Lucija Bilandžić: 5 pitanja za chefa Jesúsa Monedera

Lucija Bilandžić: 5 pitanja za
chefa Jesúsa Monedera

jesus-monedero-2

Još je samo 10 dana ostalo do prestižnog gastronomskog događanja koje će Šibenik ugostiti 19. i 20. ožujka. Imate li već svoju ulaznicu?

Chefs’ Stage je internacionalni projekt s ciljem promoviranja hrvatske gastronomije koji će u Šibenik dovesti neke od najboljih chefova iz svih dijelova svijeta, dati priliku sudionicima da pobliže upoznaju tehnike njihovog rada i iz prve ruke isprobaju hvaljene delicije. Također, događanju će prisustvovati gastro i travel novinari, a sve će biti zaokruženo autohtonom ponudom hrvatskih gastro proizvoda, jela i jedinstvene prirode.

Svaki tjedan predstavljali smo vam najvažnije sudionike događanja Chefs’ Stage, a sada je došao red na Španjolca Jesúsa Monedera. Jesús je u svijetu postao poznat po – kruhu. Peta je generacija pekara koji je sa svojim bratom Isaacom 2009. godine otvorio restoran Palio. Svaki dan priprema artisan kruh za svoj restoran, a u Šibeniku će održati masterclass na temu kruha i povratka osnovama na Tvrđavi sv. Mihovila.

jesus-monedero

Upoznajte Jesúsa Monedera

 

1. Na čemu bazirate filozofiju svojeg restorana Palio?

Palio je mali restoran koji se nalazi u gradu Ocaña-Toledo, u blizini Madrida. Naša kuhinja se bazira isključivo na proizvodima iz našeg okruženja. Lokalne namirnice su temelj razvoja naše kuhinje koja slavi prirodne okuse. Naša filozofija je pripremiti vrhunski tanjur s malo namirnica.

2. Kruh je jako popularna tema u svjetskoj gastronomiji. Koja je važnost kruha za Vaš restoran i Vas osobno?

Kruh je gastronomski proizvod, ali i paralelan svijet u gastronomiji. Prema vrsti kruha koji vam je poslužen u restoranu trebali biste točno moći ocijeniti na kojem se mjestu u svijetu nalazite. Upravo zato što je kruh svakodnevna životna hrana, trebamo paziti da je vrhunske kvalitete.

3. Peta ste generacija majstora pekara u svojoj obitelji, a izdali ste i knjigu o kruhu. Kada pričamo o samoj pripremi kruha, što je najvažnije?

Žitarice visoke kvalitete su najvažnije za dobar kruh, jer one sadrže hranjive tvari i masne kiseline. Zatim je recept jednostavan: dobro umijestiti tijesto, dati tijestu dovoljno vremena za odmor te pravilno ispeći kruh.

jesus-monedero-3

4. Na Chefs’ Stageu, osim što ćete održati vlastiti masterclass posvećen kruhu, sudjelujete i u aktivnostima vezanima za JRE udrugu koje će se održati na u vinariji obitelji Bibich. Što za vas znači biti dio JRE obitelji?

Jako je velika stvar imati priliku kuhati s kolegama iz drugih zemalja na ovako važnom kongresu. Mi razmijenjujemo iskustva i sklapamo prijateljstva koja traju cijeli život. To me čini jako sretnim.

5. Da li je ovo Vaš prvi posjet Hrvatskoj? Znate li što o našoj gastronomiji?

Ovo će biti moj prvi posjet Hrvatskoj. O vašoj gastronomiji imam samo vlastite pretpostavke. S obzirom na to da ste mediteranska zemlja, sviđa mi se da su maslinovo ulje i dobro vino nezamjenjivi oko hrvatskog stola.

chefs-stage-logo

Učitati još
Zatvori