Jaja kakva rade u restoranu s dvije Michelinove zvjezdice: Svidjet će se i vama i mališanima
Jaja kakva rade u restoranu s dvije Michelinove zvjezdice: Svidjet će se i vama i mališanima

Jaja kakva rade u restoranu s dvije Michelinove zvjezdice: Svidjet će se i vama i mališanima

Zara Home poznata je po sofisticiranom pristupu estetici doma, no kroz svoju novu seriju Culinary Stories donosi i nešto sasvim drugačije – priče i recepte koji slave sezonalnost, prirodnost i jednostavnost. Jedna od njih posvećena je Martini Puigvert, kuharici iz renomiranog katalonskog restorana Les Cols, koji već godinama ponosno drži dvije Michelinove zvjezdice i prestižnu zelenu zvjezdicu za iznimnu posvećenost održivosti i lokalnim namirnicama.

Martina je odrasla u srcu prirode, u regiji Garrotxa, a njezina kuhinja izrasta upravo iz tog krajolika – povezana s ritmom godišnjih doba, lokalnim namirnicama i tihom ljepotom svakodnevice. U sklopu Culinary Stories osmislila je šest recepata, a mi smo izdvojili onaj koji nas je najviše osvojio – šarena jaja. Recept je jednostavan, ali impresivan – pravi mali hommage ljetu na tanjuru.

U nastavku donosimo recept u cijelosti.

Martina Puigvert
Martina Puigvert
Zara Home
Les Cols restoran

Šarena jaja

(4 porcije, 70 minuta, srednje teško)
Sastojci:
Jaja
  • 4 jaja
Za majonezu od tune
  • 150 ml ulja iz konzerve tune
  • 85 ml vode
  • 1 jaje
  • 1 žličica soli
Za pire od krumpira
  • 200 g krumpira
  • 50 ml maslinova ulja
  • 50 ml vode u kojoj se kuhao
  • 1 žličica soli
Za povrće
  • 200 g mahuna
  • 250 g crvene paprike
  • 200 g mrkve
  • 250 g kukuruza
  • voda u kojoj se kuhalo maslinovo ulje
  • sol
Šarena jaja_Zara Home
Priprema:
Pire od mrkve
Ogulite i narežite mrkve. Propirjajte ih u loncu s 30 ml ulja i žličicom soli. Pirjajte i dolijte vode da ih pokrije. Kuhajte dok ne omekšaju. Smiksajte i ostavite sa strane.
Pire od kukuruza
Kuhajte kukuruz 10 minuta. Skinite zrna i smiksajte zajedno sa 75 ml vode u kojoj se kuhao i prstohvatom soli. Ostavite sa strane.
Šarena jaja_Zara Home
Šarena jaja_Zara Home
Pire od mahuna
Odrežite vrhove mahuna i kuhajte ih 3 minute. Zatim ih uronite u vodu s ledom. Smiksajte zajedno s 50 ml vode u kojoj su se kuhale i žličicom soli. Ostavite sa strane.
Pire od crvene paprikeCrvenu papriku pecite u pećnici 30 minuta na 170 ºC. Nakon što se ispeče, ogulite je i smiksajte zajedno sa žličicom soli. Ostavite sa strane.
Cilj je dobiti četiri pirea slične teksture, a različite boje.
Šarena jaja_Zara Home
Pire od krumpira
Kuhajte oguljeni krumpir dok se ne skuha. Smiksajte ga mikserom zajedno s 50 ml maslinova ulja i 50 ml vode u kojoj se kuhao. Posolite i popaprite po želji.
Poširana jaja
Zakuhajte vodu u loncu i kada počne kuhati, smanjite vatru dok ne počne tiho ključati (85 – 90 ºC). Dodajte žlicu octa (nije obavezno, pomaže da bjelanjak lakše koagulira). Razbijte jaje u manju posudu kako bi vam ga bilo lakše uliti. Žlicom u vodi napravite vrtlog i polagano ulijte jaje u sredinu. Kuhajte od 2 do 3 minute dok se bjelanjak ne stisne, a žumanjak ostane tekući. Izvadite ga rupičastom žlicom i ocijedite na kuhinjskom papiru.
Majoneza od tune
U posudu štapnog miksera razbijte jaje i ulijte ulje iz konzerve tune. Napravite emulziju kao da radite običnu majonezu. Po potrebi posolite.
Šarena jaja_Zara Home

Serviranje i dekoracija

Na dno tanjura ili zdjele stavite žlicu pirea od krumpira. Na njega položite jaje i pokrijte ga majonezom od tune.

Dekorirajte po želji tako da na vrh stavite po žličicu svakoga od pirea od povrća.

Šarena jaja_Zara Home

Foto: Zara Home

Učitati još
Zatvori