Šest ideja za slasne ‘comfort’ recepte s lisnatim tijestom

Šest ideja za slasne ‘comfort’
recepte s lisnatim tijestom

Izreku da je hrana lijek, sigurno ste čuli već puno puta. Obroci koji ‘liječe’ i podižu raspoloženje, poznatiji kao comfort food, popularniji su u hladnijim mjesecima. Imamo nekoliko ideja kako svestrano lisnato tijesto pripremiti za snack, ručak ili večeru. Osim što je pristupačno i gotovo svugdje ga možete kupiti, lisnato tijesto definitivno se nalazi pri vrhu comfort ljestvice.

Lisnato tijesto u najfinijim kombinacijama

Lisnato tijesto je s razlogom favorit u comfort receptima diljem svijeta. Svoju popularnost stekao je zbog izrazito lake pripreme, ali i svestranog karaktera koji ga čini podjednako finim u slatkim i slanim varijantama. Lisnato tijesto je temelj u pripremi mnogih jela poput raznih košarica, savijača pa čak i pizze. Strastveni gurmani možda će se iskušati u pripremi domaćeg, a ograničenja zaista ne postoje pa kreativnost maksimalno prilagodite ukusu. Inspiraciju za slasne i brze obroke koji će začiniti druženja s najmilijima potražite u nastavku.

Svitak s lososom i špinatom

Sastojci:

  • 4 fileta lososa
  • 300g lisnatog tijesta
  • 300g svježeg špinata
  • 4 češnja češnjaka
  • 1 žličica soli
  • 1/2 žličice papra
  • maslinovo ulje
  • 4 kuhana jaja

Upute:

Uključite pećnicu na 180 stupnjeva. Filete lososa operite te odstranite kožu, utrljajte maslinovo ulje sol i papar. Lisnato tijesto razvaljajte na debljinu od 3mm te posložite špinat i i sitno sjeckani češnjak. Na polovinu tijesta sa špinatom stavite losos, dodajte kuhana jaja i preklopite rub, dobro utisnite. Pecite 20ak minuta do zlatne boje.

Hrskava povrtna pita

Sastojci:

  • 350g lisnatog tijesta
  • 1 žuti luk
  • 2 slatka krumpira
  • 1 konzerva crvenog graha
  • 1 konzerva slanutka
  • 1 žlica kokosovog ulja
  • 150g milerama
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica češnjaka u granulama
  • 1/2 žličice papra
  • šaka svježeg peršina
  • 1 jaje

Upute:

Uključite pećnicu na 2oo stupnjeva i razvaljajte tijesto na dva dijela, jedan neka bude malo manji. Onaj veći stavite u lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom, razvucite rubove kako smjesa ne bi ispala. Na kokosovom ulju pirjajte luk i slatki krumpir narezan na manje kockice dok ne omekša. Začinite pa dodajte isprani grah i slanutak te dobro promiješajte. Maknite s vatre i dodajte mileram pa sipajte na tijesto. Preklopite vrh ostatkom tijesta, a možete ga razrezati i na trakice pa slagati za efektniji izgled. Premažite razmućenim jajem i pecite 20 minuta.

Spirale s Pestom

Sastojci:

  • 1 paket lisnatog tijesta
  • 100g zelenog Pesto umaka
  • 1/2 šalice parmezana
  • svježe mljeveni papar

Upute:

Uključite pećnicu na 200 stupnjeva. Razvaljajte lisnato tijesto na dva jednaka dijela. Jedan premažite Pestom, posipajte sirom i začinite paprom. Na njega položite drugu polovicu te lagano pritisnite da se spoje. Narežite na trakice i okrenite svaku nekoliko puta kako bi dobili oblik spirale. Lim za pečenje obložite papirom, posložite spirale s malo razmaka te pecite 12 do 15 minuta.

Cheesy košarice s rajčicom

Sastojci:

  • 1 paket lisnatog tijesta
  • 1 šalica cherry rajčica
  • 1 crveni luk
  • 1 žličica češnjaka u granulama
  • 1 žličica suhog vlasca + 1 žličica suhog bosiljka
  • 1 žličica soli
  • 1/2 žličice papra
  • 1/2 šalice mozzarelle
  • 1/2 šalice zrnatog sira

Upute:

Kalup za muffine premažite maslinovim uljem pa uključite pećnicu na 180 stupnjeva. Tijesto razvaljajte na 3mm debljine te ga izrežite na onoliko dijelova koliko mjesta ima u kalupu. Narežite rajčicu i luk te pomiješajte sa začinima i naribanog mozzarellom. Košarice napunite zrnatim sirom i smjesom od rajčice pa zapecite 20ak minuta.

Aromatični puding: Umm Ali

Sastojci:

  • 1 paket lisnatog tijesta
  • 2 šalice mlijeka + 1 šalica kondenziranog mlijeka
  • 1/2 šalice sjeckanih badema
  • 1/3 šalice sjeckanih pistacija
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 1/2 šalice grožđica
  • 1 žlica cimeta
  • 4 žlice kokosovog brašna
  • 2 jaja

Upute:

Pećnicu uključite na 200 stupnjeva, razvaljajte tijesto, premažite jajetom i pecite 10 do 15 minuta. U zdjeli izmiješajte mlijeko, vaniliju, jaje i kokos. Kada se lisnato tijesto ohladilo, rukama ga trgajte na komade i slažite u slojevima u vatrostalnu posudu. Posipajte pistacijom i bademima pa prelijte mlijekom, a za kraj posipajte grožđicama i cimetom. Pecite 30 minuta, poslužite toplo.

Cimet rolice s Nutellom

Sastojci:

  • 350g lisnatog tijesta
  • 1 šalica Nutelle
  • 3 vanilin šećera + 1 žlica cimeta
  • 1 jaje

Upute:

Razvaljajte lisnato tijesto što tanje. Premažite ga Nutellom, a u zdjeli pomiješajte cimet i vanilin šećer. Posipajte, zarolajte, premažite jajetom i pecite 20 minuta na 200 stupnjeva.

Foto: Instagram, Unsplash

Učitati još
Zatvori