

Kad se jesen pokaže u punom sjaju, s mirisom kestena, zlatnim lišćem i prvim hladnijim jutrima, vrijeme je da se uspori tempo i uživa u toplini doma. A ima li boljeg načina za to od rustikalnog bruncha, onog koji spaja jednostavne domaće recepte i poznate mirise djetinjstva? Upravo takav doživljaj donosi Lidlova linija Okusi zavičaja – proizvodi koji slave našu tradiciju i lokalne okuse, od čvaraka i kulena do svježeg sira i vrhnja. Od 20. do 26. listopada u Lidlu traje posebna akcija, idealna prilika da napunite svoju kuhinju autentičnim domaćim namirnicama i pripremite jesenski stol koji miriše na zavičaj. U tome vam mogu pomoći i četiri recepta koja smo pripremili za vas! Bilo da spremate kremaste fuže s pečenim butom, mirisne ružice od kulenove seke ili štrukle s posipom od čvaraka, uz ove recepte svaka će trpeza postati pravo malo slavlje domaće tradicije.

Fuži u umaku od pečene šunke, buta i vrhnja
Sastojci:
- fuži
- maslac
- poriluk
- pečena šunka
- pečeni svinjski but
- mladi špinat
- vrhnje za kuhanje
- istarski miješani sir
- bosiljak
Priprema:
Na maslacu prodinstati nasjeckani poriluk, dodati narezanu pečenu šunku i but. Uliti vrhnje, kratko prokuhati, zatim umiješati mladi špinat i kuhane fuže. Dodati malo ribanog istarskog miješanog sira. Poslužiti uz svježe nariban istarski miješani sir i listiće bosiljka.






Ružice od kulenove seke
Sastojci:
- lisnato tijesto
- svježi sir
- kiselo vrhnje
- češnjak
- sol
- papar
- kulenova seka
- sir za posipanje
Priprema:
Lisnato tijesto izrezati na trake. Pomiješati svježi sir, kiselo vrhnje, protisnuti češnjak, posoliti i popapriti. Trake premazati kremom, uz rub poslagati ploške kulenove seke tako da malo vire, po sredini posuti sirom, zarolati i staviti u kalup za muffine. Peći na 200 °C 10–15 minuta dok ne porumene.





Mini tartovi s kremom od sira, šampinjonima i kulenom
Sastojci:
- lisnato tijesto
- svježi sir
- kiselo vrhnje
- češnjak
- sol
- papar
- smeđi šampinjoni
- poriluk
- timijan
- čili
- maslac
- riban sir (Gauda ili sličan)
- kulen
- jaje
Priprema:
Lisnato tijesto podijeliti na šest pravokutnika, rubove lagano izrezati, a sredinu premazati kremom od svježeg sira, kiselog vrhnja, češnjaka, soli i papra. Rubove premazati razmućenim jajem i peći 10 minuta na 200 °C. Na tavi na maslacu prodinstati poriluk i šampinjone s timijanom, čilijem, soli i paprom. Na pečene tartove staviti smjesu od gljiva i ribani sir, kratko zapeći, a zatim na toplo dodati ružice od kulena i poslužiti.



Štrukle s kremom od sira i posipom od čvaraka
Sastojci:
- kuhane štrukle
- svježi sir
- kiselo vrhnje
- sol
- papar
- maslac
- krušne mrvice
- čvarci
Priprema:
U blenderu izmiksati svježi sir i kiselo vrhnje u glatku kremu, začiniti solju i paprom. U kremu položiti kuhane štrukle. Na tavi prepržiti krušne mrvice na maslacu, dodati sitno nasjeckane čvarke i kratko popržiti. Posipati preko štrukli te po želji dodatno posuti svježe sjeckanim čvarcima.






Promo
Foto: Journal