Omiljeni okusi i mirisi koji donose dašak Francuske u vaše domove
Omiljeni okusi i mirisi koji donose dašak Francuske u vaše domove

Omiljeni okusi i mirisi koji donose
dašak Francuske u vaše domove

Jedna od najposjećenijih zemalja svijeta, Francuska, svojim brojnim ljepotama i bogatstvima može zahvaliti taj status. Od destinacija za najljepša zimovanja i skijanja, romantičnih šetnji Azurnom obalom, pa sve do glavnog grada, grada ljubavi i romantike, Francuska zaista ima sve. Planiranje putovanja u Francusku obuhvaća i detaljne popise specijaliteta koji se nipošto ne smiju zaobići. Koji god kutak ove zemlje odaberete kao vašu finalnu destinaciju, svuda će vas pratiti vrhunski okusi i mirisi prepoznatljivi za to područje.

Od finih restorana, pa sve do uličnih štandova, Francuska je najvažnija zemlja na svijetu kada govorimo o visokoj kuhinji. Chefovi upravo ovdje dolaze sa svih strana svijeta učiti o hrani i kuhanju, ovdje se nalazi najveći broj kulinarskih škola i instituta, ali i nagrađivanih restorana.

Francuska, spoj opuštenosti i elegancije

Za Francuze i Francuskinje često se može čuti kako vode opušten život, kako uživaju u malim stvarima, ali i kako sve što rade sadrži dozu elegancije i profinjenosti. Najveći slikari i pjesnici, vrhunski sportaši i glazbenici, kreativci raznih područja, pa čak i oni koji nisu iz Francuske, svoju su inspiraciju za stvaranje tražili upravo ovdje. Jedno je sigurno, svi se pitaju; u čemu se krije njihova tajna?

Mogući odgovor leži u pristupu životu; iz svakog dana izvlače ono najbolje.

 

Regije francuske doprinose svojim namirnicama i okusima, a njihovim spojem u 20. stoljeću nastala je ona prepoznatljiva francuska kuhinja, koja je uvrštena i na UNESCO-v popis svjetske nematerijalne baštine. Francuski sirevi i vina, baguette peciva, kroasani i keksi s maslacem, palačinke i brojne druge slastice, samo su uvod u ono što vas čeka!

Francuska je poznata kao poželjna destinacija za putovanja tijekom cijele godine, no ovaj put omiljene francuske delicije čekaju vas u Lidlu.

U svim Lidlovim trgovinama možete pronaći najbolje od Francuske! 

U Lidlu smo pronašli baš sve prepoznatljive okuse Francuske – od iznimno bogate ponude sireva, salama i kobasica, svježih pita, specijaliteta poput punjenih šumskih puževa, pa sve do slastica poput Crème Brûléea, Madeleines kolačića ili palačinka.

U aktualnom katalogu možete pronaći cijelu liniju posvećenu delicijama iz Francuske.

U svim francuskim specijalitetima uživali smo kao da smo i sami u Francuskoj. Pripremili smo plate različitih sireva; od svježeg kozjeg sira, kremastog Brie sira, sirnih specijaliteta iz različitih regija i aromatičnih sireva s plemenitom plijesni. Sireve su savršeno nadopunili francuski baguette i grisini u različitim okusima te velika selekcija suhomesnatih proizvoda poput salama s orasima i lješnjacima, sušene šunke, dimljenog filet Mignona i salame s plemenitom plijesni.

Francusku gozbu nastavili smo s kiflicama punjenim sa sirom, svježim pitama s lososom i porilukom te originalnim Quiche Lorraineom sa špekom. Oduševile su nas male okruglice od prženog krumpira, poznate kao Pommes Noisettes, čija hrskava tekstura i meka unutrašnjost savršeno pašu uz razne umake. Pripremili smo i šumske puževe na burgundijski način, koji već dolaze začinjeni maslacem i raznim biljem, spremni za ubaciti u pećnicu i uživati nakon samo nekoliko minuta.

Iznimno nas je veselio prelazak na francuske deserte koje jednostavno obožavamo! Kekse s maslacem i proslavljene Madeleines kolačiće jeli smo uz tipične francuske čajeve. Meka i blago slatkasta Brioche pletenica osvojila nas je i sama za sebe, ali zasladili smo ju i pojačali maslacem od slanog karamela. Sve obožavatelje palačinka, ali onih pravih francuskih, razveselile su već gotove palačinke punjene čokoladom, kao i gotova smjesa za palačinke koja olakšava i ubrzava njihovu pripremu!

Crème Caramel odličan je mliječni desert od karamele, dok će svi oni koji vole Crème Brûlée, popularan francuski desert sa slatkim vrhnjem, jajima i preljevom od karameliziranog šećera, doći na svoje. U pakiranju dolazi vrećica smeđeg šećera koji se pospe na vrh deserta i ugrije brenerom, te se tako dobiva savršen kontrast meke i hladne kreme te tople, hrskave, slatke korice.

Koje smo sve specijalitete jeli?

Predjela (selekcija francuskih sireva, suhomesnati proizvodi, grisini, kiflice sa sirom)

Glavna jela (Pommes Noisettes, šumski puževi na burgundijski način, svježe pite s porilukom i lososom, Quiche Lorraine)

Deserti (palačinke s čokoladom, Crème Brûlée, Crème Caramel, brioche s maslacem od slanog karamela, keksi s maslacem, Madeleines kolačići i čaj)

Foto: Journal, Pexels, Unsplash

Učitati još
Zatvori