Tjestenina s limunom dakako nije novi izum, već osvježavajuće, aromatično talijansko jelo u svijetu poznato i kao “Pasta al Limone”. Limunov sok i limunova korica ključni su sastojci ovog jela; uz al dente tjesteninu po vlastitom odabiru, potrebno je napraviti umak od parmezana, limuna i začina. Jelo je jako jednostavno i brzo gotovo, a to je zasigurno i jedan od razloga zašto je ovog ljeta postao viralan hit na svim društvenim mrežama.
TikTok, kao društvena mreža koja nameće trendove u raznim područjima, od mode i ljepote, pa sve do hrane, naprosto je zaluđena Lemon Pastom. Milijuni korisnika već su pregledali brojne videe s pripremom i recepturom za ovo jelo. Ključ je da ne pretjerate sa sastojcima i jakim začinima kako ne biste “ugušili” svježinu i okus limuna, pa je tako preporuka koristiti samo osnovno; sol, papar, češnjak i parmezan. Za pripremu će vam trebati tek 15-ak minuta, a spoj citrusnih nota, slanog parmezana, kremastog umaka i tjestenine oduševit će svakoga – u nastavku donosimo recept.
Recept za tjesteninu s limunom
Sastojci:
- 340 g tjestenine
- 1 veliki limun, sok i korica
- 3 žlice maslinovog ulja
- 30 g parmezan
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckanog
- sol i papar
- opcionalno: svježi peršin, maslac
Postupak:
- Skuhajte tjesteninu al dente, ocijedite i ostavite ½ šalice tekućine od tjestenine za umak.
- Na zagrijano ulje u tavi dodajte sitno nasjeckan češnjak, limunovu koricu i limunov sok.
- Dodajte parmezan i vodu u kojoj se kuhala tjestenina. Dodajte sol i papar.
Promiješajte da se sve sjedini i pustite da zakuha. Ubacite tjesteninu i dobro promiješajte. - Poslužite uz parmezan, te po želji dodajte malo maslaca i svježi peršin. Ako dodajete maslac, miješajte dok se sasvim ne otopi i sjedini s umakom.