Ledena matcha s jagodama i dalje je najpopularniji ljetni napitak. Donosimo recept
Ledena matcha s jagodama i dalje je najpopularniji ljetni napitak. Donosimo recept

Ledena matcha s jagodama i dalje je najpopularniji ljetni napitak. Donosimo recept

Čim temperature počnu rasti, svi tražimo savršeno piće koje će nas rashladiti i istovremeno razmaziti nepce. Ledena matcha s jagodama upravo je takva kombinacija, spoj tradicionalnog japanskog zelenog čaja i sočnih, ljetnih jagoda. Bilo da ste dugogodišnji ljubitelj matche ili tek otkrivate njezine prednosti, za ovaj napitak vjerojatno ste već čuli.

U posljednjih nekoliko godina, matcha je doživjela pravi globalni boom, pogotovo među mlađim generacijama i zaljubljenicima u zdravi stil života.

No, kombinacija matche i jagoda posebno je popularna jer spaja kremastu zemljanost čaja s voćnom svježinom, stvarajući idealan balans. U ledenoj matchi s jagodama manje je intenzivan zemljan okus, pa ju obožavaju čak i oni koji ne vole klasičan matcha latte.

Ledena matcha s jagodama

Ledena matcha s jagodama ili iced strawberry matcha, pravi je hit posljednjih godina i to s dobrim razlogom. Spoj lagano gorkaste matche, kremastog mlijeka i slatkastog jagoda stvara savršen balans okusa, ali i izgleda tolko dobru da ju odmah poželite popiti.

Slojevi crvene, bijele i zelene boje čine ga iznimno fotogeničnim, što je i jedan od razloga zašto je eksplodirao na TikToku i Instagramu. Ljudi su masovno počeli dijeliti svoje verzije, a kafići su ga brzo uvrstili u ponudu.

Osim što izgleda genijalno, matcha daje prirodni „boost“ energije (bez naglog pada kao kod kave), a jagode dodaju voćnu svježinu i dozu prirodne slatkoće. Donosimo vam recept za ovaj ukusan, lagan napitak koji savršeno paše uz vruće dane.

Recept za ledenu matchu s jagodama

Sastojci:

  • 4-5 svježih jagoda
  • 1-2 žličice meda, javorovog sirupa ili šećera
  • 150 ml mlijeka (po želji)
  • 1 žličica matcha praha
  • 50 ml tople vode (ne kipuće, oko 80 °C)
  • kockice leda
  • opcionalno: ekstrakt vanilije

Postupak:

  • Zgnječite jagode vilicom ili ih ubacite u blender s malo zaslađivača dok ne dobijete pire. Ako volite teksturu, ostavite malo komadića, a ako želite glatku verziju procijedite.
  • U šalici pomiješajte matchu s toplom vodom. Dobro promiješaj pjenjačom (idealno bambusovom ako je imaš). Cilj je da se matcha potpuno otopi i da dobijete malo pjenice.
  • U visoku čašu stavite pire od jagoda na dno. Dodajte led, zatim polako ulijte mlijeko preko leda (pazite da ne pomiješate sve odjednom – led pomaže da se slojevi odvoje).
  • Na kraju, nježno ulijte matchu preko žlice ili leda da ostane na vrhu.
  • Promiješajte prije konzumacije!

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori