Le Goûter – slatki popodnevni snack koji se jede u Francuskoj
Le Goûter – slatki popodnevni snack koji se jede u Francuskoj

Le Goûter – slatki popodnevni
snack koji se jede u Francuskoj

Mnogima najdraža užina i slatki zalogaj sigurno je kriška domaćeg kruha s čokoladnim namazom, a u Francuskoj imaju nešto neobičnije – baguette s čokoladicom. Riječ je o nečemu što se tamo naziva le goûter, a radi se o slatkom popodnevnom snacku.

Slatka užina rezervirana za djecu

Britanci ne mogu bez popodnevnog čaja, a u Francuskoj dan ne prođe bez le goûtera. U doslovnom prijevodu, glagol goûter znači okusiti, dok je le goûter imenica koja označava popodnevnu užinu koja obavezno mora biti slatka.

Još jedna posebnost ovog slatkog popodnevnog snacka je u tome što je on rezerviran isključivo za djecu. Jede se obično oko 16:30 sati, kada djeca dođu kući iz škole.  Naime, djeca u Francuskoj imaju nastavu od 8 do 16 sati, a le goûter im služi kao međuobrok do večere koja se ne poslužuje prije 20 sati.

 

Baguette, maslac i čokolada – savršeni le goûter

Le goûter je, dakle, slatka užina koju Francuzi ne preskaču. Ukoliko dijete nakon nastave ima izvanškolske aktivnosti, roditelji će mu pripremiti nešto što može ponijeti sa sobom. U ovim obrocima nećete naći orašaste plodove, granole, jogurte i slično. To su jednostavni zalogaji poput keksića, palačinki, kruha s marmeladom ili Nutellom, kriške domaćeg kolača i slično.

Jedan od popularnijih izbora za le goûter je na početku spomenuti baguette punjen čokoladicom. Kako pripremiti ovo, za nas neobično jelo? Recept je vrlo jednostavan. Trebat će vam baguette, maslac i čokolada po izboru. Prerežete baguette, namažete ga maslacem i unutra ubacite čokoladicu.

Djeca obožavaju ovako pripremljeni ‘sendvič’ – nismo probali, ali moramo priznati da nam izgleda primamljivo…

Foto: Unsplash, Instagram

Učitati još
Zatvori