

Lazanje s tikvicama, scamorzom i limunom naš je omiljen ljetni comfort food. Donosimo brzi recept
Ako tražite ukusno, lagano i sezonsko jelo koje savršeno spaja kremastu teksturu, solidnu količinu sira i svježe povrće, ove lazanje s tikvicama su nepogrešiv izbor. Recept smo pronašli na Instagram profilu @antoninaparker, čiji nas je spoj jednostavnosti i okusa odmah osvojio.
Umjesto klasičnog mesnog sloja, glavnu ulogu ovdje preuzimaju zlatno pečene tikvice, a sve se povezuje baršunastim umakom od vrhnja, češnjaka i topljenih sireva, Grana Padano, scamorza i mozzarella. Lazanje od tikvica bez sumnje su jedno od naših omiljenih ljetnih jela. Mi smo vjerni kombinaciji sa zdjelom svježe zelene salate i domaćih rajčica. Osim toga, u pripremi možete koristi bezglutenske listove lazanja, što ih čini pogodnima i za one koji izbjegavaju gluten.
Recept za lazanje s tikvicama, scamorzom i limunom
Sastojci
- 3 žlice maslinovog ulja
- 3 srednje tikvice, grubo narezane na krupnije komade (oko 580 g)
- malo limunovog soka (po želji – za svježinu)
- 11 listova lazanja (autor koristi bezglutenske)
- 1 kugla mozzarelle
- 120 g dimljenog sira scamorza, naribanog
- sol i papar, po ukusu
Za umak:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 4 češnja češnjaka, narezana na listiće
- 320 ml vrhnja za kuhanje
- 160 ml povrtnog temeljca
- obilno nariban muškatni oraščić
- 30 g ribanog sira Grana Padano

Postupak:
Zagrijte pećnicu na 200 °C i pripremite posudu za pečenje veličine oko 23 cm.
Zagrijte veliku tavu na srednje jaku vatru i dodajte pola količine tikvica s 1 žlicom maslinovog ulja. Posolite i popaprite. Pržite 5–6 minuta, dok ne postanu zlatne sa svih strana i mekane. Ponovite isti postupak s drugom polovicom tikvica. Na gotove tikvice iscijedite malo limunovog soka.
Zatim ponovno zagrijte veliku tavu na srednje jaku vatru, dodajte 2 žlice maslinovog ulja, pa češnjak narezan na listiće. Lagano pržite oko 2 minute, zatim ulijte vrhnje, temeljac, muškatni oraščić i ribani sir.
Pustite da se sir otopi, zatim maknite s vatre.Listove lazanja potopite u kipuću vodu na 3 minute da omekšaju.
U posudu za pečenje stavite nekoliko žlica sirnog umaka, da prekriju dno tankim slojem. Zatim složite red lazanja, pa sloj sirnog umaka. Na to pospite pola količine tikvica, zatim natrgajte pola mozzarelle, naribajte 1/3 sira scamorza, i ponovite još jednom isti postupak.
Završite s listovima lazanja, zatim još jedan sloj sirnog umaka, pospite ostatak scamorze, posolite i popaprite. Pecite 35 minuta, dok tjestenina ne bude kuhana i površina lijepo zapečena.
Pustite da odstoji 5-10 minuta prije posluživanja!

Foto: Pexels, Instagram