Bajkovito boutique imanje Brič nudi visokokvalitetna vina ekološke proizvodnje

Bajkovito boutique imanje Brič nudi
visokokvalitetna vina ekološke proizvodnje

Odmah po dolasku na imanje Brič, posjetitelje osvoji veličanstvena panorama. S jedne strane, pogled seže na Jadransko more, a za vedrih dana i do Venecije, dok s druge strane, Triglav ispunjava oko promatrača. Imanje, kao i sama boutique vinarija, nalazi se u slovenskoj Istri, na samoj granici Slovenije i Hrvatske. Pejzažna posebnost ovog kraja su prostrani vinogradi, maslinici i stari nasadi čempresa koji štite od jakih vjetrova te arhitekturna rješenja koja se prilagođavaju raznolikom terenu, inspirirana suhozidom. Održivo upravljanje od samoga početka predstavlja nit vodilju i u potpunosti odražava duh vinarije. Prema projektu svjetski priznatog arhitekta Borisa Podrecce, izgrađen je moderno opremljen vinski podrum za preradu grožđa s vlastitom linijom za punjenje i kušaonicom. Vinarija uvrštena među 100 najljepših vinskih podruma Europe, a predstavlja sinergiju okoliša, arhitekture i tradicionalnih elemenata korištenih u samoj izgradnji. Idealno mjesto za čuvanje onoga što čini okus mjesta i njegov identitet a to su upravo ova posebna – vina.

Terroir utkan u ekološku proizvodnju vina

Imanje Brič prostire se na 36 hektara ekološki kultiviranih vinograda i maslinika, smještenih na nadmorskoj visini između 270 i 350 metara, u netaknutoj prirodi rijeke i krajobraza parka Dragonje, gdje utjecaj mediteranske i kontinentalne klime vinima daje savršenu aromu. Zbog neposredne blizine vinograda, nakon pažljive ručne berbe, grožđe iz vinograda do podruma dolazi u najkraćem mogućem vremenu, što je  jedinstvena karakteristika i prednost u samoj proizvodnji. Ovim postupkom, čuvaju se istančani primarni okusi u vinu koji bi inače bili izgubljeni. Orijentacija ekološkom i održivom načinu proizvodnje, predstavljala je imperativ.

„Idejom gospodina Envera Moralića, vlasnika boutique vinarije Brič, 2018. godine krenuli smo u proces dobivanja ekološkog certifikata. Upravo je terroir Briča posebnost, a karakterizira ga živa i bujna priroda, viša nadmorska visina i specifična hladnija klima s utjecajem Mediterana, dok je tlo kombinacija fliša, gline i karbonata. U usporedbi s ostalim vinarijama konvencionalnog načina proizvodnje, na Briču dosežemo optimalne parametre zrelosti grožđa bez korekcija koje su često prisutne u spomenutim proizvodnjama. Boutique vinarija poput naše, u potpunosti izražava i koristi prednosti terroira što se jasno osjeti u samom vinu. Naši vinogradi se nalaze u neposrednoj blizini podruma, a grožđe koje dolazi s različitih mikrolokacija, pažljivo selekcioniramo i s velikom pažnjom prerađujemo. Godišnju proizvodnju baziramo oko 70.000 butelja čime u potpunosti kontroliramo svaki korak proizvodnje, od vinograda i grozda, do podruma i odležavanja“, poručuje Ivan Šišić, prokurist vinarije Brič.

Naziv ekološkog certifikata je „Bio Slovenija“, a sam prelazak je postepen i dugotrajan s obzirom da se u vinogradima minimalizira utjecaj štetnih čimbenika koji nisu primjereni u ekološkoj proizvodnji te dugogodišnjim agrotehničkim mjerama tlo priprema na ekološki pristup. Za dobivanje ekološkog certifikata „Kvalitetne ekološke proizvodnje“ te prelaska iz konvencionalne u ekološku proizvodnju, potrebne su 3 godine. „Institucije koje izdaju ekološke certifikate uzimaju uzorke lista vinove loze, rade njihovu kemijsku analizu i tijekom vegetacijskog perioda, nadziru proizvodnju grožđa. Prednost ekološke proizvodnje, proizlazi iz uzajamnog i iskrenog odnosa prema prirodi te uvjerenju da nam priroda daje najbolje od sebe, upravo kroz spomenute metode. Takav vid proizvodnje vina, ne sadrži ostatke pesticida i herbicida, odlikuje ga niža razina SO2, enološka sredstva su ograničena na sredstva neškodljiva za ljudsko zdravlje, a rezultati su izraženiji miris te jedinstven okus vina kojeg karakterizira voćnost i svježina. Na taj smo način osigurali da sva raskoš pojedine vinske sorte, bude pažljivo očuvana i vjerno prezentirana u natočenoj čaši“, pojašnjavaju.

Ekološka vina na vinskim listama vodećih restorana

Prodajni fokus su HoReCa kanali prodaje, a želja im je da vina budu prisutna na svim relevantnim vinskim kartama hrvatskih i slovenskih restorana. Poseban interes vlada i na stranim tržištima koja prate vodeća svjetska ocjenjivanja te pokazuju sve više interesa za ekološki proizvedenim vinima. Atraktivnu eno-gastronomsku ponudu u okruženju netaknute prirode i panorame koja ostavlja bez daha, kompletiraju i promoviraju kroz turističke programe unutar kojih će svaki posjetitelj pronaći nešto za sebe. „U boutique vinariji Brič proizvodimo isključivo vrhunska vina uz minimalnu količinu sumpora, a krećemo i u smjeru spontanih fermentacija. Cabernet Sauvignon, dobitnik srebra na Decanteru 2020., Refošk, dobitnik bronce na istom ocjenjivanju i Merlot, dobitnik nagrade Best of 2021. u sklopu ocjenjivanja „Sommelierska selekcija“ u Mariboru, godinu danu dozrijevaju na kvascima (sur lie) u rabljenim barrique bačvama. Bijela vina dozrijevaju dio u cisternama, a drugi dio u rabljenim barrique bačvama. Posebno su zanimljivi Sladki muškat, dobitnik bronce s Decantera 2021., Malvazija, koja je osvojila  zlatnu medalju na “Festivalu malvazija” te Pinot sivi. Bitno je naglasiti da su sva bijela vina prošla proces produžene maceracije čime smo dobili strukturirana, ekspresivna i kompleksna vina. Na tržištu je Malvazija Oranž berbe 2019., dobitnica srebra na Decanteru 2021. i zlata na „Festivalu malvazija“ što potvrđuje kako su naša vina, po kvaliteti, u samom vrhu svjetske proizvodnje“, poručuju iz Briča.  U sklopu webshopa glavnog uvoznika vina boutique vinarije Brič, KUTJEVA d.d., istražite bogatu ponudu i odaberite vina koja su spremna postati dio Vaše svakodnevnice.

Malvazija Oranž berbe 2019.

Ekspresivno vino jantarne boje u aromatskom profilu otvara mirise suhog voća smokve, marelice, meda koje upotpunjuju začinske note cimeta i klinčića. Srednje puno tijelo, mekanog i zaokruženog retrookusa oduševiti će sve ljubitelje maceriranih vina. Malvazija Oranž dolazi do izražaja uz strukturirana jela poput specijaliteta na bazi tartufa, foie grasa, juhe od šparoga, telećeg obraza s pireom od buče ili batata te raznih egzotičnih i pikantnijih jela, a odlično se sljubljuje i s bijelom čokoladom.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori