Jeste li čuli za idiličnu farmu u Istri na kojoj možete maziti bebe koze i jesti vrhunski sir?
Jeste li čuli za idiličnu farmu u Istri na kojoj možete maziti bebe koze i jesti vrhunski sir?

Jeste li čuli za idiličnu farmu u Istri na kojoj možete maziti bebe koze i jesti vrhunski sir?

Sunčani dani kao stvoreni su za izlete u prirodu, zato za vas pronalazimo mjesta koja će vas napuniti dobrom energijom, na kojima ćete steći nova, neprocjenjiva iskustva i koja će vas vratiti u dane bezbrižnog djetinjstva. Jedno od njih je farma Kumparička smještena na istočnoj obali Istre, u selu Cokuni, dvadesetak minuta vožnje automobilom od grada Pule.

Najpoznatija je po nagrađivanom, vrhunskom ručno rađenom eko kozjem siru, koji ovdje možete kušati i kupiti, ali ovo mjesto nudi i brojne druge doživljaje. Tražite li pravi seoski doživljaj u smirujućoj prirodi, ovo je mjesto za vas.

Kumparička
Kumparička

Karameeel od kozjeg sira

Na farmi Kumparička živi obitelj Winkler koja se iz Ljubljane doselila u napuštenu Stanciju Kumparičku iz 14. stoljeća. Obnovili su je i prije 15 godina odlučili se baviti uzgojem koza – njih preko 300 pase na 200 hektara ekološki čistih pašnjaka punog aromatičnog bilja. Nakon sira, krenuli su s proizvodnjom karamela od kozjeg mlijeka (carameeel), moćnog i punog okusa, koji je u kratko vrijeme postao još jedan njihov hit proizvod, a na farmi ga poslužuju kao desert sa svježom skutom.

Zbog ljepote autohtonog ambijenta, ljubavi domaćina prema prirodi i slow livinga koji je ovdje prisutan, sigurno ćete se zaljubiti u ovo imanje. Prilikom posjeta možete upoznati bebe koze, promatrati ih dok se igraju i skaču, maziti se s njima, ali i posjetiti siranu i isprobati sireve s raznim dodacima uz vino i kruh.

Njihov sir ujedinjuje sve najbolje kvalitete istarskog tla – organski je, sezonski, lokalni proizvod, napravljen na održiv način.

Želite li doživjeti kako izgleda ispaša koza, i to je moguće. Kako ovdje koze pasu na divljim istarskim pašnjacima, možete se zaputiti s njima u društvu vodiča i pastirskih pasa. Jedan od njih je i Medo Majka, pravi domaćin ove farme. Ispaša uključuje vođenu pratnju stada na ispaši, posjet farmi i sirani te degustaciju svih proizvoda uz kruh i vino.

Zvuči kao idealan odmor u prirodi, zar ne? 

Dodatne informacije

Lokacija: Cokuni 25, 52208 Krnica

Telefon: 099 797 1884

E-mail: info@kumparicka.com

Foto: Facebook (Kumparička), Instagram (@kumparicka_table)

Učitati još
Zatvori