Kultne pariške pekarnice osvajaju estetikom i profinjenim okusima

Čak ni posjetitelji koji nisu strašno orijentirani na hranu ne mogu propustiti prvi susret s tradicionalnom pariškom pekarnicom i njezinim primamljivim, lijepo prezentiranim kruhom, kolačima, pecivima i drugim proizvodima. Unatoč rastućoj popularnosti supermarketa u glavnom gradu, istinski ljubitelji tradicionalnih pekarnica uspjeli su se oduprijeti globalizaciji i masovnoj proizvodnji, nastavljajući s proizvodnjom kvalitetnih kruhova, kolača i pecivaa koji su privlačni, raskošni i često dekadentni. S jednom tako ušuškanom i lijepom pekarnicom na gotovo svakom kutu, nikada nećete gladovati za komadom izdašnog kruha, ali ako tražite taj poseban baget ili tradicionalnu štrucu, pročitajte sažet popis nekih od najboljih pekarnica koje pariz nudi.

Nećete automatski pronaći najbolji eclair ili tarte au citron (limunov kolač) na istom mjestu kao vrhunski baget. No, naučite kako identificirati kako pronaći i odabrati najbolje primjerke toplih dekadentnih zalogaja iz pariških pekarnica poput lokalca.

Lenôtre

Izlozi u pekarnici Lenotre sami su oblik umjetnosti, a turisti  često čeznutljivo zure u besprijekornu čokoladnu tortu ili fraisier (biskvit s jagodama). Nažalost, za neke, cijene su nedostižne (možete platiti do 50 eura za kolač od četiri porcije). No, ukoliko želite impresionirati dragu vam psobu ili potražiti nešto posebno, Le Notre će vam to isporučiti.

Eric Kayser

Eric Kayser potječe iz ugledne obitelji francuskih pekara iz pokrajine Lorraine u sjeveroistočnoj Francuskoj. Od svog otvaranja 1996. godine, pekare Erica Kaysera proširile su svoje poslovanje na  oduševljenje ljubitelja tradicionalnih pekarskih proizvoda u Parizu na 17 različitih lokacija.

Riječ je o prepoznatljivom potpisu bageta, “Monge Baguette” koji je doveo do uspjeha franšize Erica Kaysera.

Poilâne 

Lionel Poilâne preuzeo je pekarnicu od svog oca 1970. godine, s razmišljanjem o “kvaliteti u odnosu na količinu”. Otada, Poilâne je istaknut po svom kruhu, “Pain Poilâne”, koji se također naziva “miche” (hljeb), karakteriziran debelim korama, gustim sredinama i izvanrednim okusom.

Osim toga, pekara nudi tradicionalni kruh od raži, grožđica i oraha, kao i asortiman kolača. Za one od vas koji traže tradicionalni francuski okus, ovo je obavezno na vašem popisu!

Du Pain Et Des Idées

Christophe Vasseur, osnivač ove pekarnice, bio je  voditelj prodaje modnog dizajna koji je odlučio slijediti svoju strast, zanat pečenja. Nije želio biti “samo još jedan pekar”. Nakon otvaranja Du Pain et des Idees u 10. arondismanu, izabran je za najboljeg pekara u Parizu 2008. godine od strane poznatog gurmanskog časopisa “Gault & Millau”.

Razlog uspjeha pekarnice je njegov zaštitni znak – “Le Pain des Amis”. Riječ je o obožavanom pecivu pečenom u krušnoj peći, s blagim, orašastim i mekim, kremastim unutarnjim dijelom. Za ljubitelje kruha, “Le Pain des Amis” pravo je oličenje savršenog fancuskog kruha.

Trebali bi probati i njihov kruh s kozjim sirom, njihovo pecivo (papučice9 od jabuka, pužići s pralinima ili čokoladnim čipsom, a na kraju i njihov Rabelais, briošni kruh od kestenova meda, začina i oraha iz Périgorda. No, ovo je samo dio prebogatog asortimana.

Le Grenier À Pain

Tijekom boravka u Francuskoj, možda biste željeli svratiti do pekarnice koja je osvojila priznanje za najbolji kroasan u Parizu 2010. i 2015. Pekarnica izabrana među ozbiljnom konkurencijom 2 puta unutar 5 godina, uistinu mnogo govori o kvaliteti i pristupu kreiranja ovih gastro posebnosti.

Najbolji dio je da je njihov raspon cijena iznenađujuće jeftin. Oni također imaju ukusne čokolade s okusom kave koje vrijedi kušati, a i najobičniji kruh ovdje je sve samo ne običan.

Foto: Unsplash

0