U Zagrebu je predstavljena kuharica Kuhamo i služimo – iz Hrvatske s ljubavlju
U Zagrebu je predstavljena kuharica Kuhamo i služimo – iz Hrvatske s ljubavlju

U Zagrebu je predstavljena kuharica Kuhamo i služimo – iz Hrvatske s ljubavlju

Hrvatska kuharica Kuhamo i služimo – iz Hrvatske s ljubavlju, koja ima humanitarnu svrhu, predstavljena je u Zagrebu. Ova posebna kulinarska zbirka tradicijskih recepata na 296 uzbudljivih stranica priča najljepšu priču hrvatske gastronomije, a Zagrepčanima je predstavljena uz odabrane recepte na posebnoj večeri čiji je domaćin bio restoran Zlinje Blato.

Delicije iz kuharice osvojile brojne uglednike i Lionse iz cijelog svijeta

Već pri prvom susretu autohtone hrvatske delicije oduševile su pijanista Mateja Meštrovića, pjesnikinju Vesnu Boinović Grubić, upraviteljicu Zaklade “Hrvatska za djecu” Renatu Gubić, poduzetnicu i urednicu kuharice Đurđu Protić, guvernera Lions Districta 126 – Hrvatska Aleka Konića, pastguvernera Lions Distrikta Jozu Berečića, vlasnicu slastičarnice Amelie Žaklinu Troskot, skladatelja i gitarista Antu Gelu, vinsku stručnjakinju Karmelu Tancabel i brojne drage goste.

Ovom posebnom prilikom imali su priliku isprobati lumbliju – tradicijski kolač iz Blata na Korčuli, utopljenike – kiflice s orasima, dalmatinski pršut s kozjim sirom i suhim smokvama, soparnik, višku pogaču, korčulanske klašune, londonere, husare i brojne druge delicije.

Posebna kulinarska zbirka tradicijskih recepata

Ova po mnogočemu posebna gastronomska zbirka na hrvatskom i engleskom jeziku djelo je ljubiteljica gastronomije, članica hrvatske podružnice (Districta 126) najveće svjetske humanitarne organizacije Lions. Više od 1,5 milijuna članova organizacije Lions International diljem svijeta zahvaljujući ovoj kuharici upoznaje hrvatsku gastronomiju, a svoje prve primjerke već su nabavili Lionsi iz Australije, Švedske, Finske, Belgije, Nizozemske, Irske, Islanda, SAD-a i drugih zemalja.

Ovaj zahtjevan projekt uspio je zahvaljujući upornosti i dobroti nas devet članica projekta. Hrvatska je sa svojom eno–gastronomijom zanimljiva turistička destinacija. Željele smo približiti tradicijska jela domaćicama. Tekstovi su uradak naše članice NV-a i sjajne novinarke Mladenke Šarić. Budući da je kuharica dvojezična, odličan je poklon i za naše ljude u dijaspori. Posebno zahvaljujemo našem grafičkom uredniku, gospodinu Saši Končaru, te sjajnim fotografima, gospođi Maji Danici Pećanić i gospodinu Jošku Čurkoviću. Listajući kuharicu, probudimo sva osjetila i poželimo pripremiti ta fina i draga jela koja nas vraćaju u domove naših baka i mama, istaknula je Đurđa Protić, članica Lions kluba Zrinjevac i urednica kuharice.

Prihod od donacija za projekt i kuharicu namijenjen je dodatnom školovanju talentiranih učenika i učenica težeg materijalnog stanja u području kuharsko-gastronomskog znanja, usavršavanju organizacijskih sposobnosti te razvijanju komunikacijskih i prezentacijskih vještina.

Suradnju u projektu ostvarili smo s Agencijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih ASOO. Nacionalno natjecanje Worldskills ASOO-a najveće je okupljanje najboljih učenika srednjih ugostiteljskih škola. Najbolji među njima postaju naši kandidati za stipendije i dodatno usavršavanje vještina kuhara i slastičara. Nema sumnje da će donacije ostvarene projektom brojnim mladima omogućiti obrazovanje i osobni razvoj, koji će u budućnosti doprinijeti i kvalitetnijoj turističkoj ponudi Hrvatske, istaknula je Sandy Lovković, predsjednica povjerenstva New Voices.

Najveća humanitarna organizacija na svijetu

S gotovo 1,5 milijuna volontera Lionsi su najveća humanitarna organizacija na svijetu. Pod sloganom “Mi služimo”, koji ujedinjuje ljude iz cijeloga svijeta, pomažu slijepim i slabovidnim osobama, podržavaju inicijative za prestanak nasilja među mladima, hrane gladne, bore se protiv globalnih epidemija kao što je dijabetes, pomažu ljudima u područjima pogođenima prirodnim katastrofama, mijenjajući život nabolje, predani zadovoljavanju potreba na lokalnoj i globalnoj razini.

U Lions Distriktu 126 – Hrvatska djeluje 60 klubova raspoređenih u četiri regije: Istok, Zapad, Sjever i Jug. Više od 1200 članova/volontera marljivo i kontinuirano organizira različite humanitarne akcije pomaganja potrebitima u svojim lokalnim zajednicama i šire.

Foto: Mario Poje

Učitati još
Zatvori