Kruške Lijepa Helena: donosimo recept za najjednostavniji sezonski desert
Kruške Lijepa Helena: donosimo recept za najjednostavniji sezonski desert

Kruške Lijepa Helena: donosimo recept za
najjednostavniji sezonski desert

Kasno ljeto i rana jesen vrijeme je kada s veseljem dočekujemo novo sezonsko voće i povrće. Nakon sezone sočnih bresaka i nektarina, malina i jagoda, marelica i lubenica, stižu nam smokve, krušake, jabuke i grožđe. Trenutno vladaju sočne i slatke domaće kruške, koje su nas odmah asocirale na fine pite, kolače i druge slastice koje s njima radimo. Jedna od najjednostavnijih slastica s kruškama zasigurno je francuski klasik Poires Belle Helene, odnosno, kruške Lijepa Helena.

Desert je izumio kum visoke kuhinje, Auguste Escoffier u Parizu u 19. stoljeću, a navodno je nazvan po operi La Belle Helen (Lijepa Helen) od Offenbacha. Osim zanimljivog i pomalo neobičnog imena, ovaj desert zaista je klasičan i jednostavan, a lijepa prezentacija čini ga i impresivnim na svakom stolu. Poširane kruške, čokoladni preljev i sladoled od vanilije pravo su slatko osvježenje koje svi vole!

Lijepa Helena Kruške
Lijepa Helena Kruške

Kruške Lijepa Helena

Sastojci:

  • 4 kruške (oguljene, ali s peteljkom)
  • 150 g šećera
  • 2 štapića cimeta
  • sladoled od vanilije
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 100 ml vrhnja za šlag
  • bademovi listići

Postupak:

  • U lonac srednje veličine ulijte oko 1,5 l vode, dodajte šećer i štapiće cimeta, pustite da zakipi pa smanjite vatru.
  • Dodajte kruške pa ih lagano poširajte 15- 20 minuta. Neka cijelo vrijeme budu pokrivene vodom.
  • Nožičem provjerite jesu li mekane. Kada su kuhane, ostavite ih da se ohlade u sirupu.
  • U lončiću zakuhajte vrhnje i dodajte mu čokoladu za kuhanje, lagano miješajte dok ne bude glatko
  • Kruške pažljivo položite na tanjuriće ili u zdjelice, prelijte otopljeno čokoladom i poslužite uz sladoled od vanilije
  • Po vrhu pospite pržene listiće badema
Lijepa Helena Kruške
Lijepa Helena Kruške

Foto: Pexels, Unsplash

Učitati još
Zatvori