

Nakon šarenog i sočnog ljeta, kada smo uživali u breskvama, nektarinama, malinama, marelicama i lubenicama, u košare nam polako stiže jesensko voće. Prvi znak promjene godišnjeg doba donose nam kruške, jabuke i grožđe, plodovi koji mirišu na jesen i na toplinu doma. Sočne i slatke domaće kruške odmah nas asociraju na fine pite, mirisne kolače i druge slastice koje s njima pripremamo.
Kruška je jedno od onih voća koje se može jesti svježe, ali u desertima pokazuje svu svoju eleganciju. Jedna od najjednostavnijih, a ujedno i najpoznatijih slastica s ovim voćem svakako je francuski klasik Poires Belle Hélène, odnosno kruške Lijepa Helena.
Ovaj desert osmislio je otac visoke kuhinje, Auguste Escoffier, u Parizu krajem 19. stoljeća, a ime je dobio po Offenbachovoj operi La Belle Hélène. Ime koje zvuči raskošno, a desert u stvarnosti jednostavan i neodoljiv: poširane kruške, preljev od bogate tamne čokolade i kuglica sladoleda od vanilije. Kombinacija koja spaja toplinu i svježinu, i koja na svakom stolu izgleda profinjeno i zavodljivo.


Kruške Lijepa Helena
Sastojci:
- 4 kruške (oguljene, ali s peteljkom)
- 150 g šećera
- 2 štapića cimeta
- sladoled od vanilije
- 200 g čokolade za kuhanje
- 100 ml vrhnja za šlag
- listići badema
Postupak:
- U lonac srednje veličine ulijte oko 1,5 l vode, dodajte šećer i štapiće cimeta, pustite da zakipi pa smanjite vatru.
- Dodajte kruške pa ih lagano poširajte 15- 20 minuta. Neka cijelo vrijeme budu pokrivene vodom.
- Nožićem provjerite jesu li mekane. Kada su kuhane, ostavite ih da se ohlade u sirupu.
- U lončiću zakuhajte vrhnje i dodajte mu čokoladu za kuhanje, lagano miješajte dok ne bude glatko.
- Kruške pažljivo položite na tanjuriće ili u zdjelice, prelijte otopljeno čokoladom i poslužite uz sladoled od vanilije.
- Po vrhu pospite pržene listiće badema.