Jesen stiže: Imamo recept za najbolju krem juhu od bundeve, naš favorit za hladnije dane
Jesen stiže: Imamo recept za najbolju krem juhu od bundeve, naš favorit za hladnije dane

Jesen stiže: Imamo recept za najbolju krem juhu od bundeve, naš favorit za hladnije dane

Ima li boljeg znaka da je počela jesen od prve tople juhe na nedjeljnom ručku? Slažemo se, tu su i prvi pečeni kesteni, rižoto sa šumskim gljivama i još nekoliko naznaka da smo pozdravili ljeto i ušetali u možda i najuzbudljiviju sezonu – barem što se tiče sezonskih namirnica i jela. Tople, kremaste juha pravi su comfort food, a ne mogu biti zdravije! U nastavku donosimo recepte za naše 3 omiljene jesenske juhe: juhu od bundeve, juhu od gljiva i francusku juhu od luka!

Počela je sezona bundeva

Bundeve, buče ili tikve možemo pronaći u preko 300 sorti, a one nama najpoznatije i dostupne za jelo su Hokaido tikva, Butternut ili muškatna tikva i Kabocha tikva. Treba biti oprezan jer postoje i dekorativne tikve koje nisu jestive. One jestive prepune su kalcija, željeza, kalija, magnezija, fosfora i raznih vitamina. Najčešće ih pripremamo pečene, u obliku krema i juha, variva, džemova i kolača.

Karakterizira ih lijepa narančasta boja, blaga slatkoća, bogato sočno meso, a odlično slažu uz začine poput cimeta, kurkume, bosiljka, ružmarina i papra pa se koristi u raznim slanim jelima. Kada radite krem juhu, možete ih kuhati u vodi ili peći u pećnici, a potom blendati – postupak je vrlo jednostavan a rezultat savršen.

Krem juha od bundeve

Sastojci:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 glavice luka sitno nasjeckane
  • 1 mrkva
  • 1 krumpir
  • 1 kg bundeve, oguljene, bez sjemenki i nasjeckane na komadiće
  • 2 režnja češnjaka
  • 700 ml temeljca od povrća ili piletine
  • 150 ml vrhnja za kuhanje
  • sol i papar
  • začini po izboru: muškatni oraščić, cimet, kurkuma, chilli, timijan
  • opcionalno: bučine sjemenke i bučino ulje

Postupak:

  • Zagrijte 2 žlice maslinovog ulja u velikom loncu, zatim lagano dinstajte 2 sitno nasjeckana luka oko 5 minuta dok ne omekšaju. Dodajte češnjak.
  • Dodajte bundevu, mrkvu i krumpir narezane na kockice, pa nastavite kuhati 8-10 minuta uz povremeno miješanje dok ne počnu omekšavati i dobivati ​​zlatnu boju.
  • Ulijte 700 ml povrtnog ili pilećeg temeljca i začinite solju i paprom. Zakuhajte, zatim kuhajte na laganoj vatri 10 minuta dok tikva ne omekša.
  • U lonac ulijte 150 ml vrhnja za kuhanje, ponovno zakuhajte, pa štapnim mikserom ili u blenderu napravite gustu kremastu juhu. Za baršunastu konzistenciju možete juhu proliti kroz gusto cjedilo.
  • Začinite je po ukusu, a zatim poslužite posutu krutonima i/ili bučinim sjemenkama i pokapanu s još maslinovog ili bučinog ulja.
juha od bundeve

Za krutone:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 4 kriške integralnog kruha sa sjemenkama, uklonjene kore
  • šaka sjemenki bundeve

Postupak:

  • Za izradu krutona: narežite 4 kriške integralnog kruha sa sjemenkama na male kvadrate.
  • U tavi zagrijte 2 žlice maslinovog ulja, pa pržite kruh dok ne postane hrskav.
  • Dodajte šaku sjemenki bundeve u tavu, pa držite na vatri još nekoliko minuta dok se ne zapeku. Mogu se napraviti dan unaprijed i pohraniti u hermetički zatvorenu posudu.

Opcije za posip:

  • krutoni
  • bučino ulje
  • bučine sjemenke
  • grčki jogurt/vrhnje
  • nar
  • sitno narezan prženi lješnjaci
juha od bundeve

Foto: Pexels, Unsplash

Učitati još
Zatvori