

Ima li boljeg znaka da je počela jesen od prve tople juhe na nedjeljnom ručku? Slažemo se, tu su i prvi pečeni kesteni, rižoto sa šumskim gljivama i još nekoliko naznaka da smo pozdravili ljeto i ušetali u možda i najuzbudljiviju sezonu – barem što se tiče sezonskih namirnica i jela. Tople, kremaste juha pravi su comfort food, a ne mogu biti zdravije! U nastavku donosimo recepte za naše 3 omiljene jesenske juhe: juhu od bundeve, juhu od gljiva i francusku juhu od luka!
Počela je sezona bundeva
Bundeve, buče ili tikve možemo pronaći u preko 300 sorti, a one nama najpoznatije i dostupne za jelo su Hokaido tikva, Butternut ili muškatna tikva i Kabocha tikva. Treba biti oprezan jer postoje i dekorativne tikve koje nisu jestive. One jestive prepune su kalcija, željeza, kalija, magnezija, fosfora i raznih vitamina. Najčešće ih pripremamo pečene, u obliku krema i juha, variva, džemova i kolača.
Karakterizira ih lijepa narančasta boja, blaga slatkoća, bogato sočno meso, a odlično slažu uz začine poput cimeta, kurkume, bosiljka, ružmarina i papra pa se koristi u raznim slanim jelima. Kada radite krem juhu, možete ih kuhati u vodi ili peći u pećnici, a potom blendati – postupak je vrlo jednostavan a rezultat savršen.


Krem juha od bundeve
Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 glavice luka sitno nasjeckane
- 1 mrkva
- 1 krumpir
- 1 kg bundeve, oguljene, bez sjemenki i nasjeckane na komadiće
- 2 režnja češnjaka
- 700 ml temeljca od povrća ili piletine
- 150 ml vrhnja za kuhanje
- sol i papar
- začini po izboru: muškatni oraščić, cimet, kurkuma, chilli, timijan
- opcionalno: bučine sjemenke i bučino ulje
Postupak:
- Zagrijte 2 žlice maslinovog ulja u velikom loncu, zatim lagano dinstajte 2 sitno nasjeckana luka oko 5 minuta dok ne omekšaju. Dodajte češnjak.
- Dodajte bundevu, mrkvu i krumpir narezane na kockice, pa nastavite kuhati 8-10 minuta uz povremeno miješanje dok ne počnu omekšavati i dobivati zlatnu boju.
- Ulijte 700 ml povrtnog ili pilećeg temeljca i začinite solju i paprom. Zakuhajte, zatim kuhajte na laganoj vatri 10 minuta dok tikva ne omekša.
- U lonac ulijte 150 ml vrhnja za kuhanje, ponovno zakuhajte, pa štapnim mikserom ili u blenderu napravite gustu kremastu juhu. Za baršunastu konzistenciju možete juhu proliti kroz gusto cjedilo.
- Začinite je po ukusu, a zatim poslužite posutu krutonima i/ili bučinim sjemenkama i pokapanu s još maslinovog ili bučinog ulja.

Za krutone:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 4 kriške integralnog kruha sa sjemenkama, uklonjene kore
- šaka sjemenki bundeve
Postupak:
- Za izradu krutona: narežite 4 kriške integralnog kruha sa sjemenkama na male kvadrate.
- U tavi zagrijte 2 žlice maslinovog ulja, pa pržite kruh dok ne postane hrskav.
- Dodajte šaku sjemenki bundeve u tavu, pa držite na vatri još nekoliko minuta dok se ne zapeku. Mogu se napraviti dan unaprijed i pohraniti u hermetički zatvorenu posudu.
Opcije za posip:
- krutoni
- bučino ulje
- bučine sjemenke
- grčki jogurt/vrhnje
- nar
- sitno narezan prženi lješnjaci


Foto: Pexels, Unsplash