Kratka povijest slasnih muffina

Kratka povijest slasnih
muffina

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tuğba ?? (@kitchendeer) on

Nedjeljno prijepodne uvijek je bolje i ljepše uz slasne zalogaje mirisnih muffina. Ovi kolačići koji dolaze u različitim kombinacijama okusa jednostavno se spremaju, vrlo su fotogenični, a okus im može varirati od najraskošnijih kremastih punjenja do slanih i konkretnih zalogaja idealnih za doručak ili snack. Rado ih nosimo sa sobom čak i na putovanja jer u nekoliko zalogaja vuvijek nam pomognu da se osjećamo bolje i energičnije. S obzirom na veliku rasprostranjenost ovog kolača kojeg možemo pronaći na policama trgovina i slastičarnica diljem svijeta, njegova univerzalna i svevremenska dopadljivost je neupitna.

Različita izdanja slasnih muffina

Sigurno ste primijetili da se samo ime muffin odnosi na  vrlo različite proizvode, ovisno o tome na kojoj strani globusa prebivate. Engleski muffin je vrlo različit od američke verzije koja koristi prašak za pecivo. Engleski kolač ima vrlo staru povijest i još uvijek nezaobilazno u receptu koristi kvasac što ga čini više kruhom od kolača. Pečen u obliku diska posluživao se u pečenoj i prženoj varijanti.. Doista, riječ kolač proizlazi iz francuske riječi moufflet, koja se često primjenjuje na kruh i znači mekano; daje naznaku povijesnih recepata koji se koriste za izradu kolača.

Engleski muffini koji su različiti od moderne verzije brzog kruha izrađeni su od tijesta i pečeni na vrućim odljevcima od lijevanog željeza. Vjeruje se da imaju dugu kulinarsku povijest koja datira iz Walesa iz 10. stoljeća. Sastojci ovog kolačića su povoljni i skromni, a i jednostavan je za pripremu pa se ranije smatrao hranom nižih klasa te na tzv. teatable nije dospio sve do 18. stoljeća.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by L e a R u g o l e ? (@leeaah000) on

 

Poslijepodnevni čaj i muffin

Budući da je poslijepodnevni čaj postao obrok za sebe, mnogi kuhari pokušali su stvoriti nove okuse i varijante muffina koji bi se mogli bi se mogli ponuditi kao engleski kolači.

Muffin je svoju najveću popularnost doživio tijekom 19. stoljeća te je ovaj kolač postao popularna poslastica u Britaniji. Tvornice muffina nicale su jedna za drugom diljem Engleske. Ubrzo su se na ulicama pojavili muškarci koji su na glavi su nosili posude s engleskim muffinima, koristili su zvonca i pjesmom pozvali kupce na svoje vruće poslastice.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ciarra | los angeles, ca (@peanutbutterpluschocolate) on

Muffin je omiljen u svim varijantama

Danas su muffini još uvijek popularna pekarska stavka u Velikoj Britaniji, ali na ulicama više nema prepoznatljivih muškaraca koji su na tako simpatičan način uveli muffin u prapočetke street food ponude. No, ova autentična engleska poslastica udomaćila se po cijelom svijetu i gotovo je svatko smatra svojom. U moderno vrijeme najčešće će se muffini poslužiti u vrijeme doručka, i to vrući s bogatom količinom maslaca u sebi, ili uz dodatak slanine i jaja pa čak i dimljenog lososa te krem sira.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Healthy?Foodinspo (@josis.healthyfood) on

Američki muffini

Američki muffini su različiti od engleskih kao svojevrsna inačica “brzog kruha” napravljenog u pojedinačnim kalupima. Ovi kolačići nisu bili popularni do kraja 18. stoljeća. Priča o američkim muffinima duguje svoj početak američkom otkriću pearlasha koji je  važan za razvoj povijesti pečenja. Pearlash je zapravo rafinirani oblik kalija i proizvodi ugljikov dioksid u tijestu. U Američkoj kuhinji (1796. – prva američka kuharica) Amelia Simmons objavila je recepte koristeći pearlash, što je bila prava prekretnica u domaćem i komercijalnom pečenju. Prašak za pecivo nije bio komercijalno razvijen sve do 1857. godine, a njegova važnost u cijeloj povijesti pečenja jednostavno se ne može dovoljno naglasiti.

Prve verzije američkih muffina bile su skromnih sastojaka dok je danas gotovo nezamislivo pronaći američki muffin bez voćnog ili čokoladnog punjenja, ali i različitih preljeva i čokoladnih mrvica.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @ola_z_mamynafali on

Uz uspon kavana i obrtničkih pekarnica američki stil muffina postao je dostupan u velikom broju okusa i popularnost se proširila diljem svijeta.

Američki kolač i povijest uzgajivača zapravo su isprepleteni, a pedesetih godina prošlog stoljeća nekoliko je američkih tvrtki uvelo pakirane kolače. Do šezdesetih godina prošlog stoljeća, kolač je postao tako popularna pekarska stavka koja se pokušavala natjecati s kolačićem poput krafne pa ga se nastojalo pretvoriti u franšiznu poslovnu priliku za hranu.

Zdravi muffini

Dok su ti bogati i čokoladni muffini neupitn, veliko zadovoljstvo, postoji i trend skromnije vrste muffina sa smanjenim količinama šećera i masnoća. Ovi zdravi muffini čine zdrav doručak u pokretu ili snack. Takvi muffini dolaze sa svim vrstama sjemenki, orašastih plodova, voća i sastojaka kao što su mekinje, zob i jogurt. A pojavila se i potreba za muffinima koji su napravljeni za posebne prehrambene zahtjeve poput varijanti bez glutena ili mliječnih proizvoda.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ciarra | los angeles, ca (@peanutbutterpluschocolate) on

 

Istina je da američki muffin postao sinonim kulture ispijanja kave uz kolač i sitnog predaha.

Pad pekarstva u domu, pokret zdrave hrane, rast zanatskih pekarskih proizvoda i kultura kave, sve su to čimbenici koji su doprinijeli stvaranju onoga što je sada standardni suvremeni muffin i ono što svi smatramo muffinom. Njegova popularnost je narasla i sada je neosporni američki pekarski heroj koji se uvukao u svaki kutak svijeta i učinio ga slađim.

Foto: Instagram

Preporuka

Zatvori