Korčulanske pjatance: Gastronomski festival koji svake jeseni nudi najbolje od otoka Korčule
Korčulanske pjatance: Gastronomski festival koji svake jeseni nudi najbolje od otoka Korčule

Korčulanske pjatance: Gastronomski festival koji svake jeseni nudi najbolje od otoka Korčule

Korčula je divna u svako doba godine, uvjerili smo se iz prve ruke. U proljeće se otok budi, sve cvate i miriše; ljeti je s razlogom to jedna od najpopularnijih jadranskih destinacija, ali jesen – jesen je posebno divna. Vrijeme je meko još dugo u listopad — u vrijeme kada je na kontinentu već odavno krenula sezona nošenja jakni, na Korčuli je pravo été indien (bablje ljeto). Turistička sezona se produžila i grad ugodno vrvi ljudima, ali nipošto nije gužva. 

 

Korčulanske pjatance

Ove godine su krajem listopada održali 5. ediciju festivala hrane i vina Korčulanske pjatance. Otočku gastronomiju obukli su u jesenske boje i doveli mnoštvo gostiju — što profesionalaca, što zaljubljenika u otok i finu spizu. Održane su razne radionice i masterclassovi te vrhunske fine dining večere na raznim otočkim lokacijama. Članovi Korčulanskih pjatanci smatraju ovaj event pozornicom na kojoj lokalni ugostitelji surađuju, podržavaju se i bodre jedni druge kako bi otok brendirali ne samo na nacionalnoj, već i svjetskoj razini.

Zahvaljujući Pjatancama, na Korčuli se isprepliću tradicionalni okusi i svjetski trendovi moderne gastronomije na temeljima autohtonih vinskih sorti kojima se mudro, vizionarski i tehnički izvrsno gospodari.

Processed with VSCO with a6 preset

Ideja vodilja festivala je edukacija i prezentacija lokalnosti s ciljem općenitog napretka otočne gastronomske scene, a ove godine glavni akteri bili su restorani LD Restaurant — Lešić Dimitri Palace, Filippi, Radiona, Cupido i Nigra, konobe Mate i Škafetin te proizvođači ekololoških i tradicionalnih proizvoda Eko škoj. 

Da je otočka gastronomija napravila značajan iskorak u zadnjih par godina potvrdio nam je i Chef Marko Gajski iz LD Restaurant smještenog unutar Lešić dimitri Palače, nosilac prve korčulanske Michelinove zvjezdice. Chef Gajski kaže da je napredak mnogih ugostitelja evidentan, a dokaz tome su kvalitetni i zadovoljni gosti koji odabiru Korčulu za svoj odmor od proljeća do jeseni, a ne samo u špici ljetne sezone. Inače, Michelin vodič je dodijelio još i dvije preporuke na Korčuli (restoran Filippi i Konoba Mate).

Otvaranje samog festivala je ove godine bilo senzacionalno jer je napravljena marenda za sve Pjatančare i njihove goste u centru grada Korčule, na rotondi gdje je inače gradska tržnica. U suradnji s LAG-om 5, predstavljeni su i proizvodi susjednih otoka Hvara, Brača, Šolte i Visa, pa ste tako, između ostalih delicija, mogli probati hvarsku artisanal čokoladu ili gledati Žrnovke kako na licu mjesta rade nadaleko poznate žrnovske makarule. Uvijek je poseban gušt vidjeti nasmijane ugostitelje, vinare i proizvođače kako minglaju s gostima koji su potegnuli iz svih dijelova Hrvatske i regije na ovo slavlje finih vina i dobre hrane.  

Masterclassove su održali slovenski chef Igor Jagodić i naša slastičarka Tea Mamut dok je poseban doživljaj bila radionicu branja otočnog samoniklog bilja. Sljubljivala su se otočka vina i stonske kamenice, kušavala su fantastična ekstra djevičanska maslinova ulja, a na Pjatance je stigao i Chef Kevin Bonello s Malte, koji je s Markom Gajskim pripremio senzacionalnu večeru. 

Jedna od festivalskih senzacija je svakako bila i izložba akademske slikarice Tisje Kljaković Braić postavljena u gradskom parku. Zaista ne čudi popularnost Tisjina živopisnoga para nazvanog ONI čije životne iskrice prepoznajemo kao svoje. Složit ćete se da se ponekad najdinamičniji trenuci svakodnevice vrte upravo oko stola. 

Svakako se sljedeći puta zaputite na Korčulu na Pjatnance gdje se serviraju nezaboravni pjati stoljetne gurmanske tradicije otoka — sigurni smo da nećete požaliti. 

Foto: PR

Učitati još
Zatvori