Započinje proljetni festival hrane i vina – Korčulanske Pjatance

Okusite gastronomsko gostoprimstvo korčule u punom proljetnom zamahu na trećem izdanju Korčulanske Pjatance. Dino Galvagno, Hrvoje Zirojević, Jo Ahearne, Marko Gajski, Biljana Milat, Lucija Tomašić, Damir Šarić i druga poznata imena hrvatske gastro scene gostovat će na proljetnom festivalu Korčulanske Pjatance. Na različitim lokacijama održati će se od 26. do 30. travnja u organizaciji jedanaest renomiranih korčulanskih restorana.

Korčulanske Pjatance prepoznate su od strane struke i medija. Prošlogodišnja izdanja festivala ponudila su raznovrsne ‘pjate’ definirane u okvirima suvremene hrvatske kuhinje i zanimljiva gostovanja. Za Korčulane su proteklih godina kuhali poznati chefovi poput Davida Skoke, Stevena Pietersa, slastičarke Petre Jelinić, a i ove će godine masterclass radionice održati najzvučnija imena hrvatskog kulinarstva.

Korčulanske Pjatance

Chef Dino Galvagno čije se ime nalazi u top 10 hrvatskih kuhara, chef Hrvoje Zirojević, nedavno proglašenog chefom godine u izboru prestižnog svjetskog gastronomskog vodiča Gault&Millau. Zatim Lucija Tomašić, vlasnica slastičarnice Mala Truba, umijeće izrade zdravog kruha s domaćim uzgojenim kvascima predstavit će Damir Šarić, a „Master of wine“ umijeće nagrađivana sommelierka Jo Ahearne… Samo su neki od eksperta koji će vas na festivalu maksimalno razmaziti.

Korčulani, kao i svi posjetitelji festivala, moći će ponovno uživati u kreativno koncipiranim jelima, visokokvalitetnim namirnicama te umijeću spajanja jela i vrhunskih vina po promotivnim cijenama. Okosnica festivala je Udruga Korčulanske Pjatance koja okuplja renomirane korčulanske restorane i jedan OPG u vizionarski pokret. Tako se na Korčuli osniva trend moderne i kreativno koncipirane kuhinje temeljene na lokalno uzgojenim, sezonskim namirnicama i začinskom bilju. Sudjeluju i restorani Adio Mare, Aterina, Barić, Filippi, LD Restaurant, Marco’s, Nonno, Radiona, Konoba Maha, Konoba Mate te proizvođača ekoloških, tradicionalnih proizvoda OPG Eko škoj.

Zanimljive suradnje na ovogodišnjem festivalu

Festival je ove godine iznjedrio i zanimljivu suradnju sa Srednjom školom Petar Šegedin iz Korčule koja se, osim bogatim nasljeđem obrazovanja nadolazećih kuhara, slastičara i ugostitelja, može pohvaliti i modernim, izvrsno opremljenim praktikumom u kojem će održavati radionice. Vrijednost festivala i korčulanske gastronomske ponude prepoznao je najprestižniji globalni gastronomski vodič i sinonim za kulinarsku izvrsnost Michelin. Drugu godinu za redom podijelio je čak tri preporuke (LD Restaurant, Filippi i Konoba Mate). Uz gostujuće gastro stručnjake predstavit će se i domaće snage. U prvom redu chef Marko Gajski, sudionik ovogodišnjeg internacionalnog kongresa gastronomije Chef’s Stage u Šibeniku. Zatim Biljana Milina koja nedavno osvojila prestižnu Gault&Millau nagradu za pastry chefa godine te Udruga Slow Food Pelješac čiji će članovi održati radionicu za djecu. Posjetitelji će sudjelovati i na cocktail radionici u suradnji s Coca Cola brendom i edukaciji o lokalnim maslinovim uljima koju će održati senzoričari s otoka.

Korčulanske Pjatanca održat će se na lokacijama od Korčule, preko Žrnova do Pupnata, a proljetni termin održavanja manifestacije nametnuo se kao najlogičnije rješenje ne samo kao najava nadolazeće turističke sezone, već i zbog sezonskih namirnica koje će na korčulanskom ‘pjatu’ doživjeti svoj kvalitativni vrhunac.

„Ali najviše, probudi nas proćuliće na pjatu s mladin bižima i bobon, mladon kapulon i crncima, ulovljenima u smrčon okićenu vršu, k’o u škuribandi. Zavonja motar, kaduja, ružmarin i kapare k’o davno ispričane priče“ – za najavu prvih Korčulanskih Pjatanci napisao je poznati vinar Luka Krajančić. S istim romantičnim izazovima za gurmanska nepca željna harmonije najboljeg što otok pruža i ove vas godine pozivamo da nam se pridružite okusite gastronomsko gostoprimstvo Korčule u punom proljetnom zamahu! Zapratite ih na Instagram profilu i podijelite službene hashtagove #springfoodfestival  #korculanskepjatance  #otokkorcula.

Festivalski program

26.04.2019.

11.00 – Konoba Maha

Službeno otvorenje festivala uz predstavljanje sudionika, poslovnih partnera i drugih suradnika – za uzvanike festivala i medije

15.00 – Radionica izrade koktela, Powered by Coca Cola

19.00 – LD Restaurant

Korčula u boci – večera u pet sljedova uz izbor vina Jo Ahearne, prve hrvatske Master of Wine sommelierke

27.04.2018.

11.00 – Bistro Radiona

Umjetnost marendavanja – tradicionalna korčulanska marenda

14.00 – Praktikum Srednje škole Petar Šegedin iz Korčule

Slastičarnica MalaTruba – Radionica izrade zdravih slastica i kruha od uzgojenog kvasca i cjelovitog brašna

19.00 – KonobaMaha

Gostovanje chefa Dina Galvagna – večera u nekoliko sljedova uz vino

28.04.2018.

11.00 – Praktikum Srednje škole Petar Šegedin iz Korčule

Masterclass – radionica chefa Dina Galvagna

19.00 – Udruga Korčulanske pjatance

Lagoon Regata – večera za sudionike regate

After Party – Dos Locos

29.04.2018.

11.00 – Praktikum Srednje škole Petar Šegedin iz Korčule

Udruga Slow Food Pelješac – Predavanje i radionica za djecu

15.00 – Praktikum Srednje škole Petar Šegedin iz Korčule

Masterclass – radionica chefa Hrvoja Zirojevića

30.04.2018.

10.00 – Barina – Žrnovo

Eko Škoj i Senzorski analitičari otoka Korčule–prezentacija, degustacija i edukacija o maslinovim uljima otoka Korčule

19.00 – Zajednička večera sudionika Pjatanci za sve zaljubljenike u iće i piće

 

Foto: Instagram (@korculanske.pjatance)

0