‘Korčula u Zagrebu’ – jedna divna vinska večer

‘Korčula u Zagrebu’ –
jedna divna vinska večer

Korčula u Zagrebu

U zagrebačkom Basement wine baru smo posljednjeg dana veljače 2019. godine imali priliku poslušati i okusiti ono najbolje od Korčule. Povijest ovog prekrasnog hrvatskog otoka seže daleko u prošlost, još od neolitičkoga doba, dok je u skorije vrijeme Korčula okružena razvojem turizma, ali i proizvodnjom vina. Oduvijek je Korčula bila vrelo i inspiracija umjetnosti i umjetnika te je Korčula u Zagrebu donijela možda najljepši spoj užitaka, a koji se koncentrirao oko vina. Posljednjeg dana veljače kušali smo vina velikana Korčule – ona Luke Krajančića i Frane Milina Bire, a sve dok smo sa svakim gutljajem upijali stih po stih glazbenog velikana Korčule – Olivera Dragojevića – njegov specifičan hrapav glas umirujuće boje evocirajući ljeta i Korčulu iz pjesme u pjesmu.

Uvod u večer bile su dvije pjesme: Tonka Novih Fosila i Odlazak Tina Ujevića u interpretaciji Arsena Dedića. Koliko nas je Tonka vratila u prošlost i neka bolja vremena, toliko nas je Odlazak podsjetio na to da ćemo sva sljedeća ljeta provoditi uz pjesme, stihove i Oliverov glas, no samo na radiju i televiziji… Koncerti u živo sada su dio prošlosti.

No, da se ne varate, večer nije prošla u sjetnom i tužnom tonu. Baš kao i svaki Oliverov nastup, slavili smo tri velikana Korčule: vina Luke Krajančića, Frane Milina Bire i glazbu Olivera Dragojevića. I pjesme su krenule najavljivati vina… Lipi moj anđele najavila je Krajančić rosé iz 2018., dok je Bez tebe najavila Bire rosé iz 2018. Iako u rosé vinima podjednako svi uživaju, često se interpretiraju kao ženska vina. Možda ponekad nepravedno, no ovog puta ne bi mogli započeti Korčulu u Zagrebu bez tzv. ženskog vina uz dvije ljubavne pjesme koje se obraćaju – ženi. Tatarski Gambero rosso iz restorana Lešić Dimitri savršeno su nadopunili doživljaj.

Kad mi dođeš ti pjesma je koja je najavila Krajančić Intrada pošip 2018., dok je Ključ života prethodila Bire Grku 2018. Obje dalmatinske sorte najvažnije su i najpotentnije i vinski su sinonim Korčule. Uz ovaj glazbeno-vinski povratak korijenima Korčule kušali smo marinirane škampe i kozice. Nastavili smo u revijalnom tonu s još dva glazbena klasika: pjesma Vjeruj mi koja je najavila Krajančić Pošip sur lie 2016. i Picaferaj koja je najavila Bire Grk Defora 2016. Ugođaj je zaokružio robiola sir s domaćom marmeladom od naranče i arancinima. Da trenutak bude što autentičniji, kušali smo zapravo domaće uratke Višnje Bire. Slijedilo je iznenađenje s pjesmama Jo da mi je i Na kraju vijađa koje su najavile vino iznenađenja – Korkyra 2015.

Vrhunac večeri svakako je bio s Oliverovim najvećim hitom – Galeb i ja. Ova antologijska pjesma najavila je i takva vina: Plavac mali 2016. Bire i Plavac mali Krajančić 2017., a slijedili su zalogaji Black Angus beef Tartar. Nevera je najavila Bire Oragne 2018. te je Oprosti mi pape mnogima uzburkala osjećaje uz kušanje Krajančić Pošip 2016.

Nadalina – vrckava, zabavna, provokativna… pjesma je koja će zasladiti svaku večer i druženje. Tako je bilo i sada. Najavila je desert i vina: Krajančić Opera 2017 & Slatko od mendula te Bire Dessert 2015 & Čikolatu.

S pjesmama Poeta i Vela luka smo odali počast vinima i zalogajima te smo se pozdravili (ne oprostili!) s glazbenim velikanom. Do sljedećeg puta.

Foto: Julio Frangen

Učitati još
Zatvori