Petak je dan za ribu: Donosimo nekoliko jednostavnih recepata za kraj tjedna

Poznato je da je riba odličan izvor proteina, vitamina, raznih minerala i omega-3 masnih kiselina. Zbog svojih hranjivih sastojaka i koristi za zdravlje, preporuča se konzumirati ribu barem dva puta tjedno. Od toga bi barem jedna porcija trebala biti ‘masna’, odnosno plava riba kao što su losos, pastrva, haringa, srdele ili inćuni jer su one dobar izvor omega-3 masnih kiselina koje imaju višestruko dobar učinak na srce. Naime, svega nekoliko porcija od 120 g ove ribe tjedno može smanjiti rizik od srčanih bolesti, Alzheimerove bolesti i moždanog udara.

S druge strane, bijela riba kao što su bakalar, brancin, orada i oslić sadrži manje kalorija od masnih vrsta ribe, a istovremeno je puna proteina. Uz to, bijela riba je bogata vitaminima B kompleksa koji su važni za pravilan rad i zdravlje živčanog sustava, sadrže malo kolesterola i visok udio omega-3 i omega-6 nezasićenih masnih kiselina kojima je dokazan blagotvoran učinak na zdravlje krvožilnog sustava. Vrijedi istaknuti i selen koji je važan mineral za pravilan rad štitnjače i imunosni sustav.

Dakle, ako već niste, ribu svakako uvrstite u svoju prehranu. Za koju god se odlučite, odnosno bez obzira koju više volite konzumirati, pokušajte da ona bude svježa. Odličan izbor možete pronaći u Konzumu , koji nam je omogućio svježu ribu iz Jadranskog mora. Naime, 80 % prodane svježe morske i slatkovodne ribe Konzum osigurava od domaćih ribara i uzgajivača. Vrijedne ruke naših ribara love ribu s područja otoka Jabuke i Palagruže, a ona se već drugi dan nalazi u Konzumovim ribarnicama. Ponudu svježe ribe možete pronaći svaki utorak i četvrtak u Konzumovim ribarnicama. Osim svježe, u Konzumu možete pronaći i smrznutu jadransku ribu Adria Mare i tako na stolu svaki dan imati domaću ribu.

Ribu se preporuča jesti dva puta tjedno, pa vam u nastavku zato donosimo nekoliko recepata koje možete već danas isprobati!

Srdele na savor

Sastojci:

  • 1 kg Adria Mare jadranske srdele
  • 2,5 dcl maslinovog ulja
  • malo oštrog brašna
  • 250 g luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 2 dcl vinskog octa
  • 1,5 dcl bijelog vina
  • 3 lovorova lista
  • grančica ružmarina
  • sol, papar

Postupak:

Srdele na savor je iznimno jednostavno napraviti. Prvi korak je očistiti srdele od ljusaka i iznutrica. Zatim ih posolite i uvaljajte u brašno pa ispržite na vrelom ulju ili gradelama. Kad su gotove, prvo ih stavite na papirnati ručnik da upiju višak masnoće, a zatim ih posložite u posudu.

Napravite marinadu od maslinovog ulja, dinstanog luka, vina i vinskog octa te sve začinite solju, paprom, stavite lovorov list i ružmarin. Nakon toga marinadom prelijte srdele i jelo je gotovo! Valja napomenuti da su srdele na savor najbolje idući dan, a poslužiti ih možete uz krišku limuna.

Oslić u škartocu

Sastojci:

  • 0,5 kg svježeg jadranskog oslića
  • 300 g krumpira
  • 1 luk
  • 2 češnjaka
  • nekoliko cherry rajčica
  • maslinovo ulje
  • svježi peršinov list
  • sol, papar

Postupak:

Oslić očistite od iznutrica i ljusaka. Krumpire narežite na manje komade i kratko ga blanširajte. Luk oljuštite i narežite na tanke polumjesece, a češnjak na četvrtine.

Papir za pečenje koji ste stavili u pleh za pečenje premažite maslinovim uljem. Zatim na njega stavite oslić i začinite ga solju i paprom. Dodajte krumpir, luk, češnjak, cherry rajčice prerezane na pola i svježe listove peršina. Zalijte sve s malo maslinovog ulja i zamotajte u oblik bombona. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 20 minuta.

Rižoto s kozicama

Sastojci:

  • 250 g Adria Mare očišćenih jadranskih kozica
  • 2 šalice riže
  • 1 luk
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 l ribljeg temeljca
  • 150 ml bijelog vina
  • 50 g maslaca
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 80 g naribanog parmezana
  • maslinovo ulje
  • sol, papar

Postupak:

Luk oljuštite i nasjeckajte na sitne komadiće pa ga dinstajte na maslinovom ulju par minuta. Dodajte protisnuti češnjak i kozice te sve promiješajte. Nakon toga sve podlijte s vinom, posolite i popaprite te prijajte dok tekućina ne ispari.

Zatim ubacite rižu i pustite par minuta da se istostira. Ulijte malo ribljeg temeljca i sve promiješajte. Koliko puta ćete rižoto podlijevati temeljcem, ovisi o tome koliko brzo se riža kuha.

Pred kraj kuhanja dodajte maslac, kiselo vrhnjei parmezan, promiješajte, ugasite vatru i pustite da odstoji 5-10 minuta. Kad servirate rižoto, po želji ga možete posipati s još malo parmezana.

Foto: Unsplash, Pixabay, Profimedia

0