Journal.hr
Konoba ranč Maha Korčula

Konoba Maha: Obiteljska priča koja na otoku spaja tradiciju, divan ambijent i – najbolju peku

Na brdima otoka Korčule, skrivena među borovima i maslinama, smjestila se konoba koja već više od dvadeset godina piše jednu od posebnijih gastro priča na Jadranu. Tamo gdje su nekad stajale samo stara kamena kuća i jedan magarac, obitelj Marelić je uz pomoć prijatelja izgradila mjesto koje danas privlači zaljubljenike u dobru hranu iz cijelog svijeta.

Konoba Maha je mjesto na kojem su majka, otac i dva sina odlučili gostima ponuditi ono što i sami najviše vole – osjećaj nedjeljnog obiteljskog ručka. Svako jelo koje izlazi iz njihove kuhinje spoj je lokalnih namirnica, obiteljskih recepata i moderne interpretacije dalmatinske tradicije. Njihov pristup hrani oblikovan je iskustvom koje se prenosi kroz generacije, još otkako je baka radila kao kuharica.

Konoba Ranč Maha

Iako je Maha, otvorena 2003. godine, započela kao lokalna konoba u zabačenom dijelu otoka, danas se o njoj govori i izvan granica Hrvatske. Primjerice, Netflixova ekipa prepoznala je njezinu posebnost i uključila je u popularnu seriju “Somebody Feed Phil”. Maha je tako postala jedno od rijetkih mjesta u Hrvatskoj koje je dobilo priliku predstaviti autentičnu domaću kuhinju svjetskoj publici.

U srcu njihovog jelovnika nalazi se peka, jelo koje zahtijeva strpljenje, iskustvo i veliko poznavanje i razumijevanje namirnica. Meso i povrće polako se peku ispod željeznog zvona prekrivenog užarenim ugljenom, a rezultat je mekano, mirisno jelo koje gotovo da se topi u ustima. Peka u Mahinoj izvedbi potrebno je naručiti dan unaprijed kako bi bila pripremljena s punim poštovanjem koje zaslužuje.

U konobi ćete za početak uživati carpacciu, soparniku, žrnovskim makarunima s pestom od kozjeg sira, domaćim maslinovim uljima, pršutu i siru. Od glavnih jela poznati su po peki (janjetina, teletina, hobotnica), ali i ribi iz dnevnog ulova pripremljenoj u krušnoj peći. Cijeli jelovnik i listu pića možete pronaći na njihovoj web stranici.

Ljubav prema kuhanju u našoj je obitelji započela još kad je baka radila kao kuharica. Od tad se, zajedno s izučenim vještinama i receptima, prenosila s koljena na koljeno. Zato i danas njegujemo stare recepte i sve što stavljamo na naš stol donosimo iz lokalnih gospodarstava i vlastitog vrta.

U velikom vrtu koji okružuje konobu zasađeno je više od dvadeset vrsta začinskog bilja koje se svakodnevno bere i koristi u pripremi jela i koktela. Upravo je taj vrt važan sastojak cijelog iskustva. Kada se kokteli puni lokalnih aroma uparuju s tanjurima punim okusa Mediterana, doživljaj postaje potpun.

Za one koji više vole vino, konoba Maha nudi pomno biranu selekciju hrvatskih etiketa s naglaskom na autohtone sorte. Vina se ne biraju prema popularnosti već prema priči, terroiru i skladnosti s hranom. Kao i sve ostalo ovdje, i vino je pažljivo odabrano kako bi upotpunilo atmosferu.

Iza vrata naše kuhinje pronaći ćete nas – majku, oca i dva sina koji zajedno od lokalnih namirnica stvaraju tradicionalna jela na moderan način. Cilj nam je da svi naši gosti dobiju jedinstveno iskustvo nedjeljnog obiteljskog ručka začinjenog vrhunskim kulinarstvom.

Dodatne informacije

Adresa: Vrsi bb, Žrnovo, Korčula
Radno vrijeme: ned-pet 18:00-22:00
Kontakt: +385 91 605 1207

Foto: Instagram, Konoba Maha