U selu sa samo 4 stanovnika otvorena je konoba – osvaja obiteljskom pričom i izvrsnom hranom
U selu sa samo 4 stanovnika otvorena je konoba – osvaja obiteljskom pričom i izvrsnom hranom

U selu sa samo 4 stanovnika otvorena je konoba – osvaja obiteljskom pričom i izvrsnom hranom

Dolac Vulića je malo selo u zadarskom zaleđu gdje se život odvija sporije, ljudi se znaju po imenu, a kuće i dalje čuvaju stare uspomene iz djetinjstva. Upravo su ondje braća Vulić odlučila obnoviti obiteljsku štalu i pretvoriti je u prostor koji spaja iznimnu hranu i povijest; kako obiteljsku, tako i povijest svog malog sela.

Kada su današnji vlasnici konobe, braća Pere i Mićo Vulić sa svojim nećakom Antonom, odlučili udahnuti novi život staroj štali, imali su samo jednu želju – da njihovo selo ponovno oživi i da ga u najljepšem svjetlu predstave svijetu.

Više od godinu dana vlastitim su rukama obnavljali obiteljsku štalu, odnosno uređivali konobu. Konoba Jakan otvorena je ovog proljeća

Konoba Jakan

Konoba Jakan, priča o obitelji, selu i hrani

Nedugo nakon što su otvorili svoja vrata, o njima se počelo pričati. Jasno je kako autentične priče brzo privuku pažnju, a konoba Jakan zaista ima što za ponuditi. Od genijalne hrane, vina i koktela, lokacije kakvom se rijetko koja druga konoba može pohvaliti, preko profesionalnog osoblja, pa sve do obiteljskih uspomena i crtica iz života koje griju srce.

Konoba Jakan ime je dobila po prvom stanovniku sela, pretku obitelji Vulić od kojeg je sve počelo. Njegovo ime stoji na ulazu, ali konoba, kažu nam, živi od mnogih.

Pričaju nam kako je Dolac Vulića desetljećima bio prepun života, a sad je već godinama prazan od ljudi – no ne i od njihovih uspomena. U Jakan se zato danas ne dolazi samo zbog hrane, već i zbog jednog sela kojem je pružena prilika za novi život.

Konoba Jakan
Pere Vulić

Otvorili smo konobu jer želimo da ljudi dođu i vide ljepotu našeg kraja, mjesto gdje smo odrasli. Želimo pružiti iskren doživljaj, dobru hranu i kutak gdje se na trenutak zaborave svakodnevne brige.

Oda precima i obitelji

U temelje su ugradili svoje priče i uspomene, a na zidove su ukrasili riječima bake Mande, žene koja nije išla u školu, ali je svaki dan pisala inspirativne poruke i citate o životu, Bogu i zadovoljstvu.

Upravo su njezine poruke jedan od najzanimljivijih detalja u interijeru, a i danas su jednako primjenjive kao nekoć.

Konoba Jakan
Konoba Jakan

Zanimljivo je i kako je logotip konobe Jakan izveden upravo od slova bake Mande.

Mali, ali iznimno profesionalan tim

Ni najljepše mjesto ne bi imalo okus bez prave kuhinje, kažu nam iz konobe, a ona u Jakanu ima svoje srce i dušu i zove se Stella Pasek. Stella je mlada chefica s ozbiljnim iskustvom u vrhunskim zagrebačkim restoranima, a svoje kulinarsko znanje brusila je i u Italiji, na prestižnom učilištu Alma.

Stellina jela u konobi Jakan oduševljavaju goste, dok je za ugodnu atmosferu i pažljiv pristup gostima zaslužna voditeljica servisa, Ria Ivančić.

Konoba Jakan
chefica stella pasek

Ugostiteljstvo i gastronomija puno su više od same profesije. Ono je, osim znanja, prenošenje emocije u svako jelo i u kontakt s gostom. U konobi Jakan želimo posluživati izvrsnu hranu, oživjeti selo i oplemeniti prekrasnu lokaciju u kojoj se nalazimo”, kaže nam Stella. 

Najvažnije pitanje – Što se u konobi Jakan jede?

Menu konobe Jakan mijenjat će se sezonski, ali baza ostaje ista, a to su lokalne, tradicionalne namirnice od provjerenih domaćih uzgajivača.

Konoba Jakan

U ponudi se ističu slani uštipci s domaćom ličkom basom, gnudi od paške skute, tartarski biftek sa sirom iz mišine i dimljenim maslacem, sporo kuhani ragu od janjetine, maslegija i slatkasti kupus, kremasti rižoto od domaćih tikvica i jadranskih kozica, kao i još nekoliko mesnih jela te file bijele ribe iz dnevnog ulova.

U ponudi su i teletina i pivac s krumpirima ispod peke, a neodoljivo nam zvuče i dva deserta iz ponude, čokoladni kolač koji dolazi sa sladoledom od meda i bademima te Nekatarina, crumble i sladoled od paške skute.

Konoba Jakan
Gnudi od paške skute
Konoba Jakan
tartarski biftek, sir iz mišine i dimljeni maslac
Konoba Jakan
Ragu od janjetine, maslegija i kupus

Uz jela se savršeno sljubljuju vina lokalnih vinara, a dodatnu čar daju signature kokteli nazvani po lokalnim pričama i izrazima: Vridanjak, Brunda i Đino – koji su posveta dragim susjedima i kućnim ljubimcima kojih se obitelj rado sjeća.

Cijeli jelovnik i vinsku kartu možete pogledati ovdje.

Konoba Jakan
Koktel Vridnjak
Konoba Jakan
Koktel brunda
Konoba Jakan
sok od mente

Dodatne informacije

Adresa: Vulića dolac 1A, Jasenice
Radno vrijeme: pon 13-22h, sri 16- 23h, čet-ned:13 – 23h, uto zatvoreno
Instagram: Konoba Jakan
Kontakt: info@konobajakan.hr, +385 99 21 48 462

Foto: Konoba Jakan

Učitati još
Zatvori