

Legendarna konoba zbog koje ljubitelji janjetine dolaze na Cres, a ona se ovdje jede od predjela do deserta
Na Cresu, otoku poznatom po dramatičnim liticama, skrivenim uvalama i mirisu smilja, postoji jedno malo selo koje ljubitelji dobre hrane itekako znaju – Loznati. A u njemu Bukaleta, obiteljska konoba koja od 1980. poslužuje ono što mnogi smatraju najboljom creskom janjetinom. Priča počinje s gospođom Anticom Lozicom, koja je prije više od četrdeset godina otvorila vrata svoje konobe, a danas je vode njezina dva sina, Kristijan i Danijel, vjerno čuvajući tradicionalne recepte i pristup.


Domaće domaće
Bukaleta nije mjesto na koje slučajno zalutate. Ovdje se dolazi s jasnom misijom – pojesti janjetinu. I to na sve moguće načine. U jelovniku ima i ribe, pašte, čak i par vegetarijanskih opcija, ali svi znaju da se ovdje od predjela do deserta sve vrti oko ovog otočkog specijaliteta.
Prvi dojam? Terasa s pogledom koji osvježava i po najvećoj žegi, uvijek živo, ali nikad pretjerano formalno, baš onako kako konoba i treba biti. Iza vedrine osoblja i ležerne atmosfere krije se ozbiljan rad. Hladna predjela već pokazuju koliko je sve ovdje “domaće domaće”: pašteta od janjećih jetrica, kozja skuta i sirevi iz vlastite sirane. Ta skuta, kažu, sama je razlog da se ponovno vratite.
Tris Bukaleta
Potom kreće prava janjeća avantura, iznutrice koje se rijetko viđaju na jelovnicima: koradela (gulaš od pluća i srca poslužen s palentom), jetra na žaru, pohani mozak, domaća pašta s janjećim žvacetom… Porcije su izdašne, okusi puni i autentični.
Za glavno jelo, mnogi se odluče za Tris Bukaleta – janjetinu na tri načina: pohanu, pečenu u krušnoj peći i s gradela. Pohana verzija je svojevrsni otočki kuriozitet, rijetkost koju vrijedi probati barem jednom. No, većina će se složiti da su meso iz krušne peći i nježni kotleti s roštilja vrhunac iskustva, sočni, mirisni, s onim blagim okusom creske janjetine koji dolazi od ispaše po stjenovitim pašnjacima uz more.
Bukaleta je i jedno od rijetkih mjesta gdje se može probati olito. To je starinska slastica od ovčjeg loja, grožđica, meda i narančine kore, kuhana u ovčjem buragu i na kraju lagano zapečena. Na jelovniku su i grašnjaci, ravioli punjeni orasima i marmeladom, prženi u maslinovom ulju. Oba deserta podsjetnik su na pučku kuhinju koja se ne zaboravlja. Vinska karta je jednostavna, ali sigurna – kućna malvazija i teran vinarije Kabola odlično prate janjetinu.


U otočkom krajoliku gdje gastronomija nije masovno razvijena, konoba Bukaleta stoji kao svojevrsna institucija, mjesto koje se prenosi “s koljena na koljeno” među putnicima i gurmanima. Ovdje se dolazi doživjeti Cres na tanjuru – jednostavno, iskreno i s puno poštovanja prema tradiciji.
Foto: Istock, privatna arhiva, Instagram (@moranazibar)