Journal.hr
Konoba Boccaporta

Boccaporta je kultna konoba istarskih okusa u kojoj se uvijek traži mjesto više

Nastavljamo naše ljetne priče o konobama na Jadranu, a ovog puta posjećujemo Konobu Boccaporta. Ako tražite mjesto u Puli gdje se tradicija susreće s domaćom, istarskom kuhinjom, Konoba Boccaporta je pravi izbor. Smještena izvan centra grada, okružena zelenilom i mirnim ambijentom, ova konoba je omiljeni restoran mnogih Puljana, ali i turistima koji žele okusiti pravu istarsku hranu. Nije neobično da je gužva i da je potrebno rezervirati stol danima unaprijed – Boccaporta gotovo uvijek vrvi posjetiteljima.

Ne greš nikamo dok to ne pojiš!

Konoba se od 2014. godine nalazi se u Puli na adresi Dolinka 18. Ulazak u nju odmah daje dojam topline i ugodnog ambijenta. Na ulazu vas dočekuje natpis Lijepa riječ otvara vrata, a interijer krase simpatični posteri sa starim istarskim izrekama koje prizivaju sjećanja na djetinjstvo, poput: Ne greš nikamo dok to ne pojiš!

Obiteljska tradicija ovog mjesta je očita: priča o konobi počela je još 1980-ih u obitelji Draguzet, koja je posvećena istarskoj kuhinji već generacijama. Glavni kuhar i domaćin Toni Draguzet vješto spaja poštovanje prema tradicionalnoj istarskoj kuhinji s kreativnim eksperimentima. Njegova nova jela i neobični okusi oduševljavaju goste, koji se rado vraćaju, znatiželjni da kušaju svaku novost inspiriranu tradicijom.

Prozor na pramcu broda

Zanimljivo je i samo ime konobe. Boccaporta znači prozor na pramcu broda, spoj talijanskih riječi bocca (usta) i porta (vrata). Simbolično, ovo ime povezuje more, vrata koja dočekuju goste i usta koja uživaju u bogatim delicijama.

Posebnu pažnju vrijedi posvetiti hladnim platama (mesna i riblja), koje su pravi simbol konobe i koje se obavezno moraju probati. Nude najbolje od Istre – pršut i sir, domaće kobasice i pancetu, srdele i inćune, marinirane gambere i dimljenu tunu. Te plate su savršena uvodna točka prije glavnih jela, dajući gostima uvid u raznolikost i kvalitetu lokalnih proizvoda.

Porcije glavnih jela su obilne i pripremljene od lokalnih sastojaka: sir iz Loborike, ulje iz Vodnjana, pršut iz Sv. Petra u Šumi i povrće iz okolice Bala. Boccaporta je poznata po specijalitetima poput raviola s gamberima i tartufima, teleće koljenice ispod peke, kanaštrela, školjki i odlične ribe – osoblje će vam uvijek preporučiti što im je tog dana stiglo. Za ljubitelje mesa tu je i steak s tartufima, a među najposebnijim jelima našli smo juneće obraze u teranu s njokima – prefino. Za desert se preporučuje lagana torta od skute i smokve ili krempita u čaši, uz prozračnu istarsku malvaziju.

Boccaporta je mjesto u kojem se osjećate kao kod kuće, među osmjesima osoblja, mirisima svježe pripremljene hrane i veseljem gostiju koji dolaze iznova. Dokazuje to ugodna vanjska terasa s oko 80 mjesta koja je u trenutku našeg posjeta bila potpuno popunjena. Bilo da uživate u hladnim platama, ribljim specijalitetima ili sočnom steaku, dođite ih ovdje podijeliti s obitelji i prijateljima. Boccaporta je za takva druženja stvorena! 

Dodatne informacije:

Adresa: Dolinka 18, 52100 Pula

Telefon: 052 506 266

Web stranica: konoba-boccaporta.com 

Instagram: @konoba_boccaporta