Kolač od banane iz jedne posude s kremastom glazurom od maslaca od kikirikija
Kolač od banane iz jedne posude s kremastom glazurom od maslaca od kikirikija

Kolač od banane iz jedne posude s kremastom
glazurom od maslaca od kikirikija

Najbolji dio vikenda, osim druženja s obitelji i prijateljima, definitivno je desert nakon ručka. Posebno su slatki oni kolači pripremljeni kod kuće jer osim čari pečenja, otkrivamo nove recepte i kombinacije okusa. Najviše volimo one jednostavne recepte za kolače, za čiju pripremu ne treba izdvojiti puno vremena i koji su brzo gotovi tako da ih odmah možemo poslužiti i u njima uživati. Jedan takav je i ovaj sočan kolač od banane koji danas pripremamo.

Ako volite deserte od banane, onda će vas ovaj kolač oboriti s nogu. Banane su, logično, glavne zvijezde, ali i maslac od kikirikija od kojeg se radi krema, odnosno glazura. U receptu nema jaja, a ono najbolje je što sve sastojke trebate pomiješati u jednoj zdjeli pa vam nakon pripreme neće ostati hrpa prljavog suđa.

Da ne dužimo, recept je u nastavku, a sve što vam za kraj možemo reći je da uživate u okusima.

Kolač od banane iz jedne posude

Sastojci:

  • 375g brašna
  • 3 žličice praška za pecivo
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 2 žličice mljevenog cimeta
  • 1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • 1/4 žličice soli
  • 113g maslaca (otopljenog i ohlađenog na sobnoj temperaturi)
  • 150g smeđeg šećera
  • 100g šećera
  • 1 i pol žlice jogurta
  • 1 i pol žlice ekstrakta vanilije
  • 2 velike banane, zgnječene
  • 240 ml mlaćenice (sobne temperature)
  • glazura od maslaca od kikirikija

Sastojci za glazuru:

  • 113 g maslaca (omekšalog na sobnoj temperaturi)
  • 240 g kremastog maslaca od kikirikija
  • 113 g krem sira
  • 375 g šećera u prahu
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1/2 žličice soli
  • 2-3 žlice mlijeka

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Posudu u kojoj ćete peći kolač obložite papirom za pečenje. U velikoj zdjeli pjenasto izmiješajte maslac, zgnječene banane, šećer, smeđi šećer, jogurt i ekstrakt vanilije. Dodajte suhe sastojke i mlaćenicu pa miješajte dok se smjesa ne sjedini.

Tijesto ulijte u posudu za pečenje i pecite između 30-35 minuta ili dok čačkalica ne izađe čista. Izvadite kolač iz pećnice i ostavite da se ohladi.

Za glazuru pomiješajte maslac i krem sir u velikoj zdjeli i miksajte dok smjesa ne postane pahuljasta. Zatim umutite maslac od kikirikija i miksajte dok smjesa ne postane glatka. Postupno dodajte šećer u prahu dok vam mikser radi na niskoj brzini. Malo promiješajte da se svi sastojci dobro sjedine. Umješajte zatim sol i ekstrakt vanilije pa postupno ulijevajte mlijeko dok miksate mikserom na niskoj brzini. Postupno povećajte brzinu i miksajte još 30 sekundi.

Kad se kolač ohladio, preko njega namažite glazuru. Po želji možete na vrh glazure staviti narezane banane, kikiriki, cimet, sjeckane orahe, komadiće čokolade…

Foto: Instagram (@the_bananadiaries)

Učitati još
Zatvori