Koja alkoholna pića su najveći neprijatelji lijepe kože?

Koja alkoholna pića su najveći
neprijatelji lijepe kože?

U sezoni godišnjih odmora, ali i uoči vikenda gotovo se podrazumijeva da ćemo više konzumirati alkohol kako bismo se više opustili, zabavili ili jednostavno, samo uživali u zanimljivim okusima alkoholnih pića. Kažu da alkohol hrani našu dušu, no hrani li i našu kožu?  Ono što je sigurno, alkohol može uzrokovati crvenilo, dehidriranost, otečenost te može potaknuti oštećenja slobodnih radikala u koži. Na tenu osoba koje češće konzumiraju alkoholna pića pojavit će se i crvenilo, tamni podočnjaci, a koža će im postati suha, izgubit će sjaj i elastičnost. Ukoliko pijete, važno je dovoljno hidrirati organizam, ali i pripaziti kada, kako i što pijete jer, ipak, postoje alkoholna pića koja su malo manje štetna za naš ten pa ćemo ih tako i rangirati, od onih najmanje štetnih prema najvećim neprijateljima lijepe kože. Uz malo vitamina C i pametnu konzumaciju, možete spriječiti loše posljedice uživanja u omiljenom alkoholu.

Gin, votka, tequila

Čisti alkohol sadrži najmanje dodataka koji loše utječu na zdravlje i ljepotu naše kože. Ukoliko pijete gin, votku i tequilu bez miješanja s drugim pićima, oni će se kroz tijelo kretati brže pa će se organizam brže i očistiti od njih. Stoga će ostaviti najmanje lošeg utjecaja na koži.

A post shared by Pujol (@pujolrestaurant) on

Viski i rum

Čisti likeri, viski i rum ne sadržavaju aditive, ali sadrže kongenere. Riječ je o tvari koja se dodaje alkoholu kao rezultat fermentacije. To može pogoršati mamurluk, ali pridonijeti i preuranjenim znakovima starenja.

Pivo

Pivo sadrži sol, a znamo koliko sol loše utječe na kožu. No, pozitivna stvar je da ćete sigurno unijeti manje količina alkohola pijete li pivo nego kada pijete koktele. Naravno, manje alkohola znači manje štete za vašu kožu.

Bijelo vino

Bijelo vino sadrži sol i šećer i to u većoj količini nego crno vino, što može dovesti do otečene kože i nadutosti. Također, bijelo vino ne sadrži antioksidanse koji se mogu pronaći u crnom vinu. Osim toga, bijelo vino potiče crvenilo kože, a ljudi koji često konzumiraju bijelo vino izlažu se većem riziku od pojave melanoma na koži.

Kokteli

Najviše šećera, kada su u pitanju alkoholna pića, možete pronaći upravo u koktelima. To povećava mogućnost pojave akni i oštećenja stanica kože. Također, nerijetko izazivaju mamurluk i otečenost kože. Iako je margarita jedan od najpopularnijih i najvoljenijih koktela, ona je jedan od najštetnijih koktela za našu kožu i to baš zbog soli i šećera koje sadrži. Kada pretjeramo s margaritom, možemo očekivati otečeno lice i podočnjake.

Crno vino

Iako su omiljeni gutljaji ljetnih druženja u znaku crnog vina, ono najviše donosi štete našoj koži. Čak više nego slatkasti kokteli. Uživanje uz sir i vino koliko god čini vrijeme provedeno na taj način čarobnim, to malo toga dobroga čini našoj koži. Iako crno vino ima predsnosti kao što su već spomenuti antioksidansi, oni će zapravo uzrokovati crvenilo kože. Pogotovo mogu pogoršati stanje kod osoba koje se bore s rozaceom, odnosno kroničnom kožnom bolešću koja uzrokuje crvenilo središnjih dijelova lica te hiperplaziju vezivnog tkiva kože i lojnih žlijezda.

A post shared by Jenny Cipoletti (@margoandme) on

Tekst: Dijana Ljubanović

Foto: Instagram, Unsplash

Učitati još
Zatvori