Ovdje pijemo najbolje koktele: Na mjestu legendarnog Papagaja na Ribnjaku otvoren je KOI bar
Ovdje pijemo najbolje koktele: Na mjestu legendarnog Papagaja na Ribnjaku otvoren je KOI bar

Ovdje pijemo najbolje koktele: Na mjestu legendarnog Papagaja na Ribnjaku otvoren je KOI bar

U samom srcu Zagreba, na Ribnjaku, otvorena je nova hit adresa gradske barske scene. KOI Bar je prvi samostalni projekt Marina Karinje, jednog od najcjenjenijih hrvatskih barmena.

Sve one koji se sjećaju legendarnog Papagaja, KOI će nakratko odvesti u prošlost. Naime, smješten je u prostoru tog kultnog zagrebačkog lokala koji je obilježio generacije, a zatvoren je prije jedanaest godina. No, KOI sada u centar grada donosi svježu energiju i živahan koncept koji spaja dnevno odredište za kavu i večernji koktel bar.

Svratile smo na degustaciju koktela i razgovor s Marinom, a sve detalje o novom uzbudljivom mjestu donosimo u nastavku!

KOI bar
Marino Karinja
KOI bar

KOI Bar: Prvi samostalni projekt Marina Karinje

U jednoj od najzelenijih ulica Zagreba, na Ribnjaku, prije nekoliko se dana otvorio KOI bar koji spaja minimalističku estetiku s vrhunskim koktelima, ali i dnevnim gradskim ritmom. Iza ovog novog mjesta stoji Marino Karinja, iskusni barmen i konzultant.

Iako je po struci geodetski tehničar, Marino Karinja već je sa 19 godina napravio zaokret koji mu je obilježio život – upisao je tečaj za barmena u Rijeci. Bio je to njegov prvi korak u svijet ugostiteljstva, ali i početak strasti koja je ubrzo prerasla u ozbiljnu karijeru. Tečaj mu je pružio osnovna znanja, radne navike i, što je najvažnije, prvi posao iza šanka.

Strast prema koktelima ubrzo ga je odvela u Hamburg, a potom i u Belgiju, gdje je brusio zanat u nekima od najcjenjenijih barova u Europi. Nakon povratka u Hrvatsku, radio je u splitskoj Bokamorri, a zatim i kao partner u zagrebačkom Dežman Minibaru, etablirajući se kao jedno od najvažnijih imena domaće koktel scene.

Danas, nakon desetljeća iskustva, znanja i inspiracije prikupljene diljem Europe, Marino je otvorio KOI, svoj prvi autorski bar u kojem ima potpunu slobodu stvari raditi samo na svoj način.

 

KOI bar
KOI bar

Uređenje prostora

“Prostor se morao pronaći u dva tjedna – nije idealan konceptualni projekt, ali kad sam sve stavio na papir, imalo je najviše smisla” – priča nam Marino.

Interijer je promišljeno podijeljen na dvije zone: jednu s visokim barskim sjedenjem za brže, dinamičnije druženje i drugu s niskim sjedenjem i prigušenom rasvjetom, koja nudi intimniji lounge ugođaj. Spoj funkcionalnosti i atmosfere pažljivo je usklađen kako bi prostor odgovarao različitim trenucima dana, ali i ponudio gostima različite opcije.

Posebnu priču nosi i odabir namještaja. Umjesto generičkog dizajna, odlučili su se za restaurirani ex-yu namještaj , s naglaskom na autentičnost i održivost. Tako su, primjerice, stolice u lokalu djelo varaždinskog brenda Smetnjak, koji pronalazi i revitalizira zaboravljene komade iz prošlosti, dajući im novi život.

KOI bar
KOI bar
KOI bar

Najvažnije pitanje: Što smo pili?

Prije nego li smo kušali koktele, Marino nam je natočio shotove kojima smo nazdravili za uspješan novi početak. “Dio koncepta je i da u frizeru uvijek imamo sezonski Daiquiri koji je razvodnjen i ohlađen za shotove – tako da, shotovi su spremni!

A zatim smo na njegovu preporuku, odličili za tri koktela koja nose posebnu priču.

Fokus su dobra pića i dobra atmosfera, te dvije stvari želimo spojiti. Brinemo se da su pića jasna, da imamo kvalitetne profile okusa, a da se više fokusiramo na goste. Simpe, straight, on point!

Kokteli s pričom

Osim prvog na listi, koktela Papagaj koje nosi hommage mjestu u kojem se sada nalazi KOI, na karti se nalaze kokteli zanimljivih imena i priča. Marino nam govori kako je, dok se prostor pripremao za otvorenje, odlučio napraviti nekoliko gostovanja po drugim barovima. Upravo gostovanja u “Matrëshka” u Berlinu, “Riddle” u Beogradu i “Lost and Found” na Cipru iskoristio je i kao inspiraciju za razvoj menija.

“Na svako gostovanje išli smo sa svoja dva pića, a treće smo napravili specifično inspiriranom tim barom i njihovim konceptom” – priča nam Marino. Krenuli smo redom i za početak isprobali koktel inspiriran Matrëshkom u Berlinu.

Prvi koktel, Rose (Inside a Matreshka) donosi spoj nostalgije i slavenskog šarma. Sastoji se od vodke, šljivovice, kordijala od mente i ruže te sode.

No, ono što ovaj koktel čini posebnim nije samo njegova receptura, već i priča koja ga prati. Inspiraciju crpi iz bara Matreshka kojeg su u Berlinu otvorile dvije sestre iz Rusije koji, kako Marino kaže, spaja vodku i “Slav heritage” te obiluje ružičastim detaljima.

Idući koktel koji smo probali, The Riddle, inspiriran je beogradskim Riddle Barom, mjestom poznatim po jakim pićima i old school pristupu ugostiteljstvu. U čaši se spaja snažna kombinacija grejpa, bourbona, herbalnog likera i vetivera, a za posluživanje koktela koristi se eko koža od ostataka proizvodnje piva koja se dodatno aromatizira parfemom. Dakle, koktel dolazi u čaši koja pak dolazi u kožnom, mirisnom omotu, koji cijeli doživljaj podiže na sasvim novu, zabavnu razinu.

“Arome čine 80 % profila okusa, tako da smo htjeli da jedno prati drugo” – objašnjava Marino.

KOI bar

Treći koktel, Lost but Found, odiše mediteranskom svježinom i aromama. U njegovoj osnovi nalaze se kaffir lime vermouth, bergamot i soda od smokvinog lista.

Ovaj koktel inspiriran je ciparskim barom Lost & Found, jednim od prvih koji je ostavio snažan dojam na Marina Karinju još prije više od deset godina, u vrijeme kada je tek otkrivao svijet miksologije gledajući videe na YouTubeu.

Lost but Found je tako na jedan način i hommage početku, piće koje povezuje sjećanje na prve korake i današnje prijateljstvo, a Marina veseli kako je gostovanjem baš kod njih napravljen “full circle”.

KOI bar

Dodatne informacije

Adresa: Ribnjak 10, Zagreb
Radno vrijeme: sri-sub 18:00-00:00 (za sada)
Instagram: KOI Zagreb

Foto: Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori