Palačinke po najboljem bakinom receptu koje uvijek ispadnu savršeno
Palačinke po najboljem bakinom receptu koje uvijek ispadnu savršeno

Palačinke po najboljem bakinom receptu
koje uvijek ispadnu savršeno

Palačinke nisu jelo o kojem se puno priča, palačinke se naprosto zamijese i ispeku; govore dovoljno same za sebe. One su jelo koje većinu nas vraća u najsretnije trenutke djetinjstva, podsjeća na bake i djedove, na razigrane večeri pune smijeha i ljubavi. Kada govorimo o hrani generalno, ona najjednostavnija jela često su upravo ona koja u sebi nose najviše emocija i uspomena. Danas nećemo komplicirati ekstravagantnim kombinacijama i recepturama, već ćemo podijeliti stari, klasičan recept koji uvijek ispada savršeno, a već njihov miris instantno unosi veselje u svaku obitelj.

Palačinke su omiljeni desert u svijetu pa ne čudi da postoji i Svjetski dan palačinka koji je ujedno i pokladni utorak, pa ga zato svake godine obilježavamo na drugi datum. Pokladni dan označava dan prije početka korizme, tradicionalnog razdoblja apstinencije, pa su se na taj dan kućanstva rješavala zaliha brašna, jaja i šećera prije početka 40-dnevnog posta. Nije bilo boljeg načina za riješiti se tih namirnica – a nema ga ni danas. Svjetski dan palačinka najviše se slavi u zemljama engleskog govornog područja, no s veseljem ga usvaja i ostatak svijeta.

Recept za klasične palačinke

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 250g glatkog brašna
  • 350 ml mlijeka
  • 100 ml mineralne vode
  • 2 žlice šećera
  • prstohvat soli
  • ulje

-opcionalno: limunova korica, 1 vanilin šećer

Postupak:

  • U posudi pjenjačom ili mikserom umutite jaja, sol, šećer. Postupno dodajte po malo brašna i mlijeka. Ako je smjesa gusta razrijedite ju mineralnom vodom, koja će tijesto učiniti rahlijim.
  • Ako za aromu dodajete limunovu koricu i vanilin šećer, učinite to sada.
  • Zagrijte tavu i dodajte ulje. Uklonite višak ulja, i kada je tava vruća ulijte 1 šeflju smjese. Pecite dok se rubovi ne počnu odvajati, zatim preokrenite. Obje strane palačinke trebaju poprimiti lijepu, zlatnu boju.
  • Prva palačinka uvijek je “probna” – podijelite ju s ukućanima da utvrdite treba li možda dodati još šećera ili soli.
  • Palačinke poslužite uz marmelade i džemove, čokoladni namaz, voće i med. Neki najviše vole i prazne palačinke, a izvrsne su i s limunom i šećerom. Dobar tek!

Foto: Pexels, Unsplash

Učitati još
Zatvori