Zašto je keto dijeta sve popularniji način prehrane?

Zašto je keto dijeta sve
popularniji način prehrane?

Što je uopće keto dijeta?

Keto dijeta karakteristična je po smanjenom unosu ugljikohidrata. No, potiče unos zdravih masnoća i proteina. Odnos je najčešće 75% masnoća, 20% proteina i 5% ugljikohidrata. Izbacivanjem ugljikohidrata tijelo dolazi u fazu ketonaze pa otuda i ime ovoj dijeti. Osim što je ovakav način prehrane saveznik u rješavanju viška kilograma, izuzetno godi našem zdravlju. Daje osjećaj sitosti pa nije teško pridržavati se keto pravila. Vrlo je popularna i među body builderima jer je uz nju lako i brzo moguće izgubiti kilograme i dovesti tijelo u formu. Ipak, ne preporučuje se osobama osjetljivijeg kardiovaskularnog sustava i osobama koje boluju od dijabetesa.

A post shared by Sarah (@sarahs_day) on

Ova dijeta je jedan od najpopularnijih gastro trendova 2018. A oni koji je se pridržavaju manu joj nalaze jedino u jednoličnosti namirnica koje je dozvoljeno kombinirati. No, kreativci u kuhinji uspjevaju složiti keto jelovnik koji nije dosadan.

Dozvoljene namirnice

Preporučuje se konzumiranje svih vrsta mesa, ribe, a posebno skuše, pastrve i tune zbog svoje masnoće. Jaja su također važan sastojak ove prehrane kao i sir. A jela bez zelenog lisnatog povrća i zdravih ulja gotovo su nezamisliva.

Zabranjene namirnice

Popis zabranjenih namirnica nije mali. Zaboravite na sokove, voće, kruh i tjesteninu, žitarice, mahunarke, umake koji sadrže šećer, slatkiše, a alkohol je dozvoljen u vrlo malim količinama.

Ovakva prehrana je idealna za osobe koje se bore s problemom policističnih jajnika, a i izvrsna je u prevenciji karcinoma.

A post shared by Leonie Hanne (@ohhcouture) on

Tekst: Dijana Ljubanović

Foto: Unsplash, Instagram

Učitati još
Zatvori