Zašto je keto dijeta sve popularniji način prehrane?

Što je uopće keto dijeta?

Keto dijeta karakteristična je po smanjenom unosu ugljikohidrata. No, potiče unos zdravih masnoća i proteina. Odnos je najčešće 75% masnoća, 20% proteina i 5% ugljikohidrata. Izbacivanjem ugljikohidrata tijelo dolazi u fazu ketonaze pa otuda i ime ovoj dijeti. Osim što je ovakav način prehrane saveznik u rješavanju viška kilograma, izuzetno godi našem zdravlju. Daje osjećaj sitosti pa nije teško pridržavati se keto pravila. Vrlo je popularna i među body builderima jer je uz nju lako i brzo moguće izgubiti kilograme i dovesti tijelo u formu. Ipak, ne preporučuje se osobama osjetljivijeg kardiovaskularnog sustava i osobama koje boluju od dijabetesa.

A post shared by Sarah (@sarahs_day) on

Ova dijeta je jedan od najpopularnijih gastro trendova 2018. A oni koji je se pridržavaju manu joj nalaze jedino u jednoličnosti namirnica koje je dozvoljeno kombinirati. No, kreativci u kuhinji uspjevaju složiti keto jelovnik koji nije dosadan.

Dozvoljene namirnice

Preporučuje se konzumiranje svih vrsta mesa, ribe, a posebno skuše, pastrve i tune zbog svoje masnoće. Jaja su također važan sastojak ove prehrane kao i sir. A jela bez zelenog lisnatog povrća i zdravih ulja gotovo su nezamisliva.

Zabranjene namirnice

Popis zabranjenih namirnica nije mali. Zaboravite na sokove, voće, kruh i tjesteninu, žitarice, mahunarke, umake koji sadrže šećer, slatkiše, a alkohol je dozvoljen u vrlo malim količinama.

Ovakva prehrana je idealna za osobe koje se bore s problemom policističnih jajnika, a i izvrsna je u prevenciji karcinoma.

A post shared by Leonie Hanne (@ohhcouture) on

Tekst: Dijana Ljubanović

Foto: Unsplash, Instagram

0