Culinary Postcards: Brzi keksi s đumbirom i melasom koji su savršeno meki danima
Culinary Postcards: Brzi keksi s đumbirom i melasom koji su savršeno meki danima

Culinary Postcards: Brzi keksi s đumbirom i melasom koji su savršeno meki danima

Mekani i vrlo intenzivnog okusa, ovi keksi s đumbirom i melasom bit će savršeni uz jutarnju šalicu čaja. Ono posebno, a možda i najbolje kod ovih keksa je da su savršeno mekani (danima!) i lagano chewy, a sa svojom aromom baš griju iznutra. Iako recept pomalo podsjeća na “gingerbread” kekse, u ovom receptu ne koriste se ti karakteristični začini, već sva aroma dolazi od svježeg đumbira i melase. Ako još nemate melasu u kuhinjskim ladicama, ovo je prilika da ju nabavite.

Za pripremu ovih keksa trebat će vam 20ak minuta vremena i sedam osnovnih namirnica. Uživajte!

Sastojci (za 10 keksa)

  • 130 g pirovog integralnog brašna
  • 70 g bademovog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 40 g kokosovog ulja u čvrstom stanju (sobna temperatura)
  • 3 žlice (45 ml) aquafabe (možete ju zamijeniti s biljnim mlijekom)
  • 70 g šećera šećerne trske
  • 2 velike žlice (40g) melase šećerne trske
  • 1 žlica svježe ribanog korijena đumbira

Priprema:

  1. U većoj posudi pomiješati brašna, prašak za pecivo i sol.
  2. U drugoj posudi pomiješati kokosovo ulje, aquafabu, šećer i melasu – dobro izraditi u gustu smjesu, pa dodati svježe ribani đumbir.
  3. Mokru smjesu dodati u suhe sastojke, rukama dobro promiješati, pa grabiti kuglice težine cca 40-43g, oblikovati i slagati na pleh obložen papirom za pečenje, ostavljajući razmaka budući da će se  malo raširiti prilikom pečenja
  4. Kekse peći 12 min na 170C.
  5. Izvaditi iz pećnice i pustiti da se ohlade u plehu prije posluživanja budući da će biti još jako mekani na dodir.

Recept nam donosi Iva Savić s bloga Culinary Postcards. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.

Foto: Iva Savić

Učitati još
Zatvori