Kava koja će mirisom i okusom našim bakama i djedovima uljepšati dan

Kava koja će mirisom i okusom našim
bakama i djedovima uljepšati dan

Vrijedna ekipa iz Quahwe je u jeku pandemije osmislila poseban projekt koji će našim bakama i djedovima uljepšati dan i staviti im osmijeh na lice. Radi se o posebnoj kavi koja nas mirisom i okusom podsjeća na kavu čiji miris pamtimo upravo od naših posjeta djedovima i bakama. 

“Stvorili smo proizvod koji je zaista posebna kava iz Brazila i Kolumbije, s udjelom robuste iz Guatemale koja će svojim aromama i mirisom naše bake i djedove odvesti u dobra, stara, bezbrižna vremena”, kažu u Quahwi.

Kava za baku tako ima intenzivno čokoladne, orašaste arome, a kava za djeda i laganu notu voćnosti kolumbijske kave. Obje kave su punog tijela i sigurno će se posebno svidjeti starijim generacijama. Dostupne su u ambalažama cvjetnog uzorka koje nagovještaju dolazak proljeća i boljih vremena te imaju posebne natpise – Najdražoj baki i Najdražem djedu. No, kako su zapravo nastale? Priču donosimo u nastavku!

Kako su nastale kave za baku i djeda?

Ne želimo vam pisati o utjecaju pandemije na cijeli svijet i na psihološke posljedice koje je prouzročila i s kojima se borimo jer ćemo taj dio ipak prepustiti terapeutima. Mi smo pak imali drugačiju zamisao o tome kako preusmjeriti silnu zabrinutost i nedostatak bliskosti s našim najdražima koji su posebno ugroženi u ovoj pandemiji – na iskazivanje ljubavi kroz trenutno primjerenije načine.

Pritom mislimo na naše bake i djedove, koji se moraju posebno čuvati moguće zaraze. Posjete baki i djedu su svedene na minimum, bez zagrljaja, bez prevelikog zadržavanja u njihovoj blizini, a nije neobično ni da se kratka druženja odvijaju s prozora kuće.

Kad je već tome tako, mi smo odlučili napraviti dva proizvoda, upravo za njih, kojima ćemo im dati na znanje da mislimo na njih i da jedva čekamo kave i ručkove s njima. Ta druženja uz kavu su nam uvijek bili najdraži obiteljski trenuci i želimo ih podsjetiti na sve te lijepe uspomene za koje se nadamo da će uskoro postati opet normalne aktivnosti.

Mali znak pažnje koji znači puno

Na sve ovo me naveo moj zadnji posjet baki. Bio sam sam, iako su i djeca željela ići sa mnom. Ipak ih nisam poveo ovaj put. Ne znam ni sam kako sam njima uspio na “dječjem jeziku” objasniti da baku više ne možemo grliti i ljubiti kao inače i zašto se naši posjeti već mjesecima odvijaju kroz prozor bakine kuće. Srećom, djeci to ponekad bude i zabavno pa se svi dobro nasmijemo cijeloj situaciji.

Baka si uvijek skuha tursku kavu (koja je, usput rečeno, najbolja na svijetu) prije nego što dođemo, a zatim se nasloni na prozor i ispituje što sve ima kod nas, kako je u gradu, jedemo li dovoljno povrća i kako su kumovi pa joj redovno pokazujem slike na mobitelu. Često se prisjećamo dogodovština iz djetinjstva, kad sam bio neposlušan i inatljiv klinac i uvijek me nekako bude sramota, koju moju nepodopštinu će opet spomenuti pred djecom.

Zadnji put, kad sam bio sam, nismo pričali o mojim nepodopštinama, ali smo pili kavu i uživali u zadnjim zrakama sunca. Kaže ona da je malo toga ostalo što ju čini sretnom u ovim godinama, a to su uglavnom obiteljski trenuci, guštanje u turskoj kavi i kad je dobar dan i milostivo vrijeme pa uspije malo raditi u vrtu. Ovaj put sam prešutio prekoravanje bake što uopće u tim godinama ide u vrt i bavi se tim svojim povrćem i cvijećem.

Prisjećali smo se dobrih starih vremena, a baka je opisivala povratak djeda iz Trsta, kad bi susjedi došli na kavu, a on ponosno pokazivao ‘ulov’ i dijelio sitnice. Opisivala je djedov osmjeh, njegove vještine cjenkanja kojima se hvalio i kako je svaki put pokušao prodati priču da njoj ovaj put nije donio ništa. Sjećala se ondašnjeg namještaja u kući, što su imali obučeno susjedi, tko je uvijek tražio rakijicu uz kavu, čak se dobro sjećala i okusa kave kakva se onda pila.

Nasmiješio sam se njenim sjećanjima i pomislio kako je meni sve to drukčije izgledalo kad sam bio klinac. Nama djeci je bio važan samo taj trenutak kad bi djed od niotkuda izvukao nove slatkiše za nas. Odlazeći od nje taj put, razmišljao sam kako bih joj idući put donio barem djelić radosti, koje više nema toliko mnogo u njenom životu. I uputio sam se u pržionicu te danima radio na posebnoj kavi za baku. Ostalo znate.

Kave za baku i djeda dostupne su Quahwa web shopu, a može ih se naručiti direktno bakama i djedovima na kućnu adresu s beskontaktnom dostavom.

Foto: Quahwa

Učitati još
Zatvori