Naučili smo pripremiti najfiniju kavu na 3 popularna načina

Vječno pitanje koje svaki kavopija iz dana u dan sebi i drugima postavlja u potrazi za dozom kofeina izvan svoga doma je – gdje popiti dobru kavu u gradu? Kafići se otvaraju na svakom uglu, a s obzirom na to da su i ulične terase otvorene u njima se uvijek traži mjesto više. Hrvatska je u regiji dobro poznata po kulturi ispijanja kave, a i sve više turista koji putuju svjetskim metropolama dolaze na odmor i traže autentičan doživljaj u originalnoj šalici omiljene kave.

Kavantura speciality coffee shop je puno više od kvartovskog kafića. Nezaobilazno mjesto za svakog ljubitelja kave na zagrebačkoj gastro sceni prošlog su ljeta pokrenuli Irena Rašeta i Dejan Ganžulić. Jutarnje druženje proveli smo u neumjerenim količinama kave i ugodnom razgovoru. Što smo naučili o pripremi i koje korisne savjete su s nama podijelili, doznajte u nastavku.

Omiljena destinacija za dnevnu dozu kofeina – Kavantura

Ako koristite društvene mreže i često lajkate slike s kavom onda ste na feedu sigurno počeli primjećivati i razne mogućnosti pripreme  u napravama koje izgledaju baš poput onih laboratorijskih. Bez sumnje, kuhanje kave prava je umjetnost, ali to ne znači da su vam potrebne posebne vještine. Dovoljna je dobra kava i nekoliko praktičnih savjeta kako bi uvijek uživali u svojoj dnevnoj dozi omiljenog napitka.

U šarmantnom interijeru, Kavantura će vas ugostiti i razmaziti maksimalno. Naime, osim što možete kušati najdelikatnije kave i gledati načine pripreme Irena i Dejan jedan su kutak posvetili polici s pakiranjima koja su nam odmah privukla pažnju. Gospodin Kavomir, Gospođica Kavica i Kahvesi tri su vrste koje ćete – svježe mljevene – moći ponijeti kući. No, kako ju i u domu pripremiti da bude jednako fina kao ovdje? Dejan se može pohvaliti titulom svjetskog prvaka u AeroPressu i strastveni je ljubitelj kave, a s nama je podijelio savjete za pripremu i pokazao nam kako koristiti 3 ‘neobične’ naprave na jednostavan način.

Savjeti za pripremu fine kave

  • Voda čini 98% kave, a korištenjem vrča s filterom za vodu kava će biti osjetno kvalitetnija.
  • Kavu za svaki način pripreme treba samljeti na odgovarajuću krupnoću.
  • Omjer kave i vode treba biti pravilan, kojeg trebate sami istražiti ovisno o vašem ukusu u kavi.
  • Kad pripremate kavu, obratite pažnju da ju ne pripremate predugo da ne postane pregorka.
  • Kod filter kava preporučuju se svjetlije pržene kave zbog boljih okusa i aroma.
  • Srednje pržene kave su ujednačenog okusa, dok tamno pržene kave su vrlo gorke i imaju loš okus.

Sifon

Nakon namakanja filtra u toploj vodi pet minuta, stavite ga na dno gornje komponente sifona i zakačite ga za dno staklenog crijeva spremnika. Napunite donju komponentu sifona s 300 grama tople vode. Umetnite spremnik, filter i sve u donju kompomentu. Postavite sifon iznad izvora topline.

Dok se voda zagrijava, izmjerite između 20-25 grama kave i samljeti je malo finije nego za espresso. Kad voda počne ključati i digne se u lijevak, stavite kavu i promiješajte ju. Pustite kavu da zakuha jednu minutu. Pomaknite sifon od izvora topline i promiješajte kavu deset sekundi. Kava će ubrzo krenuti prema dolje i prebacit će se u donju komponentu. Kavu pažljivo nalijte u šalice pazeći da se ne opečete na staklo od sifona.

AeroPress

AeroPress okrenite naopačke na vagu. Ubacite 15 grama kave mljevene za filter kave. U posudu za vodu naliti vodu zagrijanu na 94 stupnja. S drškom za miješanje promiješati kavu tri puta u krug i nadoliti vode da ukupna masa bude 200 grama. Ponovno promiješati tri puta u smjeru naprijed nazad i ostaviti kavu na miru dok ne prođe 70 sekundi.

Kad prođe 70 sekundi, stavite držač filtera na AeroPress i pažljivo ga zatvorite. Okrenite AeroPress na pravu stranu i stavite ga na AeroPress lijevak kojeg ćete staviti na prikladnu čašu ili posudu. Krenite pritiskati AeroPress u trajanju od dvadesetak sekundi. Kada ste istisnuli svu kavu, AeroPress otvorite i istisnite filter i talog kave u smeće. AeroPress rastavite i isperite ga vodom.

Hario V60

Kavantura će vas, dok čekate kavu naučiti i kako ju kod kuće sami možete pripremiti. Na zidnoj polici iza šanka nalazi se nekoliko desetaka vrčeva za pripremu kave, a mi smo odabrali tri koja još nismo isprobali. Možda ste već negdje i vidjeli Hario V60 koji izgleda kao lijevak, a kuhanje kave u njemu jednostavnije je nego što se čini na prvu. Postavite Hario V60 na vrč u koji će ići kava. U njega umetnite filter kojeg je potrebno zaliti vodom kako bi eliminirali okus papira i kako bi se zagrijao V60 i vrč. Vodu je prethodno potrebno zagrijati na temperaturu od oko 94 stupnjeva. Nakon što se V60 i vrč zagriju možete odbaciti vodu. Sameljite 23 grama kave, mljeveno za filter kave.

Na vagu stavite vrč, a na vrč stavite V60. Zalijte kavu vodom tek toliko da voda prekrije svu kavu. Otprilike treba 50 grama vode. Pustite da kava ‘cvijeta’ 20 sekundi. Zalijevajte kavu sporim neprekidnim tokom u smjeru suprotno od kazaljke na satu sve dok vaga ne pokaže 380 grama. Dok vrijeme dođe do 3:30 minute, trebali biste imati barem 350 mililitara kave u vrču.

Zagreb Coffee Break

Prošle je godine, na inicijativu tvrtke Imperija Kave po prvi puta održan Međunarodni festival Zagreb Coffee Break. Odaziv je bio i više nego odličan pa će festival svoje drugo izdanje uprizoriti i ove godine, točnije 24. i 25. svibnja s ciljem okupljanja profesionalaca iz svijeta kave, ali i zaljubljenika u kavu iz Hrvatske, Europe i svijeta. Dva dana obilježena degustacijama, prezentacijama, radionicama, predavanjima i natjecanjima idealan su način da i sami naučite nešto više o kavi i povežete se s ljubiteljima kofeina iz cijeloga svijeta.

 

Foto: Sanja Jagatić

 

0