Pregacha: Karpatka s jabukama omiljen je jesenski desert za cijelu obitelj
Pregacha: Karpatka s jabukama omiljen je jesenski desert za cijelu obitelj

Pregacha: Karpatka s jabukama omiljen je
jesenski desert za cijelu obitelj

Karpatka je tradicionalni poljski desert, odnosno torta koja se radi od kora i fine kreme između njih. U najjednostavnijem obliku radi se s kremom od vanilije, pa ima i nadimak “poljska kremšnita”. U ovom, jesenskom izdanju, Karpatku radimo s jabukama, a okusi vanilije, karamele i cimeta učinit će ovaj desert omiljenim među svima kojima ga poslužite!

Karpatka s jabukama

Kore

  • 150 ml vode
  • 100 ml mlijeka
  • 100 g maslaca
  • Prstohvat soli
  • Pola žličice šećera
  • 150 g brašna
  • 5 jaja
  • Pećnicu upalite na 200 stupnjeva. Dva kalupa promjera 26 cm obložite papirom za pečenje i još malo namastite po papiru i obruču kalupa. Ako nemate dva, priredite jedan, pa ćete ispeći drugu polovicu nakon prve.
  • Mlijeko, vodu, maslac, sol i šećer stavite na srednje jaku vatru. Kuhajte dok se maslac ne otopi, pa pojačajte da prokuha. Maknite s vatre, ubacite prosijano brašno od jednom i kuhačom miješajte dok ne dobijete kuglicu, jednolično tijesto. Sad vratite na vatru, koju ste opet smanjili i kuhajte oko 2 minute, konstantno miješajući, odnosno vrteći tijesto po posudi.
  • Kad ste završili, tijesto ostavite 10-ak min da se hladi. Nakon toga ubacujte jedno po jedno jaje, s tim da svako mora biti dobro umiješano u tijesto. Ja to radim pjenjačom, a možete i mikserom.
  • Tijesto podijelite na dva jednaka dijela. Tijesto lagano razmažite po pripremljenom kalupu. Pecite 20 do 25 min u zagrijanoj pećnici. Vidjet ćete da se tijesto jako nadiglo, ali past će ono prilikom hlađenja. Nakon što se kora malo ohladi, prebacite ju na pladanj na hlađenje, a vi pripremite kalup za drugu koru i sve ponovite.
Karpatka s jabukama

Krema od jabuka

  • 4 jabuke (500g)
  • 50 g šećera
  • 50 g maslaca
  • 1 veća žličica cimeta
  • 100 ml vode
  • 10 g gustina

 

  • Jabuke očistite i ogulite, pa narežite na sitne kockice.
  • Ubacite u posudu s maslacem, šećerom i cimetom, pa dinstajte ili ukuhavajte dok jabuke ne omekane.
  • Dodajte vodu u kojoj ste lijepo umiješali gustin, pa kuhate dok se sve ne zgusne.
  • Ostavite da se krema hladi.

Krema

  • 750 ml mlijeka
  • 150 g šećera
  • Ekstrakt od vanilije po želji
  • 2 žumanjka (L)
  • 60 g gustina
  • 40 g glatkog brašna
  • 150 g maslaca

 

  • 600 ml mlijeka stavite kuhati s pola šećera. Preostalo mlijeko i šećer dobro izmutite sa žumanjcima. Pa dodajte i oba brašna.
  • U tu smjesu dodajte zavrijelo mlijeko, miješajte da ne dobijete grudice. A zatim vratite u posudu za kuhanje i kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne.
  • Pokrijete prozirnom folijom i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
  • Maslac sobne temperature miksate da postane kremast, a zatim ubacujete malo po malo ohlađene kreme i miksate dok ne dobijete lijepu kremu.
Karpatka s jabukama

Slaganje

  • Jednu koru stavite na pladanj za posluživanje. Vratite obruč od kalupa oko te kore.
  • Istresite pripremljenu kremu i poravnajte. Zatim rasporedite ohlađenu kremu od jabuka i poravnajte.
  • Na kraju stavite drugu koru, koju možete izrezati na kriške i poslagati, jer vam to olakšava rezanje torte.
  • Poslužite tortu posutu šećerom u prahu ili prelivenu s malo karamele. I uživajte u trenutku.

Recept nam donosi Irena Gavran s bloga Pregacha. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.

Foto: Irena Gavran

Učitati još
Zatvori