Kako stati na kraj noćnom pretjerivanju u slatkišima i grickalicama?

Kako stati na kraj noćnom pretjerivanju u
slatkišima i grickalicama?

Objavu dijeli @ta_vorobyeva

Sigurno vam nisu nepoznati noćni snackovi. Ili grickanje svega što vam dođe pod ruku dok navečer gledate omiljene filmove i serije. Ono što je posebno zanimljivo kod ovog fenomena večernjeg prejedanja je gotovo nemoguć otpor. Tijekom dana je vrlo moguće jesti u razumnim količinama pa čak i zdravu hranu, ali večer kao da je rezervirana za sve ono nedozvoljeno. Bez obzira na grižnju savjesti i na to koliko smo svjesni štetnih kalorija, šećera i masnoća koje unosimo, vrlo često podliježemo tim ukusnim iskušenjima.

Postoji nekoliko pravila uz čiju pomoć ipak možemo kontrolirati svoju potrebu za nesavjesnim grickanjem u noćnim satima.

Objavu dijeli @ta_vorobyeva

Pravilo ambalaže

Nikako, ali nikako ne jedite iz ambalaže. Pojest ćete apsolutno sve što se našlo ispred vas jer mozak će tražiti još i još dok ne očistite cijelo pakiranje. Zato se poslužite starim trikom i izdvojite samo mali dio onoga što želite grickati, ostatak ostavite što dalje, primjerice na nekoj udaljenoj polici i čim pojedete to što ste izdvojili operite zube.

Pravilo paste za zube

Pravilo paste za zube je jedan od glavnih trikova koji navodno koriste balerine za očuvanje svoje kilaže, ali i mi se možemo poslužiti ovom idejom. Naime, osjećaj svježine u ustima će spriječiti potrebu za hranom, a još ukoliko to napravite poslije večere ili nekog minimalističkog večernjeg snacka, mozak će dobiti poruku da je vrijeme za spavanje i manje ćete misliti na pustošenje smočnice, a više na krevet i san.

Pravilo vode

Vrlo često nam se zna dogoditi da zamijenimo osjećaj žeđi za osjećaj gladi. Kad vas obuzme potreba za hranom, iako znate da ste sasvim dovoljno jeli tijekom dana, obavezno popijte barem čašu vode. Malo pričekajte i u većini slučajeva će vas proći potreba za hranom.

Pravilo pažnje

Ovo pravilo je usko povezano s pravilom ambalaže. Ukoliko se ipak ispred vas nađe cijela kutija keksa ili vrećica čipsa, nemojte multitaskati i gledati televiziju te istovremeno jesti. Pokušajte odvojiti te dvije radnje i vidjet ćete da ćete spriječiti prejedanje u kasnim satima.

Pravilo žvakanja

Iako smo još od vrtića slušali savjete o pravilnom hranjenju, ne pridržavamo se baš svih pravila. Ali sitni zalogaji i polagano žvakanje naši su jako dobri saveznici kada pokušavamo unijeti manje hrane. Pokušajte što duže žvakati i uživati u svim okusima i mirisima. Tako ćete se prije zasititi i spriječiti gomilu unesenih kalorija.

Za kontroliranje tjelesne težine zapravo je potrebno samo malo discipline i planiranja. Lakše ćete spavati, nećete se buditi noću dehidrirani i napuhnuti, bit ćete zadovoljniji, a i vaga će pokazivati manje brojeve.

 

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori