Kako pobijediti želju za najdražim slatkišima?

Kako pobijediti želju za
najdražim slatkišima?

A post shared by AmourDuCake (@amourducake) on

Prave ljubiteljice slatkiša znaju da nije nimalo jednostavan zadatak odreći se slatkiša. Što više slastica konzumiramo, to naše tijelo više žudi za njima. Potreba je sve jača, a iskušenja koja su pred nama nimalo nisu jednostavna. Borba sa slatkišima još je teža jer nam i mozak šalje signale da mu je potrebno malo zadovoljstva. Šećeri potiču proizvodnju serotonima, hormona sreće pa čak i kad se dobro najedemo, javi se potreba za slatkim. Stresne i depresivne situacije uopće ne idu u prilog odricanju od slatkog jer prirodno je da kada se sve čini sivo, imamo želju popraviti raspoloženje i u svoj život unijeti malo šarenila.

No, ako ste odlučne u namjeri da svoju prehranu popunite namirnicama koje vam jamče zdravlje i lijepu figuru, dobro je znati nekoliko trikova kako biste postigle željeni cilj. Istraživanja su potvrdila da unošenje previše rafiniranog šećera ubrzava proces starenja tijela, a to nikako ne želimo.

Birajte mudro

Nije grijeh povremeno se nagraditi ukusnim poslasticama. No, pametno je planirati kada i što unosimo u tijelo. Kockica čokolade dobro je došla u bilo koje doba godine. Ljeto si rezervirajte za poneku kuglu sladoleda i uživajte u svim čarima sunca i odmora, ali nemojte pretjerivati. Ujesen se počastite ukusnom i sočno pitom od bundeve ili bogatom tortom od kestena. I to sve bez imalo grižnje savijesti. Ipak, neka vam to ne postane svakodnevna zanimacija već povremena mala doza hedonizma koja nikome nije zabranjena.

Mislite pozitivno

Zauzmite stav koji jamči uspjeh. Riječi su moćne i uvelike vam mogu pomoći u kreiranju vlastite filozofije koja pršti od samopouzdanja. Uvjerite se da možete pobijediti ovisnost o šećeru i konzumirati zdrave namirnice. Tako ćete preuzeti kontrolu nad vlastitom prehranom i zdravljem. Najvažnije je vjerovati da to uistinu možete postići.

Ne dozvolite si glad

Prevelika pauza između obroka gotovo će vas sigurno dovesti u situaciju da navalite da puno veće porcije nego što je potrebno. Uspjeh možete postići isključivo ako se pridržavate provjerenih nutricionističkih pravila. Zato ne preskačite obroke i pripazite da period među obrocima nije duži od 3 do 4 sata. Tri obroka obogaćena proteinima i dva međuobroka sa zdravim grickalicama kao što je suho voće ili orašasti plodovi pomoći će vam da manje mislite na slatkiše.

Ne upadajte u zamku

Potreba za hranom često zna biti zapravo potreba za tekućinom. Nerijetko je posezanje za slasticama samo znak da smo žedni i da je našem organizmu potrebno više tekućine nego što smo do sada unijeli. Sljedeči put pokušajte umjesto čokolade otvoriti bocu vode. Ako i dalje silno želite nešto prigristi, dozvolite si komad tamne čokolade i popijte jogurt.

Budite blagi prema sebi

Ako vam baš svaki put ne uspije plan odricanja od slatkog, nemojte očajavati i bit grubi prema sebi. Oprostite si pogrešku i krenite ispočetka. Kao što je vrlo važno biti ljubazan prema drugima, budite ljubazni i prema sebi. Takav stav povećava samopoštovanje, a i bit ćete zahvalni prema onome što imate. NEgativne misli samo vas mogu odvesti ravno u zdjelu sa slatkišima.  Odlučite jesti zdravije već za sljedećim obrokom. Opskrbite se hranom bogatom vlaknima kao što je voće, povrće i žitarice. I budite zadovoljni.

Tekst: Dijana Ljubanović

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori