Sushi i za početnike i za napredne: Znamo kako će vam savršeno uspjeti, baš svaki put
Sushi i za početnike i za napredne: Znamo kako će vam savršeno uspjeti, baš svaki put

Sushi i za početnike i za napredne: Znamo kako će vam savršeno uspjeti, baš svaki put

Sushi, jedno od najpoznatijih jela japanske kuhinje, osvaja srca i nepce ljubitelja diljem svijeta. No, pravljenje savršenog sushija često se čini kao umjetnost rezervirana za iskusne sushi majstore. Međutim, istina je da s malo truda i pravilnog vodstva, svatko može stvoriti ukusne i privlačne sushije u udobnosti vlastitog doma.

Upravo dok čitate ove retke, Lidlov Japanski tjedan nudi širok asortiman proizvoda koji će vam olakšati pripremu sushija kod kuće. Sada možete stvoriti autentično iskustvo pripreme sushija koristeći sve potrebne sastojke i alate koje možete pronaći u ponudi. Od visokokvalitetne riže i ribe do tradicionalnih umaka i algi, sve je tu kako biste svom kućanstvu donijeli mirise i okuse dalekog Japana.

Predlažemo da krenete od Sushi seta koji se sastoji se od bambusove podloge za izradu sushija, dva para štapića za jelo, wasabi paste, malo đumbira i soja sosa, dvije nori alge, dva paketića riže te rižinog octa. Dakle, dovoljno za 4 porcije (predjelo) ili dvije porcije (glavno jelo). Ako pratite upute, trebat će vam oko 90 minuta za cijeli postupak. Mi smo u Lidlu, osim sushi seta,  kupili i losos, krastavce, avokado i mrkvu te se upustili u ovu avanturu i pratili navedene korake – evo kako je ispalo!

Pratili smo upute iz Sushi seta

  • Skuhajte rižu u kipućoj vodi u omjeru 1 šalica vode na 1 šalicu riže. Izvadite iz lonca i stavite u zdjelu.
  • Toplu sushi rižu pomiješajte s rižinim octom i soli po želji te ostavite sa strane da se ohladi.
  • Stavite 1 list norija na podlogu od bambusa sa sjajnom stranom prema dolje. Raširite 1/4 riže u tankom, ravnomjernom sloju preko lista nori, ostavljajući oko 2 sm slobodnog na vrhu.
  • Napravite mali utor u riži i dodajte malo wasabi paste. Dodatno možete koristiti nadjev od tanko narezanih trakica krastavaca, tikvice, surimija, dimljenog ili sirovog lososa ili dodati zelenu salatu.
  • Pažljivo i ravnomjerno zarolajte nori list bambusovom podlogom.
  • Otvoreni kraj nori lista navlažite s nekoliko kapi vode , zatim stavite drugi kraj na vrh i čvrsto zatvorite roladu. Sushi roladu narežite na 6-8 jednakih dijelova.
  • Za pripremu sushi dipa, sushi od đumbira sitno nasjeckate i pomiješajte sa soja umakom.
Sushi_Lidl
Sushi_Lidl

Maki, uramaki i nigiri

Sushi koji smo napravili (i to bez puno muke) je klasični ili maki sushi, a želite li napraviti obrnuti, odnosno uramaki sushi ili California rolls, sve ćete napraviti gotovo isto, samo ćete list norija, zajedno s rižom premjestiti tj. okrenuti rižom prema dolje, na podložak od bambusovog drveta. Za ovaj postupak predlažemo da podlogu od bambusa prekrijete prozirnom kuhinjskom folijom kako vam riža ne bi propadala kroz bambus. Nakon što ste dodali nadjev i zarolali vaš sushi, dobiveni svitak možete uvaljati u sjemenke sezama. Ako vam je ostalo viška riže, svakako napravite i nigiri. Oblikujte rižu u manje pravokutnike, potom malo wasabi paste (nemojte pretjerivati jer je podosta jaka) i na sve stavite narezani losos.

Sushi set_Lidl

Ako već kod kuće imate određene sastojke za izradu sushija, poput štapića i bambusove podloge i nije vam potreban Sushi set, tijekom Japanskog tjedna u Lidlu, možete nabaviti i ostale dodatke koji vam nedostaju – wasabi pastu, sushi rižu, đumbir i nori alge.

Sushi, ramen, rezanci, tempura- japanska kuhinja ima puno za ponuditi, a jedna je od najbogatijih i najzdravijih na svijetu. Iz raznovrsne ponude zemlje izlazećeg Sunca valja izdvojiti i popularnu miso juhu i pastu, staklene rezance, fortune cookies s okusom manga i bio matcha čaj. Prepustite se čarima Dalekog istoka i uživajte u zanimljivim specijalitetima japanske kuhinje po Lidl cijeni!  Bez obzira jeste li početnik ili iskusni majstor azijske kuhinje, Lidl vam pruža sve što vam treba za nezaboravno gastronomsko iskustvo.

Sushi set_Lidl
Sushi_Lidl

Priprema i stiliziranje: Tanja Pastuović Klaić (COOKam i guštam)

Fotografije: Vigor Klaić

Učitati još
Zatvori