Od čokolade do zaboravljene namirnice. Što napraviti s rogačem i kako ga iskoristiti?
Od čokolade do zaboravljene namirnice. Što napraviti s rogačem i kako ga iskoristiti?

Od čokolade do zaboravljene namirnice. Što napraviti s rogačem i kako ga iskoristiti?

Rogač na Mediteranu postoji još od antičkih vremena. Sjemenke su služile kao mjerna jedinica kod vaganja zlata, 1 sjemenka – 1 karat. Nešto kasnije, mahune su se koristile kao slatka i hranjiva namirnica, danas bi rekli, čokolada. Bogatih nutritivnih vrijednosti, nije presladak a uz to je dobar izvor minerala i vlakana, rogač je biljka koja se polako vraća u mediteransku gastronomiju.

rogač

Slatka zamjena za čokoladu

Brašno od rogača odlična je zamjena za kakao ili čokoladu u prahu. Rogač je i prirodni zaslađivač, pa ako izbjegavate rafinirane šećere, ova namirnica je pravi izbor za vas. Ne tako davno gotovo svi kolači u Dalmaciji su se radili s rogačem, danas se polako vraća, ali je ipak u sjeni kakaa. Omiljene slastice s rogačem su uglavnom bile one najjednostavnije. Kombinacije rogača i jabuka, rogača i naranče, oduševiti će i najzahtjevnija nepca. Spoj s kiselkastim voćem izvlači ono najbolje iz namirnice i balansira intenzivni okus samog rogača. Miris i okus vratiti će vas u djetinjstvo i podsjetiti na kolače kakve su radile bake.

rogač_profimedia

Bezbroj slatkih mogućnosti

Osim izvrsnih slastica, ovo mediteransko zlato može se koristiti u raznim toplim napitcima, pudinzima, savijačama i smoothijima. Od mahuna razlomljenih komadiće ili smljevenog rogača skuhajte čaj, a od praha hladni smoothie, toplu čokoladu ili čak dostojnu zamjenu za jutarnju kavu. Malo inovativnosti, malo truda i napraviti ćete originalni desert ili kavu za obitelj i prijatelje.

Neizostavna rogačica

Vis, jedan od naših otoka koji su daleko poznati po rogaču. Na otoku se proteklih godina biljka revitalizira i ulaže se u ponovnu proizvodnju proizvoda od slatkih mahuna. Ako se nađete na otoku ovo ljeto, obavezno probajte viški specijalitet, rakiju od rogača – rogačicu.

Foto: Unsplash, Profimedia

Učitati još
Zatvori