Bili smo na Masterclassu udruge JRE-Hrvatska, evo što smo sve isprobali i naučili
Bili smo na Masterclassu udruge JRE-Hrvatska, evo što smo sve isprobali i naučili

Bili smo na Masterclassu udruge JRE-Hrvatska, evo što smo sve isprobali i naučili

Jučer smo bili na šestom po redu masterclassu u organizaciji udruge restorana JRE-Hrvatska. Voditelji masterclassa su bili Villa Ariston, vinarija Cattunar i Karlić tartufi. Sa svojim dugogodišnjim partnerima Miele hr organiziraju masterclasseve na kojima i Vi besplatno možete sudjelovati!

Sve što trebate napraviti je zapratiti profile JRE-Croatia i prijaviti se preko maila j.baljkas@jre.eu. Ovim putem organizatori najavljuju sljedeći masterclass koji će se održati u Splitu 9.11.2022. a na njemu sudjeluju Lešić dimitri restoran sa Michelinovom zvjezdicom u suradnji sa partnerima vinarijom Korta Katarina i proizvođačima mesa Beef shop!

 

Masterclass

Početak masterclassa započeo je dobrodošlicom i čašom pjenušca vinarije Cattunar koja je označila dobar početak druženja u Miele experience centru u Zagrebu. Probali smo rose pjenušac iz 2011. godine, dobiven od grožđa Teran. Odležavanje na kvascima u autoclave tanku trajalo je 12 mjeseci. Losos-ružičaste boje, okusa i mirisa na crveno bobičasto voće uz uz fine kvaščane arome na brioche i koricu kruha. Obitelj Cattunar generacijama je ukorijenjena u terroiru zapadne Istre sa tradicijom vinogradarstva i vinarstva.

Posjed obitelji Cattunar stalno se proširivao da bi došao do sadašnjih 56 hektara vinograda. Većina površine vinograda zasađena je autohtonim istarskih sortama grožđa: malvazijom, teranom, muškatom momjanskim i muškat ružom, kao i ostalim svjetskim sortama: chardonnay, cabernet sauvignon, merlot, sauvignon blanc.

 

Nakon upoznavanja sa vinarijom, dobrodošlicu su nam zaželjeli i mali proizvođači Karlić tartufi. Današnju aktivnost tartufara obitelji Karlić iz Paladina, u blizini Buzeta, započeo je gospodin Ivan Rašpolić 1966. godine prošloga stoljeća. Tada je Motovunska šuma bila mnogo veća nego u današnje vrijeme. Bijeli i crni tartufi pronađeni na tom području smatrani su najkvalitetnijim tartufima Istre. Iako je jedno od najizdašnijih nalazišta bilo – na današnjem dnu jezera Butoniga!

Probali smo domaće kravlje sireve sa tartufima i kobasice te crni tartuf!

Koncept masterclasseva od ove godine je obogaćen pa tako jedan restoran/chef kuhinje sprema jela od proizvoda malih proizvođača te sljubljuje s vinima gostujućeg vinara. Tako nam je chef kuhinje Vile Ariston, Darjan spremio dva iznenađenja sa tartufima.

Prvo jelo sastojalo se od više komponenata koje smo kušali pojedinačno i kasnije sami slagali na tanjure. Ovom prilikom koristio je rižu Riso venere – Jedinstvena riža s crnim zrnima, posebno aromatičnog okusa. Idealna za salate od riže, poke, pojedinačna jela ili kao prilog. Dobrobit riže dolazi od njezinih lako probavljivih ugljikohidrata, plemenitih proteina i odsutnosti alergena koji mogu uzrokovati neugodne nuspojave. Riso Venere izdvojen je proizvod branda Scotti kojeg distribuira partner udruge Nikas iz Matulja.

Uz rižu kušali smo i slagali ukiseljenu tikvicu sa kruškom, marinirani carpaccio od gofa koji je obogaćen sa emulzijom od špinata, meda i limete. Na vrh smo mogli po želji nadodati prah kapara ili ukiseljene papričice.

Kušali smo i drugo vino vinarije Cattunar.

Malvazija Collina, berba 2017

Za ovo je vino odabrano isključivo najbolje grožđe s četiri različite vrste tla te vinificirano dužim postupkom hladne maceracije 10 dana. Odležavanje u hrastovim bačvama velikog formata 24 mjeseci. Vino s ,,antičkim zlatnim” bojama intenzivnog je okusa i kompleksnog mirisa od primarnih nota zrelih plodova i aromatičnog bilja do pikantnih nota odležavanja (vanilija, badem, lješnjak, cvjetni med).

Decanter 2021, zlatna medalja, 95 bodova

Uz malvaziju savršeno je išla topla juha od korijena celera i pirea kokosa u kombinaciji sa žumanjkom jaja i naribanim tartufima Karlić. Svatko je mogao birati svoj najdraži tanjur iz selekcije slovenskog dvojca DUKE, koji u svom asortimanu imaju cijeli niz posuđa i elemenata za stol.

Na kraju smo uživali i u zadnjem vinu a kušali smo:

Teran, berba 2017

Teran je svježe i voćno vino koje je vrlo bogato primarnim i sekundarnim aromama. Maceracija 25 dana, odležavanje u hrastovim bačvama velikog formata 24 mjeseci. Proizvedeno je od grožđa odabranih u vrhuncu zrelosti i vinificiranih na način da tipični plodovi ove autohtone sorte u potpunosti dođu do izražaja.  Živahne i intenzivne crvene boje, ima izražajnu aromu zrelih trešanja, maline i jagode. U ustima iznenađuju uvijek svježa, mekana taninska struktura i dug završetak.

Uz tartufe Karlić, vinariju Cattunar, rižu iz asortimana Nikas, kušali smo i JRE & Chiavalon maslinovo ulje. Za sve ostale namirnice i svježi asortiman pobrinu se Metro. Zahvaljujemo udruzi JRE-Hr na pozivu i sudjelovanju na Miele masterclassevima a sve Vas pozivamo da nam se pridružite na sljedećim JRE događanjima!

Foto: JRE-Hrvatska

Učitati još
Zatvori