Gastro izbor mjeseca za srpanj: Beštija ima top ljetni meni, idealan za izlazak s frendicama ili večeru u dvoje
Gastro izbor mjeseca za srpanj: Beštija ima top ljetni meni, idealan za izlazak s frendicama ili večeru u dvoje

Gastro izbor mjeseca za srpanj: Beštija ima top ljetni meni, idealan za izlazak s frendicama ili večeru u dvoje

Srpanj u Zagrebu nije nimalo lak, potvrdit će svi koje se umjesto na plaži prže na gradskim vrućinama. Kako bi lakše podnosili sparine, ali i zadnje dane prije odlaska na more, spas smo potražili u restoranima s ugodnom atmosferom, laganim jelima, ledenim koktelima. Put nas je odveo do bistroa Beštija, čiji nas je novi ljetni meni toliko oduševio da nije bilo nimalo sumnje tko će ponijeti titulu našeg Journal Gastro izbora mjeseca.

Beštija je mjesto zaklonjeno od gradske vreve, a opet smještena u samom centru grada. Idealna je za ljetne večere, kako za večernji izlazak s prijateljicama, tako i romantičan izlazak u dvoje. Kombinacija mirne lokacije, razigrane kuhinje i odlične vinsko-koktelske karte čini je mjestom kojem se lako vraćamo.

Gastro izbor mjeseca Beštija
Gastro izbor mjeseca Beštija
Gastro izbor mjeseca Beštija

Journal Gastro izbor mjeseca: Srpanj

Ovog ljeta Beštija je predstavila potpuno novi sezonski meni, a mi smo isprobale gotovo sva jela, i još uvijek razmišljamo o nekima! Kuhinja je znatiželjna, promišljena i kreativna, a fokus je na svježim sezonskim namirnicama i tanjurima koji pozivaju na dijeljenje, što cijelom iskustvu daje dodatno veselje i spontanost.

Zavirile smo u Beštijin novi meni, a zatim se oko detalja i konačnog odabira jela konzultirale s glavim chefom, Mateom Davidovićem. Chef Mateo, sous chef Antonio Boras i ostatak tima bacili su se na pripremu jela, a mi smo jedva dočekale degustirati ljetne specijalitete.

Gastro izbor mjeseca Beštija
Gastro izbor mjeseca Beštija

Što smo jele – i na što ćemo se vratiti?

Za početak smo se odlučile za tri predjela koja bez oklijevanja preporučujemo za stol od dvoje ili više ljudi. Prvi je beef tartar s chilli džemom, rikolom i pecorinom, poznato jelo u osvježenom, začinjenom izdanju koje savršeno balansira između klasičnog i modernog.

Slijede šarene tikvice s haloumijem, pistacijama i svježom mentom, jelo koje dokazuje da ljetno povrće, kada se pripremi s pažnjom i maštom, može biti prava mala eksplozija okusa. Ovo predjelo je lagano, ali jako osvježavajuće zahvaljujući menti i pistacijama, i definitivno ćemo ga naručiti opet.

No, predjelo koje nas je potpuno osvojilo i koje bismo s lakoćom proglasile najboljim uvodom u ljetni meni su dagnje s umakom na bazi bijelog vina i maslaca od ljetnog bilja i sourdoughom. Topli, mirisni maslac prožet aromama svježeg začinskog bilja, sočne dagnje i hrskava domaća focaccia čine kombinaciju koju mi definitivno želimo ponoviti.

Gastro izbor mjeseca Beštija
Gastro izbor mjeseca Beštija
Gastro izbor mjeseca Beštija
Beef tartar + chilli džem + rikola + pecorino
Gastro izbor mjeseca Beštija
Šarene tikvice + haloumi + pistacije + menta
Gastro izbor mjeseca Beštija
Dagnje + maslac od ljetnog bilja + sourdough

Glavna jela s ljetnog menija

Od glavnih jela posebno izdvajamo jedno koje zaslužuje svaku pohvalu: domaću paštu s kuhanom, a zatim grilanom hobotnicom i maslacem od bottarge, uz koju dolazi neodoljiv pangrattato od limuna. Ovo jelo je istovremeno nježno i duboko, s mediteranskom dušom i teksturama koje se divno nadopunjuju. Za nas je pobjednik, pravi ljetni comfort food koji ćemo preporučiti svima.

Tu je i slavonska crna svinja, servirana s neočekivanim twistom, uz školjke i temeljac od pilećih krilaca, umak od luka, rajčice, ljutike, češnjaka i dimljene crvene paprike, cijelo je jelo obogaćeno limunskom travom i bosiljkom.

Gastro izbor mjeseca Beštija
Gastro izbor mjeseca Beštija
Gastro izbor mjeseca Beštija
Domaća pašta + hobotnica + maslac od buttarge + pangrattato od limuna
Gastro izbor mjeseca Beštija
Gastro izbor mjeseca Beštija
Crna slavonska svinja + školjke + temeljac od pilećih krilaca +limunska trava + bosiljak
Gastro izbor mjeseca Beštija

A za sve one koji preferiraju biljne, lagane opcije, tu je pečena cvjetača na bazi od ribane cvjetače, s narom i bademima, jelo koje potvrđuje da povrće ne mora biti u drugom planu da bi oduševilo. Cvjetača se prvo kuha u vodi s kurkumom, češnjakom, soli, paprom, a zatim se završava na tavi. Cvjetača dolazi na bazi nalik kus kusu, ali zapravo se radi o “kus kusu od cvjetače”, sa bademima, narom, grožđicama i sjemenkama gorušice, a sve je začinjeno zaatarom.

Nekima od nas ovo je bilo omiljeno jelo, a zanimljiva je i činjenica da na prvu nismo ni shvatili da je “kus kus” zapravo od cvjetače. Jako kreativno, ukusno, a bome i zdravo jelo!

Gastro izbor mjeseca Beštija
Cvjetača + nar + badem
Gastro izbor mjeseca Beštija
Gastro izbor mjeseca Beštija

Šećer (i koktel) na kraju

Za desert smo se počastile clafoutisom s trešnjama i bijelom čokoladom, koji je idealan ljetni završetak. Dovoljno je nježan i lagan da vas ne optereti nakon obilne večere, a dovoljno raskošan da zadovolji i najveće ljubitelje slatkog. Tekstura, slatkoća i voćna svježina bili su u jako lijepom balansu.

U Beštiji i izbor ljetnih koktela donosi upravo ono što tražimo kad temperature porastu. Mi smo ih isprobale nekoliko i bili su nam odlični.

Gastro izbor mjeseca Beštija
Clafoutis s trešnjama + bijela čokolada
Gastro izbor mjeseca Beštija
Gastro izbor mjeseca Beštija

Beštija nas je ponovno podsjetila zašto je toliko volimo. Priznajemo, prošlo je dosta vremena od zadnjeg posjeta, ali baš nas je zato uspjela toliko pozitivno iznenaditi! Novi jelovnik savršeno odgovara ljetnom raspoloženju, lagan je, zabavan, raznolik, s puno prostora za istraživanje i dijeljenje.

Ako ovog ljeta tražite mjesto koje nudi nešto novo, ali poznato, Beštija je pravi izbor.

Gastro izbor mjeseca Beštija
Gastro izbor mjeseca Beštija

Dodatne informacije

Adresa: Masarykova 11/1, Zagreb
Ljetno radno vrijeme: uto-ned 17:00-23:00
Instagram: Beštija Bistro

Foto: Martina Movrić

Učitati još
Zatvori