Pogledajte desetu epizodu Journal Cooking Showa s Vesnom Miletić, vlasnicom restorana Tač
Pogledajte desetu epizodu Journal Cooking Showa s Vesnom Miletić, vlasnicom restorana Tač

Pogledajte desetu epizodu Journal Cooking Showa s Vesnom Miletić, vlasnicom restorana Tač

U najnovijoj, desetoj epizodi JOURNAL x DVA SRCA I KUHAČA COOKING SHOWA kuhali smo s cheficom i vlasnicom restorana Tač, gospođom Vesnom Miletić.

Restoran Tač jedan je od najboljih zagrebačkih restorana koji je u preko 20 godina rada osvojio vjerne goste, brojne nagrade i pozitivne recenzije, pa i Michelinove preporuke. Ondje se uvijek jede fino, zdravo, sezonsko i domaće. Vesna i suprug Tihomir ugostitelji su već 30 godina, te su zaljubljenici u svoju profesiju, što se osjeti već na samom ulasku u restoran. Vesna Miletić u Taču je vlasnica, kreativno vodstvo i glavna chefica, a već se godinama nalazi na vrhu ljestvice najboljih chefova Zagreba i okolice.

Vesna nam je u razgovoru otkrila kako ima svoj biodinamički i organski vrt te kako u suradnji s Deanom Franićem, prijateljem i dizajnerom interijera koji je također bio gost ove epizode, priprema knjigu recepata i priča o hrani. Nakon kuhanja i razgovora, sve smo Vesnine specijalitete poslužili i degustirali, te se odlično zabavili na terasi restorana Tač!

Journal Cooking Show

Što smo kuhali u restoranu Tač s Vesnom Miletić?

U ovoj epizodi pripremali smo sezonska jela koja su ujedno Vesnina signature jela, po kojima su ona i restoran Tač poznati. Kuhanje smo započeli pripremom domaćeg ajvara, a upravo je u tijeku sezona priprema zimnica u kojima se potom uživa cijele godine. Vesna nam je otkrila kako za restoran tjedno skuha oko 100 kg ajvara, i tako kroz čak deset tjedana. Njen je ajvar poseban i drugačiji od svih koje smo probali; lagan, kremast, pun okusa. A kako i ne bi bio, kada ga priprema cijeli život. Ajvar obično radi u tri varijante, blagi, srednje ljut i jako ljut, kako bi zadovoljila ukuse raznih gostiju.

Priprema ajvara traje tri dana, a ključan je upravo treći dan kada se u ajvar dodaje maslinovo ulje koje daje specifičnu kremoznost i Vegeta Maestro morska sol, koja znatno poboljšava okus i teksturu.

Čim je ajvar bio gotov, prebacili smo ga i spremili u sterilizirane staklenke u kojima će ostati do posluživanja. Mi smo se bacili na pripremu parmigiane, laganog talijanskog jela od patlidžana, domaće šalše, mozzarelle, bosiljka i parmezana. Na šnitu grilanog patlidžana slaže se sloj domaće šalše od rajčica, zatim sloj mozzarelle, parmezana te na kraju Vegeta Maestro bosiljka, koji je idealna zamjena za svježi bosiljak jer je 100% prirodan začin, a savršeno paše uz mediteranska jela.

Priprema sljedećeg jela, rižota od tušta, zahtjeva malo više vremena i pažnje. Naime, nije jednostavno dobiti savršen rižoto, pa smo zato pomno pratili svaki korak. Od tušta, pinjola, parmezana i ulja napravili smo intenzivan zeleni pesto. Rižu smo bacili na suhu tavu na par minuta, a zatim dodavali vino pa temeljac, a nakon 15-ak minuta i pesto od tušta. Tajni sastojak koji smo dodali bio je varenik. Dodali smo Vegeta Maestro morsku sol iz Jadrana i izdašnu količinu Vegeta Maestro šarenog papra bez kojeg ovako aromatičan rižoto ne bi bio moguć, a na kraju smo dodali još i parmezan i pinjole.

Zadnje jelo koje smo pripremali bio je Tabbouleh, istočnjačka salata od bulgura, rajčice, peršina, mente, limuna i začina. Priprema je iznimno brza i jednostavna, a jelo je, osim što je ukusno, jako zdravo i hranjivo. Mi smo okuse obogatili Vegetom BIO i Vegeta Maestro origanom koji su jelu dodali aromatičan miris i okus.

Kada su sva jela bila gotova, stiglo je vrijeme za aperitiv! Napravili smo omiljeni Aperol Spritz koji je namijenjen konzumaciji prije jela jer potiče apetit. Ovaj popularan, slatko-gorki narančasti aperitiv svi vole, a u čaši punoj leda i uz krišku naranče savršeno je osvježenje.

Recepte za sva jela i koktele koje smo pripremali donosimo ovdje.

Sadržaj nastao u suradnji s:

Foto: Mario Poje

Video: Kadar 22

Produkcija: Alert Advertising

Učitati još
Zatvori