Recepti za jela iz Journal Cooking Show Xmas Specijala s Dorom Martinović, Matejom Sučević i Pamelom Badžek
Recepti za jela iz Journal Cooking Show Xmas Specijala s Dorom Martinović, Matejom Sučević i Pamelom Badžek

Recepti za jela iz Journal Cooking Show Xmas Specijala s Dorom Martinović, Matejom Sučević i Pamelom Badžek

Naše gošće u ovoj, božićnoj epizodi Journal Cooking Showa bile su influencerice i prijateljice Dora Martinović, Mateja Sučević i Pamela Badžek. Cure su s nama podijelile svoje planove za nadolazeće blagdane, kako ih i s kime namjeravaju provesti te bez kojeg jela ne mogu zamisliti blagdanski stol.

Naša se jela u ovoj epizodi baziraju na finim, svečanim zalogajima, snackovima koje poslužujemo na blagdanskom stolu, ali i jednostavnim jelima za ručak ili večeru. Za početak smo se ugrijale šalicom kave, zatim pripremile charcuterie board i nazdravile proseccom, a potom prešle na toplu juhu, glavno jelo i blagdanske slastice.

Sva jela iz Journal Cooking Show Xmas Specijala mogu vam poslužiti kao odlična inspiracija za vaš svečani stol za nadolazeće blagdane. U njima će uživati i ukućani i gosti, a priprema vam neće oduzeti previše vremena u ovim ubrzanim danima. U nastavku donosimo recepte, a kako smo pripremali jela pogledajte ovdje.

Barcaffe kava

Početak svakog druženja kao i obično započele smo omiljenim toplim napitkom, kavom. Za hladne dane najradije biramo šalicu toplog, kremastog i pjenastog cappuccina, a naš je odabir bio Barcaffè Capuccino koji dolazi u čak četiri primamljiva okusa. Barcaffè Cappuccino Choco, Barcaffè Cappuccino Vanilla, Barcaffe Cappuccino IrishCream i Barcaffè Cappuccino Classic Extra Creamy dolaze u vrećicama i iznimno su jednostavni za pripremu, a uz malo vruće vode i mlijeka po odabiru kreiraju pravo bogatstvo okusa.

Charcuterie board

Za bogat i raznolik blagdanski stol važno je isplanirati brojne slasne zalogajčiće. Veliku kupovinu smo obavile u Eurospinu, a oduševljene bogatim izborom za stol smo odabrale grissine, taralle, focaccie njihove robne marke Tre Mulini, suhomesnate proizvode Fresche Fette i La Bottega del Gusto, masline, voće i povrće, orašaste plodove i sušene marelice i brusnice te nekoliko sireva njihove robne marke Pascoli Italiani.

Tjednu ponudu možete razgledati u njihovom katalogu.

 

Prosecco

Prije večere nazdravile smo fino rashlađenim Mionetto Proseccom, jednim od najprodavanijih svjetskih prosecca koji dolazi sa sjeveroistoka Italije. Mionetto ima utvrđenu reputaciju kvalitete, tradicije i inovacije, pa je bio idealan za posebniju prigodu kao što je blagdansko slavlje.

Krem juha od celera (velouté) s umakom od tartufa i krutonima

Sastojci:

Postupak:

  • Ogulite celer i narežite na kockice. U loncu otopite maslac na maslinovom ulju. Ubacite celer i sotirajte (čitajte: dinstajte) 5 min pa dodajte sol, muškatni oraščić i papar. Prelijte mlijekom i pričekajte dok ne krene krčkati. Poklopite i ostavite da se kuha na lagano 15-ak minuta ili dok celer ne omekša. Izblendajte štapnim mikserom, dodajte senf i vrhnje za kuhanje pa dobro promiješajte i stavite da još jednom proključa na laganoj vatri.
  • Tartufatu pomiješajte s 1 žlicom maslinovog ulja.
  • Juhu poslužite s krutonima i pokapajte tartufatom.

Pačja prsa s grilanim koromačem

Sastojci:

Postupak:

  • Pačja prsa marinirajte par sati ranije u mješavini soja umaka i soka od naranče, i to tako da vam je dio s mesom u marinadi, a da je koža na suhom. Patku izvadite iz marinade i potapkajte papirnatim ubrusom kako biste upili tekućinu. Kožu pažljivo zarežite kako je pokazano u videu, do mesa, ali pazite da ne zarežete samo meso. Pačja prsa se peku na hladnoj tavi na laganoj vatri tako da stavite prvo stranu od kože – 8 do 10 minuta (ovisno o količini masnoće). Cilj nam je otopiti svu masnoću koja se nalazi ispod kože, a koža se mora zazlatiti. Kad provjerite da se mast otopila i da je koža gotova, odlijte većinu otopljene masti pa okrenite na stranu od mesa. Pecite 2-3 minute.
  • Kad je meso gotovo, stavite na dublji tanjur i pokrijte folijom da se meso odmori bar 15 minuta. Režite pod koso, na fete debele pola centimetra. Pokapajte sa sokom koji se ocijedio dok je meso odmaralo. Sol i papar stavite po želji.
  • Koromač prepolovite pa narežite na fete i pecite u istoj tavi gdje ste pekli meso. Neka se lijepo zahrska. Začinite soli, paprom i origanom.

Biskupski kruh

Sastojci:

Postupak:

  • Bjelanjke i šećer istući u gustu smjesu. Dodati maslac i lagano umiješati rukom. Dodati brašno, lagano umiješati. Dodati sjeckano voće i čokoladu te koricu. Lagano umiješati.
  • Peći u duguljastom kalupu kojeg ste obložili papirom za pečenje na 180 stupnjeva 50-60 min.
  • Kad se kruh ohladi, posipati šećerom u prahu.

Mini pavlova

Sastojci:

Za 6 komada

  • 4 bjelanjka
  • 200 g šećera u prahu
  • Malo limunovog soka
  • Mrvicu soli

Postupak:

  • U Kenwood kMix uređaju istucite bjelanjke s mrvicom soli dok ne postanu lagano čvrsti pa postupno dodajte šećer u prahu. Smjesa će postati sjajna i glatka. Mora biti dovoljno čvrsta da vrh stoji u zraku. Oblikujte 6 hrpica Pavlove, ali svakako ostavite razmak među njima jer će malo narasti.
  • Možete ih staviti u plastičnu vrećicu pa odrezati dno i istisnuti da vam budu urednije. Pecite na 150 stupnjeva 45 min.

Krema od naranče:

  • 4 žutanjka
  • 130 g šećera
  • Sok 1 naranče (može i korica ako volite)
  • 100 g maslaca

Ukrašavanje:

Postupak:

  • Žutanjke umiješamo sa šećerom u posudi u kojoj ćemo kuhati kremu. Dodamo sok naranče i stavimo na laganu vatru. Miješamo konstantno cca 10-ak min dok se krema ne krene zgušnjavati. Kad vidite da je krema dovoljno gusta, maknite s vatre i dodajte maslac. Dobro izmiješajte i prelijte u posudu u kojoj ćete hladiti kremu pa pokrijte s prozirnom folijom tako da ju pritisnete skroz na kremu da se ne napravi korica.
  • Istucite pripravak za šlag. Bitno je da je hladan.
  • Pavlovu slažete tako da prvo stavite šlag pa kremu pa ukrasite voćem po želji.

Kako nam je bilo pogledajte u nastavku:

Foto: Martina Movrić

Video: kiwi produkcija

Produkcija: Alert

Recepti: Dva srca i kuhača

Učitati još
Zatvori