Pogledajte drugu epizodu Journal Cooking Showa sa chefom Marijem Miheljom

Pogledajte drugu epizodu Journal Cooking
Showa sa chefom Marijem Miheljom

Lucija Bilandžić Matić i Mario Mihelj

Nakon što smo vam prije malo više od dva mjeseca predstavili nešto potpuno novo i uzbudljivo na kulinarskoj sceni – JOURNAL x DVA SRCA I KUHAČA COOKING SHOW, stigla nam je i druga epizoda u najukusnijem jesenskom tonu. S eminentnim hrvatskim chefom iz zagrebačkog El Tora Marijem Miheljom pripremili smo neke od tradicionalnih jesenskih namirnica na potpuno nov i drugačiji način. Na bajkovitoj lokaciji, Dva srca i kuhača imanju nedaleko Zagreba, odvila se sjajna kulinarska priča koja će nam još dugo stvarati zazubice. Zakoračite s nama u predivni jesenski ugođaj, obojan šarenim lišćem i neodoljivim okusima najslasnijih jela koja smo savršeno uparili s vrhunskim vinima Jeruzalem Ormož. Možda vas baš inspiriramo za novo gastronomsko druženje s vašom obitelji i prijateljima.

Journal Cooking Show

JOURNAL x DVA SRCA I KUHAČA COOKING SHOW je lifestyle cooking show kojeg stvaramo u suradnji s platformom Dva srca i kuhača – u produkciji spomenute platforme i agencije Alert – a zamislili smo ga kao kulinarsku emisiju koja nudi puno više sadržaja od samog kuhanja. Cilj emisije je sljubiti jela s vinima, uz recepte za dobre koktele te ideje za večere s prijateljima.

Gošća prve epizode, osnivačica Journala Iva Radić, s nama je, među ostalim, podijelila kako radi omiljenu šalšu, a u novoj epizodi svoje male gastronomske tajne otkrio nam je poznati hrvatski chef Mario Mihelj. On je jedan od onih primjera na hrvatskoj gastronomskoj sceni koji se nebrojeno puta dokazao svojim radom i talentom, a njegova (d)jela govore puno više od napisanih riječi. Njegova ukusna jela možemo svakodnevno kušati u zagrebačkom restoranu El Toro, koji se prometnuo kao jedan od najvažnijih na zagrebačkoj gastronomskoj sceni. Pečene kruške s crumbleom, Bruschette s gljivama i porilukom, Suckling pig tacosi s domaćim tortiljama i raznim salsama, te kokteli koje je pripremao brand ambasador CCHBC Hrvatska za premium spirite, Matej Kostić – kako smo pripremali ova ukusna jela pogledajte u videu, a mi smo vam pripremili i recepte kako bi iste mogli isprobati i sami.

Pečene kruške s crumbleom

Doručak ili desert? You tell me

Sastojci:

4 kruške
1 žličica kotanyi.hrvatska cimeta
1 mahuna kotanyi.hrvatska vanilije
1 žličica kotanyi.hrvatska đumbira
1/4 žličice kotanyi.hrvatska sjemenki anisa
1/4 žličice soli
3 žlice meda
6 žlica zobenih pahuljica
3 žlice rastopljenog maslaca
Korica limuna

Postupak:

Kruške prepolovite i izrežite sredinu gdje su koštice. Premažite ih rastopljenim maslacem i lagano posolite. Za crumble umiješajte sve začine u zobene pahuljice pa povežite medom i rastopljenim maslacem. Slobodno dodate još maslaca ili meda ako vam smjesa nije dovoljno kompaktna da se drži na žlici. Kruške napunite smjesom, na svaku stavite koricu limuna i pecite pola sata u pećnici na 180stupnjeva. Servirajte ih tople – same ili uz grčki jogurt i još malo meda.

Bruschette s gljivama i porilukom

Sastojci:

/sve mjere su odokativne/
Poriluk
Gljive – miks (bukovače, crne turbe, smeđi šampinjoni, shitake)
Blitva
Raštika
Maslac
Humus
Kotanyi.hrvatska začini
Limun

Postupak:

Manji poriluk narežite na sitno te dinstajte na žlici maslaca i malo maslinovog ulja, na laganoj vatri. Narežite blitvu i raštiku na trakice pa dodajte poriluku. Kad ispari voda iz povrća, i sve postane kremasto – izvadite na tanjur, a u tavu ubacite gljive koje ste natrgali rukama ili narezali na krupnije komade. Dinstajte na jakoj vatri da se gljive malo karameliziraju i začinite timijanom. Nakon par minuta dodajte dinstano povrće u tavu da se sve sjedini. Začinite sa soli i paprom prema vlastitom guštu. Povrće prebacite na tanjur, a u tavu dodajte još malo ulja i dodajte narezane šnite nekog finog kruha – da dobije lijepu zlatnu koricu. Tako istostirani kruh namažite humusom, na njega stavite gljive s povrćem, pokapajte s malo limunovog soka i posipajte s malo peperoncina, ako volite. Poslužite toplo.

Suckling pig

Mi smo našeg mliječnog praščića pekli na ražnju 3-4 sata, ovisno o kilaži i vatri. Ako nemate ražanj pri ruci, uzmite neki fini komad svinjetine – but ili plećku – s malo korice i malo masti da bude fino sočno, nasolite i ispecite u pećnici.

Domaće tortilje

Sastojci:

200 grama Masa harina brašno – bijelo ili plavo
1/2 žličice soli
Sok 1 limete
2 žlice svinjske masti
1 velika čaša vode

Postupak:

Pomiješajte masa harina brašno i sol, dodajte svinjsku mast, sok jedne limete i polako ulijevajte vodu te mijesite dok ne dobijete kompaktno tijesto. Kad se tijesto poveže, ostavite ga da odmori pola sata. Ključni sastojak tortilja je mast koja veže sastojke jer voda pri pečenju ispari. Kako biste znali da li vam je tijesto dobre konzistencije, uzmite kuglicu tijesta i razvaljajte ga u tortilju.

Tortilja se peče tako da wok okrenete naopako i stavite ga na plamenik kako bi se jako zagrijao. Na tu vanjsku stranu stavite tortilju. Ako se tortilja krene raspadati, stisnite ju prstima da spojite tijesto. Ako se slučajno tijesto neće spojiti, onda u tijesto dodajte još malo masti. Tortilju pecite par minuta sa svake strane, a okrećete ju onda kada vidite da se rade mjehurići pod tijestom. Naravno, sve to možete napraviti i u tavi. Pečene tortilje zamotajte u krpu kako bi se zaparile i postale elastične, tako da ih možete savijati kasnije.

Salsa

PICO DE GALLO

Sastojci za ovu salsu su sljedeći: ljubičasti luk, rajčica, korijander list, limeta sok, maslinovo ulje, sol, papar, kotanyi.hrvatska čili.

SATARAŠ

Sastojci za sataraš su sljedeći: rajčica, ljubičasti luk, paprika, češnjak, maslinovo ulje, kumin, sol, papar, limeta.

SALSA VERDE

Sastojci za ovu salsu su sljedeći: peršin list, korijander list, origano, vlasac, maslinovo ulje, sol, papar, limeta sok.

Ukoliko niste “na ti” sa mješanjem individualnih začina, tu je kotanyi.hrvatska tacos mix začina koji će riješiti sve vaše probleme.

Suckling pig taco

U tortilju stavite malo mesa, salse po želji – slobodno ih miješajte, pokapajte s limunom te poslužite uz malo svježih ljutih papričica i lista korijandera.

Kokteli

PALOMA

Sastojci:

40 ml Herradura Reposado
15 ml Sok svježe limete (optional)
Prstohvat soli
Top up cca 80 ml Schweppes Pink Grapefruit

Čašu za duga pića (long drink) napuniti ledom do vrha te potom uliti Herraduru Reposado. Nadoliti sa Schweppes Pink Grapefruitom, dodati prstohvat soli i po želji nadodati sok svježe limete. Lagano promiješati žlicom i dekorirati kriškom crvenog grejpfruta.

MANDARITA

Sastojci:

40 ml Herradura Reposado
20 ml Cointreau
15 ml soka svježe limete
30 ml soka svježe mandarine ili pola mandarine

Sve sastojke i nekoliko kocki leda pomiješati u blenderu te kad se svi sastojci povežu uliti u martini/coupe čašu (bez leda). Dekorirati koricom limete.

Sadržaj nastao u suradnji s:

Foto: Mateja Vrčković

Video: Kadar22

Produkcija: Alert Advertising

Učitati još
Zatvori