Posjetili smo restoran Korčula u srcu Zagreba i znamo zašto ćete poželjeti ovdje na ručak

Posjetili smo restoran Korčula u srcu Zagreba i znamo zašto ćete poželjeti ovdje na ručak

Restoran Korčulu sigurno znate. Smješten u samom centru Zagreba, na uglu Tesline i Preradovićeve, Korčula je jedan od najpoznatijih zagrebačkih ribljih restorana s tradicijom dugom više od 60 godina, gdje ste uvijek mogli svratiti na klasična dalmatinska jela i svježu ribu. Oduvijek pravi izbor za sve koji vole uživati u ugodnoj atmosferi i vrhunskoj hrvatskoj gastronomiji, Korčula je u posljednje vrijeme napravila korak naprijed i zaokret prema modernom.

Spoj tradicije i modernosti vidi se u interijeru u kojem prevladavaju svjetli tonovi i čine ga ugodnim mjestom gdje ćete se poželjeti iznova vraćati. No, ono zbog čega smo ovog tjedna prvenstveno došli u Korčulu bio je jelovnik u kojem se također očituje moderni twist.

Spoj tradicije i modernosti

Kako nam je objasnila voditeljica restorana Anamarija Boban, Korčula je i dalje mediteranski, riblji restoran čiji su okusi izvorni hrvatski i dalmatinski, a čiji je izgled moderan. Ljubitelji njihove ribe sa žara i pečene hobotnice i dalje će ih ovdje moći naručiti jer su takva jela dio stalne karte. Na tjednoj bazi dočekat će vas jelovnik s nekoliko novih jela sa svježim jadranskim plodovima mora i lokalnim sezonskim namirnicama. U tome se najviše očituje taj zaokret prema modernom i suvremenom, kao i u korištenju tradicionalnih namirnica na moderan način. Ubacili su i pokoje jelo od mesa poput dalmatinske pašticade kako bi zaokružili cijelu priču i ponudili nešto za mesoljupce.

Josip Hauptfeld, Anamarija Boban, Tadej Topolovec

Za jelovnik i kreacije na tanjuru zaslužni su chefovi Josip Hauptfeld i Tadej Topolovec, a svoje ideje daje im i Anamarija. Tjedna karta chefovima daje više mogućnosti da se zaigraju sa sezonskim namirnicama i sastojcima pa ćete na njoj moći naći različita tradicionalna i moderna jela. Osim dostupnosti namirnica, pažljivo slušaju i mišljenja i sugestije gostiju pa prema tome slažu jelovnik.

Od predjela do deserta

Među nekoliko hladnih i toplih predjela mi smo probali paštetu od dimljene ribe, slane inćune i domaću pogaču te frigane gavune s tartar umakom. Cijene predjela kreću se od 45 kn za gavune, 48 kn za paštetu do 85 kn koliko ćete morati izdvojiti za salatu od jadranske hobotnice s krumpirom i rajčicom.

Pašteta od dimljene ribe, slani inćuni i domaća pogača/frigani gavuni
Pašteta od dimljene ribe, slani inćuni i domaća pogača/frigani gavuni

Hladna juha od rajčice, odnosno gazpacho bila je naš sljedeći izbor i primjer gore spomenutog zaokreta prema modernom. Chefovi su ovdje rajčicu spojili s voćem pa nemojte očekivati da će vas u tanjuru čekati klasična hladna juha od rajčice. Pečene breskve i pečene marelice daju joj malo kiselkasti okus i čine laganom i osvježavajućom, idealnom za vruće ljetne dane.

Hladna juha od rajčice

Ono što nas je najviše zanimalo je burger od hobotnice koji se poslužuje s domaćim krumpirićima. Jelo koje je već osvojilo mnoge goste restorana Korčula i postalo jedno od najprodavanijih u proteklih nekoliko mjeseci, svojim je okusima, moramo priznati, osvojilo i nas. Polpeta od jadranske hobotnice panirana u panko mrvicama i pretvorena u burger u kojem se nalazi još i sir grana padano i svježa rikola naprosto nas je oduševila. Košta 95 kn i vrijedi svake kune.

Burger od hobotnice

Rižoto s jadranskim škampima tradicionalno je dalmatinsko jelo koje je neizostavno u ponudi ovakvog restorana pa nismo mogli otići, a da ga ne probamo. Svježi škampi iz Jadrana dolaze kroz cijelu godinu tako da u ovom klasiku uvijek možete uživati, a cijena mu je 125 kn. Za kraj ugodnog druženja i odličnog (i obilnog) ručka probali smo i jedan desert, a odlučili smo se za dalmatinsku rožatu.

Rižoto s jadranskim škampima
Dalmatinska rožata

U svakom slučaju, restoran Korčula i dalje je ugodno mjesto za uživanje u vrhunskoj, dalmatinskoj kuhinji, a moderan zaokret daje mu razlog više zašto biste ga trebali posjetiti. Vjerujte nam, nećete požaliti.

Foto: Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori