Na brunchu kod Ljupke Gojić Mikić: Nakon slastica, Jolie Petite Patisserie osvaja i slanim jelima

Na brunchu kod Ljupke Gojić Mikić: Nakon slastica, Jolie Petite Patisserie osvaja i slanim jelima

Slastičarnica Jolie Petite Patisserie je, nakon otvaranja na ljeto prošle godine, vrlo brzo postala jedna od omiljenih zagrebačkih slatkih adresa. Smještena na Knežiji, Jolie Petite Patissetie specijalizirala se za prava mala remek-djela od kolača pa mnogima nije bilo teško potegnuti s druge strane grada samo kako bi ih probali. Redovi ispred slastičarnice u vlasništvu Ljupke Gojić Mikić i njenog supruga Mihaela Mikića ubrzo su postali uobičajen prizor pa vam je ponekad trebalo malo sreće (i strpljenja) da pronađete mjesto za sjesti.

Ljupka je u veljači ove godine u ponudu uvela i brunch, a onda je mjesec dana nakon toga stigao koronavirus. Primorana situacijom, Jolie Petite Patisserie je privremeno zatvorila svoja vrata pa su mnogi jedva dočekali ponovno otvorenje koje je uslijedilo s popuštanjem mjera. Koliko su se stanovnici Knežije zaželjeli svog omiljenog mjesta, dovoljno govori i činjenica da je to jutro, kada smo došli na snimanje, lijevala kiša, a slastičarnica se unatoč tome lijepo popunila. Ljupka nam je ispričala da je presretna zbog toga što su gosti zadovoljni te da nije mogla vjerovati kad je dan ranije ponovno ugledala red ispred vrata. Nikome nije bilo teško čekati da jedna skupina gostiju izađe kako bi sjeli, popili kavu i divno uređenom prostoru uživali u svom omiljenom kolaču.

I mi smo veliki obožavatelji njihovih slastica, no ovoga puta na snimanje smo se uputili kako bismo isprobali brze slane zalogaje koje imaju u ponudi.

Ponuda bruncha u Jolie Petite Patisserie

Koncept bruncha nastao je prema Ljupkinoj ideji koja je putujući po svijetu često jela u slastičarnicama koje, osim slatkih, nude i slana jela pa je isto željela ponuditi i Zagrepčanima. Na jelovniku se nalazi pet slanih jela koje potpisuje chef Matija Štelcer. Svoje ideje daje i sama Ljupka, a Matija ih onda provede u djelo i, kako oboje kažu, sjajno se nadopunjuju. Na meniju trenutno možete pronaći BLT sendvič, quiche i tri različite foccacie celery pork, ricotta i losos.

Sve što mogu, u kuhinji Jolie Petite Patisserie pripremaju sami. BLT sendvič napravljen je od ukusnog tostiranog domaćeg mliječnog kruha, a obogaćen je domaćom miso majonezom, rajčicama, iceberg salatom, dehidriranim žumanjkom i hrskavom slaninom. Ako ste obožavatelj quichea, onda definitivno morate probati ovaj s tri vrste sira, slaninom i mladim špinatom koji će vas osvojiti na prvi zalogaj (u slučaju da ne jedete meso, postoji i verzija bez slanine).

BLT sendvič
Quiche

Foccacie su najnoviji zalogaji na jelovniku, a uistinu nam se teško odlučiti koju bismo istaknuli kao svog favorita. Celery pork sastoji se od sourdough kruha, šunke i slanine glazirane slatko kiselim umakom, kremastom salatom od korijena celera, domaće majoneze, ukiseljenih krastavaca, luka i sjemenki gorušice, dehidriranog žumanjka i maslina. Ljubitelje sira oduševit će Focaccia ricotta s mozarellom, tučenom ricottom s limunom, pestom od rukole i badema, cherry rajčicama, tekućim gelom od fermentirane rajčice i grana padano sirom. Posljednja je Focacccia losos od sourdough focaccie sa sezamom, dimljenim lososom, krem sirom s koprom,, svježim krastavcem i ukiseljenim ljubičastim lukom.

Focaccia ricotta
Focaccia celery pork
Focaccia losos

Osim slanih, na brunch meniju se nalaze i tri slatka peciva, a radi se o brioche rolicama punjenima nadjevom od maka (Makovnjača), oraha (Orahnjača) i cimeta (Cinnemon roll). Tradicionalne slastice s twistom oduševit će vas mekanim tijestom i bogatim nadjevom tako da ćete se, sigurni smo, vratiti po još.

Makovnjača, Orehnjača i Cinnemon roll

Brunch u Jolie Petite Pattiserie u ponudi je od 9 do 15 sati od ponedjeljka do subote, a Ljupka nam je otkrila da će ga uskoro staviti u ponudu i nedjeljom te produžiti vrijeme dokad ćete ga moći naručiti. Sigurni smo da ćete među svim ovim finim slanim i slatkim zalogajima pronaći svog novog favorita!

Foto: Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori