Jeste li već probali ručno rađene delicije Vrsna Chocolates?

Jeste li već probali ručno rađene
delicije Vrsna Chocolates?

Posljednjih nekoliko godina na domaćem tržištu slastica zasjao je i brend artisan čokolada Vrsna Chocolates. Iza cijele priče stoji obitelj Reizl koja je svojim angažmanom dovela neke od najboljih sirovina svijeta u zagrebačke Sesvete.

Vrsne čokolade

Na istoku našeg glavnog grada nalazi se proizvodnja ručno rađenih čokoladnih delicija Vrsna Chocolates. Riječ “vrsna” potječe iz starohrvatskog govora za nešto izvrsno, tj. nesvakodnevno, dok dodatak “chocolates” naznačuje širinu svijeta koju ova proizvodnja obuhvaća. Naime vrsne čokolade nailaze na izrazito dobar odaziv u dalekom Japanu, dok na vrata kuca i Australija te Amerika. Sve je to s razlogom, jer je model poslovanja i sirovina koju koriste vrlo probrana i iziskuje pažnju pojedinaca kojima je stalo do općih ljudskih vrijednosti.

Čokolada kao sirovina potječe iz kakaovca južne Amerike i zapadne Afrike, mjesta gdje se uzgaja najbolji kakao na svijetu. Potom se kakaovac obrađuje u starim i renominiranim tvrtkama u Belgiji i Švicarskoj nakon čega dolaze u Sesvete na svoj posljednji dio puta, a to je stapanje svih kvaliteta čokolade u praline, trufle i čokoladne tablice.

Vrsna-čokolade-1

Prošle godine na iznenađenje općeg auditorija Vrsna Chocolates iznenadila je javnost lansiranjem prve Ruby čokolade. Riječ je o rozoj čokoladi potpuno prirodnog porijekla i to poglavito iz dijelova ploda kakaa. Kakao kao tropsko voće uglavnom varira u nijansama roze i narančaste, a kada se procesu obrade kakaa pridruže stručnjaci i 11 godina predano rade na recepturi očuvanja rozog pigmenta onda se dobije famozna Ruby, 4. tip čokolade nakon tamne, mliječne i bijele. Time je ova mala proizvodnja postala trendsetter jednom novom vidu užitka u čokoladnom otkriću zvanom Ruby.

Vrsna-čokolade-2

Ono što Vrsnu Chocolates čini netipičnim u svijetu čokolade jest naglasak na etične vrijednosti svih komponenti čokolade. Osim što je brend međunarodno certificiran kao organski proizvođač visokokvalitetnih proizvoda Vrsna svjesno odabire samo one sirovine koje su provjereno s onih uzgajališta kakaovca na kojima se čuva i potiče svjesnost o očuvanju ljudskog dostojanstva, poglavito žena i djece. Tužna je činjenica kako je danas preko 80% čokolade porijeklom s plantaža na kojima se prakticira moderni oblik ropstva, potlačenosti radnika i iskorištavanje maloljetnika od najranije dobi. Nije pošteno da slastica kao čokolada ima tako neplemenito porijeklo, a s time na umu Vrsna potiče odabir isključivo čokolada kojima se konzumiranjem direktno podržava održivi uzgoj kakaovca, očuvanje okoliša i ljudskog dostojanstva.

Vrsna-čokolade-3

Usprkos velikoj pomami za prosječnim proizvodima Vrsna prkosi mainstreamu svojim prirodnim sastojcima, voćem, orašastim plodovima i drugim dodacima kako bi čokoladu istaknula u jednom posve novom svjetlu. Tako se u lepezi proizvoda mogu pronaći čokolade poput Decade, luksuznu čokoladnu tablu s najrazličitijim posipima. Potom se kroz tamne čokolade probija svjetlo zlatne čokolade Mirakul, koja svojim karamelastim okusom otvara jedno posve novo iskustvo toga što čokolada u biti jest. A zlatno dolazimo do najbjelje i najtamnije čokolade, i to, na svijetu, pod nazivom WhitEST i DarkEST koje svojom švicarskom recepturom vizualno i okusno otvaraju dojam luksuza i jednostavnosti koju čokolada nesebično nudi. Kao kruna, zadnja i nipošto posljednja, ističe se Diversa, kutija sa 7 i 14 pralina i trufli, koja svojim oblikom i sadržajem stvara idealne uvjete za darivanje i zajedničko uživanje u malim slasticama koje tako fino nestaju dok se tope u ustima.

Vrsna-čokolade-4

Čokoladni proizvodi mogu se pronaći u maloprodajama poput Vrutka i Name, te putem društvenih mreža i web shopa.

Foto: Vrsna Chocolates

Učitati još
Zatvori