

Ovo su 3 najbolje jesenske juhe: Kremaste, vruće i krepke, baš kakve nam trebaju na hladne dane
Ima li boljeg znaka da je stigla jesen od prve tople, guste juhe na nedjeljnom ručku? Naravno, tu su i pečeni kesteni, mirisni rižoto sa šumskim gljivama, slastice s cimetom i još poneki znak da smo pozdravili ljeto i zakoračili u možda najuzbudljiviju sezonu godine, barem kada govorimo o sezonskim namirnicama i jelima.
Jesenske juhe savršen su spoj okusa i užitka: tople, kremaste, pune hranjivih sastojaka i savršen comfort food za hladnije dane. U nastavku donosimo tri neodoljiva recepta, za juhu od bundeve, juhu od gljiva i klasičnu francusku juhu od luka – koje će unijeti toplinu i jesenski šarm u svaki dom.
Krem juha od bundeve
Bundeve, buče ili tikve možemo pronaći u preko 300 sorti, a one nama najpoznatije i dostupne za jelo su Hokaido tikva, Butternut ili muškatna tikva i Kabocha tikva. Prepune su kalcija, željeza, kalija, magnezija, fosfora i raznih vitamina. Najčešće ih pripremamo pečene, u obliku krema i juha, variva, džemova i kolača. Karakterizira ih lijepa narančasta boja, blaga slatkoća, bogato sočno meso, a odlično slažu uz začine poput cimeta, kurkume, bosiljka, ružmarina i papra pa se koristi u raznim slanim jelima. Kada radite krem juhu, možete ih kuhati u vodi ili peći u pećnici, a potom blendati – postupak je vrlo jednostavan a rezultat savršen.
Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 glavice luka sitno nasjeckane
- 1 mrkva
- 1 krumpir
- 1 kg bundeve, oguljene, bez sjemenki i nasjeckane na komadiće
- 2 režnja češnjaka
- 700 ml temeljca od povrća ili piletine
- 150 ml vrhnja za kuhanje
- sol i papar
- začini po izboru: muškatni oraščić, cimet, kurkuma, chilli, timijan
- opcionalno: bučine sjemenke i bučino ulje
Postupak:
- Zagrijte 2 žlice maslinovog ulja u velikom loncu, zatim lagano dinstajte 2 sitno nasjeckana luka oko 5 minuta dok ne omekšaju. Dodajte češnjak.
- Dodajte bundevu, mrkvu i krumpir narezane na kockice, pa nastavite kuhati 8-10 minuta uz povremeno miješanje dok ne počnu omekšavati i dobivati zlatnu boju.
- Ulijte 700 ml povrtnog ili pilećeg temeljca i začinite solju i paprom. Zakuhajte, zatim kuhajte na laganoj vatri 10 minuta dok tikva ne omekša.
- U lonac ulijte 150 ml vrhnja za kuhanje, ponovno zakuhajte, pa štapnim mikserom ili u blenderu napravite gustu kremastu juhu. Za baršunastu konzistenciju možete juhu proliti kroz gusto cjedilo.
- Začinite je po ukusu, a zatim poslužite posutu krutonima i/ili bučinim sjemenkama i pokapanu s još maslinovog ili bučinog ulja.
Za krutone:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 4 kriške integralnog kruha sa sjemenkama, uklonjene kore
- šaka sjemenki bundeve
Postupak:
- Za izradu krutona: narežite 4 kriške integralnog kruha sa sjemenkama na male kvadrate.
- U tavi zagrijte 2 žlice maslinovog ulja, pa pržite kruh dok ne postane hrskav.
- Dodajte šaku sjemenki bundeve u tavu, pa držite na vatri još nekoliko minuta dok se ne zapeku. Mogu se napraviti dan unaprijed i pohraniti u hermetički zatvorenu posudu.
Juha od gljiva
Jesen je pravo vrijeme za gljive; od šampinjona i bukovača do vrganja i lisičarki, svaka od njih kreem juhi daje poseban karakter. Baršunasta i mirisna, savršeno se slaže s komadićem prepečenog domaćeg kruha.
Sastojci:
- 500 g gljiva po želji (najbolje miks: bukovače, vrganji, lisičarke, šampinjoni..)
- 1 luk
- 2 režnja češnjaka
- 1 srednji krumpir
- 2 dcl bijelog vina
- 2 žlice maslaca
- 1,5-2 dcl vrhnja za kuhanje
- 700 ml povrtnog temeljca
- sol, papar, timijan
- svježi peršin
Priprema:
- Gljive dobro očistite i nasjeckajte.
- Luk nasjeckajte i dinstajte na maslacu, pa dodajte gljive i češnjak.
- Polako dodajte bijelo vino i dinstajte dok alkohol ne ispari.
Dodajte krumpir narezan na kockice, zalijte temeljcem i ostavite da se kuha na srednje jakoj vatri. - Kada gljive omekšaju, dodajte začine i vrhnje pa još kratko kuhajte.
- Prebacite u blender i blendajte dok ne dobijete glatku krem juhu.
- Poslužiti toplo uz žlicu kiselog vrhnja, svježi nasjeckani peršin i hrskave kruščiće.

Francuska juha od luka
Francuska juha od luka klasik je koji pokazuje koliko jednostavni sastojci mogu biti raskošni kada se pripreme na pravi način. Slatkoća karameliziranog luka i bogat temeljac, zaokruženi slojem rastopljenog sira, čine ovu juhu neodoljivim jesenskim užitkom.
Sastojci:
- 6 velikih glavica crvenog ili žutog luka
- 4 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice maslaca
- sol
- 1 žličica šećera
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1,5 l pilećeg temeljca
- 1 dcl bijelog vina
- 8 šnita baguette kruha
- 180 g naribanog tvrdog sira
- parmezan za posip
- pola žličice papra
- svježi ili sušeni timijan
Postupak:
- Očistite i narežite luk. U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje i dodajte luk.
- Lagano pirjajte luk, pa dodajte maslac. Pojačajte vatru i kuhajte uz miješanje dok se luk ne karamelizira i omekša (20-30 min).
- Dodajte šećer i sol, kuhajte još 10-ak minuta pa dodajte češnjak. Kuhajte još 1-2 min.
- Dodajući vino lagano postružite luk koji se zalijepio za dno zdjele.
- Dodajte temeljac i timijan, poklopite zdjelu i pustite da se kuha na laganoj vatri još oko 30 minuta.
- Dodajte sol i papar.
- Pripremite hrskave bruschette: Svaku šnitu s obje strane premažite maslinovim uljem, posložite u kalup za pečenje i na vrh naribajte tvrdi sir.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 6-7 minuta.
- Juhu poslužite toplu ili vruću, a na zdjelicu (ili uz zdjelicu) juhe poslužite i bruschettu.