Jamie Oliver je otvorio svoj prvi restoran na Jadranu. Posjetili smo ga i donosimo vam dojmove
Jamie Oliver je otvorio svoj prvi restoran na Jadranu. Posjetili smo ga i donosimo vam dojmove

Jamie Oliver je otvorio svoj prvi restoran na Jadranu. Posjetili smo ga i donosimo vam dojmove

Ako ste ovog ljeta planirali skoknuti do Crne Gore, sada imate još jedan jako dobar razlog. Jedan od najpoznatijih chefova na svijetu, Jamie Oliver, ovog je lipnja otvorio svoj prvi restoran na Jadranu! I to ni manje ni više nego u luksuznoj marini Porto Montenegro u Tivatu. Restoran nosi ime Jamie’s Italian Montenegro, a već na prvu miriše na sunce, more i klasične talijanske okuse koje svi volimo.

U svom prepoznatljivom stilu, Jamie je i ovu adresu zamislio kao ležernu i toplu, mjesto gdje ćete se osjećati dobrodošlo bez obzira dolazite li na opušteni ručak s nogu ili večeru pod zvijezdama. U promotivnom videu objavljenom na Instagramu, simpatični Britanac najavio je da ovdje možete očekivati ono po čemu je njegov brend poznat: svježu ručno rađenu tjesteninu, hrskave pizze od kiselog tijesta, mediteranske zalogaje i autentične talijanske deserte. Bila je to sjajna pozivnica kojoj ni sami nismo odoljeli…

Jamie’s Italian Montenegro
Jamie’s Italian Montenegro

Što očekivati?

Meni je podijeljen u nekoliko jasno definiranih cjelina. Prvu čine Spuntini, zalogaji za dijeljenje, idealni za početak obroka ili uz čašu vina. Potom tu su Antipasti, čija ponuda varira od klasičnih mediteranskih obroka poput prženih lignji i bruschetta, do profinjenijih opcija poput hobotnice s humusom, goveđeg tartara i burrate s tartufima, spoj tradicije i suvremenih okusa. Primi segment menija donosi bogatu ponudu tjestenina i rižota, od poznatih klasika poput carbonare i bolonjeza, do luksuznijih jela poput špageta s Jakobovim kapicama ili rižota s tartufima. Prisutna je ravnoteža između rustikalnih recepata i modernih twistova.

Glavna jela uključuju razne vrste ribe i mesa, od losos s kremom od avokada, preko brancina s povrćem do janjeći kotleta, bifteka tagliata i pohane piletine u milanskom stilu. Tu su i jela bez mesa, poput pečenog patlidžana s mozzarellom. Asortiman pizza kombinira klasične i gurmanske sastojke: fior di latte, mortadelu, pistacije, stracciatellu, pršut, rikulu i plodove mora.

Ideja je da ovaj jelovnik pruži savršen spoj talijanske tradicije i suvremenih kulinarskih pristupa. Naglasak je pritom stavljen na dijeljenje hrane, kvalitetu namirnica i mediteranski način uživanja u obroku. No, je li doista tako?

A naši dojmovi su…

Naš druženje u Jamie’s Italian Montenegro započeli smo s bruschettom upotpunjenom kremastim sirom stracciatella, pestom od svježeg bosiljka, balzamičnim octom i tostiranim pistacijama. Ujedno, riječ je o najboljem jelu koje smo isprobali na ovoj lokaciji. Iako jednostavno u sastojcima, ovo jelo je iznimno uravnoteženo te vizualno privlačno, sjajan lagani zalogaj za početak obroka.

Potom smo odlučili isprobati klasik talijanske kuhinje, ali na Oliverov način – Tjesteninu al pomodoro. Osnova jela su al dente špagete obavijene u klasičnom sosu od rajčice. Tu su i sporo pečeni rajčice, kremasti sir stracciatella i pesto od svježeg bosiljka. Da bi jednostavno jelo funkcioniralo, ono treba odjekivati snažnim okusom, što u ovom slučaju nije ostvareno. Solidno ostvarenje, ali zaboravljivo.

Na istom tragu je i odabrana pizza Julietta, istaknuta kao ponos kuhinje. Opisana je kao Margarita s turbo punjenjem, gdje se rajčica spaja s kremastim sirom, svježim bosiljkom, rukolom i parmezanom. Doista nije riječ o najboljoj pizzi koju ćete ikad pojesti, ali funkcionira kao iskustveni obrok. Ručak smo završili uz tiramisu, kojeg bi svakako trebali isprobati oni koji preferiraju mekanije forme poznatog deserta, u kojima dominira okus gorke kave. Ako niste ti, slobodno ga preskočite…

Opći dojam? Prolazno. Više je do iskustva, nego do same hrane. Ako želite isprobati jela s Jamiejevim potpisom me trebate zazirati od posjeta, no istovremeno ne očekujete rapsodiju.

Jamie’s Italian Montenegro
Jamie’s Italian Montenegro
Jamie’s Italian Montenegro
Jamie’s Italian Montenegro

Uskoro i na našoj obali?

Restoran je otvoren svaki dan od 11 do 23 sata, (no imajte na umu da se kuhinja zatvara u 22 sata), što ga čini savršenim mjestom za sve ljetne trenutke – od popodnevnog chillanja uz čašu vina, do romantične večere dok sunce tone iza zaljeva.

Ovo je prvi Jamiejev restoran na obali Jadrana, iako njegova franšiza trenutačno posluje u desetak zemalja diljem svijeta – od Brazila i Katara do Irske i Portugala. Nakon što je krajem prošle godine otvorio Jamie’s Italian u Beogradu, ovaj potez u Crnoj Gori čini se kao logičan nastavak njegovog povratka na gastro scenu, posebno s obzirom na to da je 2019. bio prisiljen zatvoriti više od 20 svojih restorana zbog financijskog kolapsa.

A između posluženih tanjura šuška se kako će Jamie’s Italian imati priliku uživati i u Lijepoj Našoj. Lokacija još nije potvrđena, no njegov prvi restoran trebao bi biti otvoren idućeg ljeta…

Foto: Privatna arhiva, Instagram (@jamiesitalianme)

Učitati još
Zatvori