James Knappett, chef londonskog restorana Kitchen Table**, priprema ekskluzivnu večeru u Zinfandel’su
James Knappett, chef londonskog restorana Kitchen Table**, priprema ekskluzivnu večeru u Zinfandel’su

James Knappett, chef londonskog restorana Kitchen Table**, priprema ekskluzivnu večeru u Zinfandel’su

Povodom obilježavanja 100 godina zagrebačkog hotela Esplanade u utorak, 10. lipnja 2025. održat će se svečana večera u fine dining restoranu Zinfandel’s. Tom prigodom gastronomska udruga Chaîne des Rôtisseurs Hrvatska dovodi u Zagreb – Jamesa Knappetta, chefa cijenjenoga londonskog restorana Kitchen Table** koji nosi dvije Michelinove zvjezdice.

Chef James Knappet
Chef James Knappet

Jedan od najinspirativnijih chefova današnjice

James Knappett jedan je od najinspirativnijih chefova današnjice i suvlasnik uglednoga londonskog restorana Kitchen Table**. Njegova kulinarska karijera uključuje suradnje s legendama poput Ferrana Adriàe (elBulli), Renea Redzepija (Noma) i Thomasa Kellera (Per Se) – ikonama svjetske gastronomije koji su oblikovali njegov prepoznatljiv stil.

Odrastao je u obitelji koja je vodila pubove, ali kao dječak sanjao je da postane policajac. Tek kad je tijekom školske prakse završio u hotelskoj kuhinji, počeo je ozbiljno razmišljati o karijeri kuhara. Ta praksa pokazala se ključnom – potpuno ga je osvojila i ubrzo je upisao ugostiteljsku školu. U početku je radio povremeno u lokalnom talijanskom restoranu, stječući prva kuharska iskustva. Sve se promijenilo nakon što je pogledao emisiju Boiling Point s Gordonom Ramsayjem – toliko ga je inspirirala da je odlučio potražiti Ramsayja na jednom sajmu hrane. Susret je rezultirao njegovim prvim poslom u restoranu Restaurant Gordon Ramsay. Kako sam kaže, bio je to vrlo zahtjevan i intenzivan uvod u svijet Michelinovih kuhinja. Nakon šest mjeseci odlučio je otići i preseliti se u Cornwall, gdje je proveo tri godine učeći od Ricka Steina, jednog od najcjenjenijih britanskih chefova specijaliziranih za ribu i morske plodove.

Kitchen Table Restaurant - Chef James Knappet (1)
Kitchen Table Restaurant - Chef James Knappet (1)

Knappett je poznat i strastven edukator – mentor brojnim mladim kuharima i snažan zagovornik održivoga pristupa gastronomiji. Njegov rad donosi spoj vrhunskoga umijeća, znanja i autentičnosti, zbog čega uživa velik ugled među kolegama i publikom.

„Glavna je misao svakoga jela i kuhanja sezonalnost. Ljudi sada o tome govore kao o novome trendu, ali mi to radimo od prvoga dana. Ne razumijem zašto to nije prirodno.”

James Knappett, intervju za The Independent

Kitchen Table Restaurant - Chef James Knappet

Utorak, 10. lipnja 2025. u 18:00 sati

Zinfandel’s restoran

hotel Esplanade Zagreb, Mihanovićeva 1

 Gala večer u restoranu Zinfandel’s započinje dobrodošlicom u 18:00 sati uz pjenušac Jagunić, nakon čega slijedi početak svečane večere. Svečana večera u osam sljedova s potpisom chefa James Knappetta bit će uparena vinima hrvatskih vinara (Jagunić, Stina, Braje, Markus, Benvenuti, Matošević, Krauthaker) i vinom vinarije Knebu iz Tomislavgrada. Sva vina pomno je odabrao jedan od najboljih hrvatskih someliera, Mario Bednjanac. Mario je head sommelier restorana Gymkhana** iz Londona koji od prošle godine ponosno nosi drugu Michelinovu zvjezdicu.

MENU

Chef James Knappett

Kamenica

Japanski peršin, list kamenice, kiseljak, jalapeno

Piletina

Ružmarin, mascarpone, slanina

Jakobova kapica

Kavijar, krema, orah, lješnjak

Jastog

Curry, mango, kikiriki, korijander, jaje

Tjestenina

Agnolotti, kozji sir, grašak, metvica, luk, tartuf

Janjetina

Šparoge, crni češnjak, jogurt od ovčjeg mlijeka, medvjeđi luk

Jagoda

Bazga, crni papar, merenga

Canelé

Naranča

 

U restoranu Zinfandel’s će gostujućeg chefa i njegov tim dočekati Esplanadina chefica Ana Grgić Tomić koja će zajedno sa svojim sous chefovima sudjelovati u izvedbi ove gala večere.

Chef Ana Grgić Tomić
Chef Ana Grgić Tomić
Kitchen Table Restaurant - Chef James Knappet
Kitchen Table Restaurant - Chef James Knappet

Rezervirajte svoj stol i budite dio jedinstvene večeri u kojoj se uz vrhunske delicije i birana domaća vina slavi jubilej Esplanade i umjetnost gastronomije. Prepustite se slavnoj Esplanadinoj usluzi i čarobnom ambijentu Zinfandel’sa. Cijena večere iznosi 245 EUR po osobi i uključuje selekciju vina, vodu te kavu ili čaj. Za rezervacije i dodatne informacije, obratite se restoranu Zinfandel’s na tel. +385 1 45 666 44.

Esplanade Zagreb Hotel

Foto: Arhiva hotela Esplanade / James Knappet, Kitchen Table London

Učitati još
Zatvori