Jabuke s cimetom tijekom jeseni postaju naša (gastro) opsesija
Jabuke s cimetom tijekom jeseni postaju naša (gastro) opsesija

Jabuke s cimetom tijekom jeseni postaju
naša (gastro) opsesija

Jesen miriše na jabuke s cimetom, a one tijekom jesenske sezone postaju naš omiljeni dodatak raznim jelima. Jabuke začinjene cimetom mogu se iskoristiti kao dekoracija za zobene kaše, chia pudinge, vafle, palačinke i druge obroke. No, osim neodoljivog okusa, jabuke s cimetom mogu imati i brojne dobrobiti. Upravo zbog toga, ova cozy slastica postaje naša (gastro) opsesija tijekom jeseni i pripremamo je u velikim količinama.

Ako još uvijek niste probali jabuke s cimetom, učinite to već danas.

Ovaj dodatak jelima donosi spoj kuhanih jabuka koje pomažu u detoksikaciji i poboljšavaju probavu, te cimeta koji je bogat antioksidansima i regulira zdravu razinu šećera u krvi. Osim toga, ova kombinacija pomaže u smanjenju upala – pa je idealna topla slastica tijekom hladnijih dana u godini. Jabuke s cimetom griju organizam i predstavljaju kombinaciju koja se može jesti sama po sebi, ali i uz druga jela.

Stoga nimalo ne čudi što je ova kombinacija privukla veliku pozornost na društvenim mrežama. Recept koji pratimo pronašli smo na TikTok profilu @emilymnutrition – i donosimo ga u nastavku.

@emilymnutrition

Cinnamon Stewed Apples (no added sugar) A nourishing fall staple that’s perfect for topping yogurt, chia pudding, pancakes or just enjoy as is🥰 - stewed apples are packed with pectin, a prebiotic fibre that feeds your good bacteria and can help reduce inflammation - the cooking process makes the apples easier to digest and can help the body absorb nutrients more efficiently - cinnamon is rich in antioxidants and supports healthy blood sugar levels Recipe: 2 large apples, cored and chopped (~3-4 cups)* 1/4 cup + 1 tbsp water 1/2 tbsp apple cider vinegar 1/2-1 tsp ground cinnamon Pinch sea salt 1 tsp arrowroot starch/flour (or cornstarch) 1/2 tsp vanilla extract 1. Add the apples, 1/4 cup of water, apple cider vinegar and cinnamon to a saucepan and bring to a simmer over medium heat. Reduce heat to medium low, cover, and cook, stirring occasionally, until the apples are just tender, about 10-15 minutes (timing will depend on the type of apple you use and how big the pieces are). 2. Meanwhile, add the arrowroot and 1 tbsp of water in a small bowl and stir to combine. Once apples are tender, add to the saucepan and cook for another 2-3 minutes until the liquid thickens. Enjoy! *I prefer using honeycrisp apples for this recipe, but Granny Smith, Fuji, Pink Lady or other firm varieties would work well! *I don’t find it necessary to add any sugar, but if you’re looking to make them sweeter, feel free to add some maple syrup #stewedapples #fallrecipes #guthealth #gutsupport

♬ In the Mood - Glenn Miller

Sastojci

  • dvije veće jabuke (oguljene i narezane)
  • 1/4 šalice i žlica vode
  • pola žlice jabučnog octa
  • žličica mljevenog cimeta
  • prstohvat soli
  • žličica kukuruznog škroba
  • pola žličice ekstrakta vanilije

Priprema

U lonac stavite jabuke, 1/4 šalice vode, jabučni ocat, sol, ekstrakt vanilije i cimet, pa kuhajte na srednjoj vatri do vrenja. Zatim smanjite vatru, poklopite lonac i kuhajte jabuke dok ne omekšaju. Povremeno promiješajte po potrebi. Ovisno o vrsti jabuka, trebale bi omekšati za 10 do 15 minuta.

U međuvremenu, u zdjelici pomiješajte žlicu vode i kukuruzni škrob. Kada jabuke omekšaju, u lonac dodajte smjesu škroba i vode. Kuhajte još nekoliko minuta, dok se tekućina ne zgusne. Jabuke s cimetom poslužite uz željeni obrok.

jabuke s cimetom_Dupe photos

*Članak je preuzet s Journal.rs

Foto: Instagram (@grayeatz, @kyliesbakes), TikTok (@emilymnutrition), Dupe photos

Učitati još
Zatvori